"FARSA ILI TRAGEDIJA" Atal: Predlog za opoziv Makrona objava rata francuskim institucijama

Tanjug

17. 09. 2024. u 14:24

BIVŠI premijer Francuske Gabrijel Atal izjavio je danas da je predlog za opoziv predsednika Emanuela Makrona, objava rata francuskim institucijama i da ne zna da li je to "farsa ili tragedija".

ФАРСА ИЛИ ТРАГЕДИЈА Атал: Предлог за опозив Макрона објава рата француским институцијама

Foto: Tanjug

- Farsa, jer čak i oni koji će glasati za raspravu o ovom predlogu priznaju da je on groteskan, neosnovan i da nema šanse da pobedi. Ovaj predlog i ova debata su objava rata našim institucijama. Želja da se destabilizuje ne jedan čovek, već Republika, ispraznim i nečuvenim raspravama - rekao je Atal.

On je dodao da predlog za opoziv predsednika "razbija" Francusku, u trenutku kada treba da se ujedini.

Narodna skupština Francuske odobrila je danas predlog o pokretanju postupka razrešenja predsednika Emanuela Makrona, a ovu odluku mora da odobri Zakonodavni odbor, prenosi La Parizjen.

Ovaj korak je potvrđen sa 12 glasova za i 10 protiv, rekao je predsednik Republikanske partije Erik Čioti.

Prema pisanju francuskog lista, predstoji dug put do okončanja postupka opoziva. Ukoliko predlog odobri Zakonodavni odbor, u roku od 13 dana mora biti uvršten na dnevni red Narodne skupštine.

Predlog za razrešenje Makrona podnela je podnela krajnje levičarska partija Nepokorena Francuska (LFI), a saveznici LFI, uključujući poslanike iz Socijalističke partije, rekli su da neće glasati za opoziv predsednika Francuske.

Predlog Nepokorene Francuske prikupio je podršku više od 80 poslanika.

Parlamentarni izbori u Francuskoj završeni su 8. jula pobedom Novog narodnog fronta. Blok levičarskih partija dobio je 182 mesta u Narodnoj skupštini, a desničarska koalicija predvođena Nacionalnim okupljanjem 143 mesta.

Novi narodni front je 23. jula predložio Lusi Kast za mesto premijera. Makron je odbio kandidaturu i imenovao Mišela Barnijea za premijera, što je izazvalo nezadovoljstvo levog bloka koji je najavio pokretanje postupka za opoziv predsednika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio