uživoDRAMATIČNO I DALJE U EVROPI: U Poljskoj naređena evakuacija grada od 40.000 stanovnika - Italija u stanju uzbune (VIDEO)

Novosti online

17. 09. 2024. u 08:20 >> 15:47

SITUACIJA sa poplavama u mnogim evropskim zemljama, nakon što ih je pogodio ciklon Boris, i dalje je dramatična.

ДРАМАТИЧНО И ДАЉЕ У ЕВРОПИ: У Пољској наређена евакуација града од 40.000 становника - Италија у стању узбуне (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/ AP

Oluja Boris stiže u Italiju u četvrtak

Oluja Boris trebalo bi da se vrati u Italiju u četvrtak, nakon što je prošla pored Apenina prošlog četvrtka, saopštili su danas italijanski meteorolozi.

Italija je već u stanju uzbune, posebno u regionima Emilija-Romanja i Marće, zbog očekivanih poplava, koje su prethodno pogodile Rumuniju, Poljsku, Češku Republiku i Austriju, rekao je meteorolog Lorenco Tedići, prenela je ANSA.

On je dodao da će "neobično toplo" Jadransko more "napajati" oluje širom Jadransko-Apeninskih planina od četvrtka i tako će se nastaviti do vikenda.

- Očekujemo još ekstremnije vremenske uslove - poručio je Tedići.

Poljska utvrđuje gradove - broj žrtava raste

Broj žrtava poplava u centralnoj i istočnoj Evropi povećao se na 18, a volonteri u poljskom gradu Nisi postavili su bedeme kako bi zaštitili grad od vode.

Volonteri su tokom noći pomogli spasiocima da postave vreće sa peskom kako bi sanirali oštećeni nasip u Nisi, gradu sa 40.000 stanovnika na jugu Poljske, od kojih je rano jutros zatražena evakuacija, prenosi Rojters. Grad Vroclav, sa 600.000 stanovnika, priprema se za vrhunac vodenog talasa na reci Odri.

Poljske vlasti popunile su 75 odsto džinovskog rezervoara u blizini granice sa Češkom, sa ciljem da smanje nivo vode i spreče preklapanje poplavnih talasa na Odri i Nisi, što se dogodilo 1997. godine, kada su velike poplave pogodile Vroclav.

Foto: Tanjug/ AP

Porastao nivo Dunava

Reke se i dalje izlivaju iz korita u Češkoj, dok je nivo Dunava porastao u Slovačkoj i Mađarskoj.

Češko-poljska pogranična područja su od vikenda među najteže pogođenima, jer su reke srušile ili oštetile mostove i uništile kuće.

U poplavama u Rumuniji poginulo je sedam osoba, četiri osobe su stradale u Poljskoj, četiri u Austriji i tri u Češkoj.

Češki premijer Petr Fiala izjavio je da je evakuisano više od 13.000 ljudi, a desetine hiljada čeških i poljskih domaćinstava i dalje su bez struje.

U Mađarskoj su u gradovima Višegradu i Sentandreji, severno od Budimpešte, vlasti postavile mobilne brane, pripremajući se za porast vodostaja Dunava.

Budimpešta se takođe priprema za vrhunac vodenog talasa i zatvorila je ostrvo Margaret, rekreativnu zonu sa hotelima i restoranima, gde je postavljeno desetine hiljada vreća peska u cilju zaštite.

Poplavni talas hrli ka Nemačkoj

U nemačkoj Saksoniji su uznemireni pogledi usmereni ka Češkoj Republici koja se bori sa poplavama i reci Elbi, koja polako raste.

U Drezdenu je vodostaj Elbe više od četiri puta veći od tamošnjeg normalnog nivoa od 1,42 metra.

U Mađarskoj na odbrani od poplava angažovano 1.400 vojnika

Mađarski ministar odbrane Kristof Salaj-Bobrovnički izjavio je danas da je 1.400 vojnika angažovano na odbrani od poplava.

On je naveo da nacionalna garda danonoćno dežura na najugroženijim mestima duž obala i dodao da su na raspolaganju i amfibijska vozila PTSZ-M i helikopteri H145M za zaštitu od plimnog talasa kakav nije viđen od 2013. godine, prenosi portal index.hu.

Salaj-Bobrovnički je dodao da će od sutra u zaštiti od poplava učestvovati i rezervisti.

Poplavni talas u Mađarsku je stigao juče.

Na jezeru Balaton udari vetra dostizali su oko 130 kilometara na sat.

Meteorolozi prognoziraju da će Dunav u Budimpešti dostići vrhunac u subotu, kada se očekuje vodostaj od oko 860 centimetara.

Foto: Tanjug/ AP

Rastu vodostaji reka u Hrvatskoj

Rastu vodostaji reka u Hrvatskoj, a idućih dana očekuje se dolazak novog vodenog talasa i rast vodostaja Mure, Drave i Dunava.

Vrhunac vodenog talas očekuje za sedam do deset dana, a vodostaj Dunava bi mogao da bude izuzetno visok i uz njega se koncentriše odbrana od poplava, prenosi HRT.

- Vrh vodnog talasa na izlaznom profilu iz Mađarske bi trebao da bude u ponedeljak, 23. septembra, znači onda bi verovatno dan posle došao na područje Hrvatske. Očekujemo da će vodostaj biti na vodomeru Batina na nivou 700 centimetara - izjavio je načelnik Centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda Mario Spajić.

Kako navodi HRT, prvo na udaru je vikend-naselje Zeleni otok kod Batine, u nebranjenom području, čiji se stanovnici pripremaju i na više vodostaje od prognoziranih.

U Donjoj Austriji evakuisano sedam gradova

Iako su jake kiše koje je proteklih dana doneo ciklon Boris u Austriji tokom noći uglavnom prestale, situacija sa poplavama i dalje je teška, a u pokrajini Donja Austrija, koja je najteže pogođena, evakuisano je sedam gradova u oblasti Tulnerfeld.

Crveni krst je postavio sklonište za hitne slučajeve na sajmu u gradu Tuln, koje može da primi do 1.000 ljudi, prenosi bečki Kurir.

Nakon što je u poslednjih nekoliko dana u Donjoj Austriji palo pet do šest puta više od uobičajene količine mesečnih padavina, kiša je prestala, a prema najavama meteorologa, od danas do vikenda ne očekuju se velike količine padavina.

Hitne službe su, međutim, i dalje konstantno angažovane, posebno u Donjoj Austriji, gde su u poplavama proteklih dana stradale četiri osobe.

Postoji i veliki rizik od odrona, a na planinama u Salckamergutu i ​​dalje ima do metar i po snega.

Zbog nevremena i dalje su prisutna velika kašnjenja i veliki broj otkazanih polazaka u lokalnom i međugradskom prevozu, a brojni putevi su i dalje zatvoreni.

Pojedine linije metroa u Beču i dalje ne rade, a restrikcije javnog prevoza u glavnom gradu Austrije trajaće verovatno do srede.

U Donjoj Austriji trenutno je neprohodno više od 250 puteva.

Tanjug

Gradonačelnik Nise pozvao stanovnike na evakuaciju zbog poplava

Gradonačelnik grada Nisa u Poljskoj Kordijan Kolbjarc zatražio je od svih 44.000 stanovnika da se evakuišu zbog poplava.

- Molim vas da se evakuišete jer poplavni talas može biti visok nekoliko metara. To znači da će ceo grad biti poplavljen - rekao je Kolbjarc, a prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Dva vojna helikoptera stigla su sinoć u Nisu kako bi pomogli da se sanira nasip reke Nisa Klodska koji je oštećen.

Na mesto oštećenja nasipa stavljane su velike vreće, prenosi poljska agencija PAP.

U nekim delovima Poljske nivoi reka opadaju, saopštili su lokalni zvaničnici.

Gradonačelnik grada Klodžko Mihal Pisko izjavio je da se voda povukla i da je to pokazatelj da je najgore prošlo.

Poljska vlada je zbog poplava proglasila stanje prirodne katastrofe, a premijer Donald Tusk rekao je da će 233 miliona evra biti izdvojeno za žrtve poplava u zemlji i da će Poljska tražiti i pomoć od EU.

Najmanje 16 osoba poginulo je u poplavama koje su za vikend pogodile centralnu i istočnu Evropu zbog obilnih padavina koje je doneo ciklon Boris.

BONUS VIDEO: POPLAVE U MILANU: Pogledajte kako izgledaju ulice posle obilnih padavina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

APEL DELIJAMA: Crvena zvezda objavila važno saopštenje pred meč sa Benfikom