TRAMP NA METI "BRANITELJA" UKRAJINE: Rajan Vesli Rut Putina nazvao teroristom, poručio da želi da Kremlj gori do temelja

A.Vojinović

17. 09. 2024. u 07:00

POSLE samo dva meseca od prvog pokušaja atentata na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, crvena meta ponovo se pojavila na čelu republikanskog kandidata za novog šefa Bele kuće. Tramp se minule nedelje u svom golf klubu na Floridi našao na nišanu Rajana Veslija Ruta (58), građevinskog radnika sa Havaja, pristalice Ukrajine i američkih demokrata. Napadač je cev poluautomatske puške uperio iz žbunja ka nekadašnjem čelniku Ovalnog kabineta, ali nije uspeo da ispali nijedan metak pre nego što ga je spazila Tajna služba i ubrzo uhapsila. Novi pokušaj ubistva američkog predsedničkog kandidata na samo sedam nedelja do odlučujućih izbora, još jednom je otvorila pitanje bezbednosti američkih političara u nikad podeljenijoj zemlji i naterala birače da se zapitaju da li će Tramp 5. novembar dočekati živ.

ТРАМП НА МЕТИ БРАНИТЕЉА УКРАЈИНЕ: Рајан Весли Рут Путина назвао терористом, поручио да жели да Кремљ гори до темеља

FOTO: Tanjug

Agenti FBI incident ispituju kao pokušaj ubistva Donalda Trampa, a očekuju da će federalni sud u Južnoj Floridi zahtevati procenu mentalnog zdravlja osumnjičenog Rajana Veslija Ruta pre pokretanja krivičnog postupka, prenosti Si-En-En. Motiv napada na lidera republikanaca zasad nije poznat, ali se naslućuje da je političke prirode, jer je Rut na društvenim mrežama otvoreno kritikovao Trampa, izražavao podršku Ukrajini. Tramp tvrdi da će ako pobedi završiti sukob na istoku.

Rajan Vesli Rut ima bogatu kriminalnu prošlost, a od 2019. godine podržava demokratske kandidate. Rut, poreklom iz Severne Karoline u aprilu je na "Iksu" napisao da je "demokratija na glasačkom listiću" ove godine.

- Ne možemo da izgubimo - napisao je on, ponavljajući antitrampovsku retoriku, prenosi "Njujork post".

Za Trampa je naveo da ga je kao predsednik razočarao i da "Amerikance želi da učini robovima". Od 2019. godine, demokratskim kandidatima je 19 puta donirao novac. On je na društvenim mrežama, takođe, snažno podržavao Ukrajinu u ratu protiv Rusije, kao i Tajvan u napetim odnosima sa Pekingom. Rut je čak u jednoj od objava na mrežama vlasniku "Iksa" Ilonu Masku poručio da želi od njega da kupi raketu kako bi je opremio bojevom glavom i uperio u zaštićenu vilu ruskog predsednika Vladimira Putina na Crnom moru. Želeo je da se bori na frontu sa ukrajinskim snagama. Putina je nazivao teroristom, te poručivao i da Kremlj treba spaliti do temelja.

- Spreman sam da odletim u Krakov i da odem na granicu sa Ukrajinom kao dobrovoljac, da se tamo borim i poginem - napisao je on na "Iksu" nekoliko nedelja pošto je 2022. godine izbio sukob između Ukrajine i Rusije.

"Njujork tajms" ga je, čak, intervjuisao 2023. za članak o Amerikancima koji dobrovoljno podržavaju ratne napore Ukrajinaca. Rut, koji nema vojnog iskustva, tada je rekao da je putovao u Ukrajinu 2022. i poručio da želi da regrutuje avganistanske vojnike koji su pobegli od talibana da se tamo bore. Rut je, takođe, rekao i da je bio u Vašingtonu kako bi se sastao sa američkom komisijom za bezbednost i saradnju u Evropi i zatražio podršku za Ukrajinu. Tvrdio je i da bi se rado borio na frontu, "kada bi mu to dozvolili".

Orban: Život mu je u opasnosti!

"Jasno je da je život predsednika Trampa u opasnosti, sve do njegove pobede. Molimo se za Vas, gospodine predsedniče!", napisao je mađarski premijer Viktor Orban na mreži "Iks". Orban je ove godine dva puta posetio Trampa na Floridi, nakon što je podržao njegovu predsedničku kandidaturu.

Osim toga, Rut je 2023. objavio knjigu "Ukrajinski uzaludni rat" u kojoj je kritikovao Trampa, ocenivši ga kao "idiota" i "budalu". Rut je u štivu koje je sam izdao ocenio da je povlačenje bivšeg američkog predsednika iz iranskog nuklearnog sporazuma 2018. bila "ogromna greška koja je Teheran približila Moskvi". Takođe je pisao o Tajvanu, Severnoj Koreji i Venecueli, praveći poređenja između vladavine predsednika Venecuele Nikolasa Madura i upada Trampovih pristalica 6. januara na američki Kapitol. U knjizi je opisao kako je putovao do poljsko-ukrajinske granice u pokušaju da se priključi snagama na frontu, ali da ga je, u 56. godini života "bez ikakvog vojnog iskustva, osoblje nevoljno odbilo".

Incident se, inače, dogodio u Trampovom Međunarodnom golf klubu u Vest Palm Biču, na oko 15 minuta od njegove rezidencije Mar a Lago na Floridi. Cev puške koje viri iz žbunja primetio je operativac Tajne službe, da bi potom alarmirao kolege koji su otvorili vatru u pravcu osumnjičenog, koji je pobegao u crnom automobilu, izjavio je Bredšo. Tramp je u tom trenutku igrao golf sa donatorom Stivom Vitkofom. Na mestu odakle se spremao da otvori vatru policija je pronašla poluautomatsku pušku tipa AK-47, dva ranca i kameru.

- Cela ova postavka ukazuje na veoma visok nivo prethodnog planiranja - rekao je bivši zamenik direktora FBI Endru Mekejb.

Snouden: Agencije umešane?

ČUVENI američki uzbunjivač Edvard Snouden na "Iksu" je izrazio sumnju da su u napad na lidera republikanaca Donalda Trampa prste umešale obaveštajne agencije. "Zasada znamo malo, ali s obzirom na lično i javno učešće navodnog Trampovog atentatora u vojnim aktivnostima u Ukrajini, teško je zamisliti da agencije Bele kuće mogu da tvrde da su im čiste ruke i da nisu imale nikakav kontakt. Oseća se nešto od Osvaldovih vibracija ovde", napisao je Snouden.

Na meti kritika se sada ponovo našla Tajna služba SAD koja je zakazala i tokom prvog pokušaja atentata 13. jula na Trampovom mitingu u Pensilvaniji kada se Tomas Metju Kruks neometano našao na krovu obližnje zgrade i sa udaljenosti od oko 200 metara otvorio vatru ka lideru republikanca, pogodivši ga u uvo. Američka, ali i svetska javnost, još jednom se pita kako je moguće da je agentima ponovo promakao potencijalni ubica jednog američkog predsednika, i kako je uopšte mogao da mu priđe na manje od 500 metara.

Šerif okruga Palm Bič Rik Bredšou rekao je medijima da su, pošto Tramp više nije na funkciji, sigurnosni protokoli oko golf igrališta olabavljeni.

- On nije aktuelni predsednik. Da jeste, imali bismo ceo ovaj golf teren okružen. Ali pošto nije, njegova sigurnost je ograničena na oblasti koje Tajna služba smatra mogućim - rekao je on novinarima.

Američki predsednik Džozef Bajden juče je na pitanje novinara u Beloj kući da li smatra da Tajnoj službi treba još osoblja ili novca odgovorio:

- Jednu stvar želim da razjasnim. Službi je potrebna dodatna pomoć. I mislim da bi Kongres trebalo da odgovori na njihove potrebe ako im je potrebno više ljudi. Oni odlučuju da li im treba više osoblja ili ne. Hvala Bogu da je Tramp dobro - zaključio je Bajden.

Nije bio u Legiji stranaca

PREDSTAVNIK ukrajinske Legije stranaca rekao je medijima u SAD da je Rut kontaktirao sa njima više puta, ali da nikada nije bio deo vojne jedinice: "Možemo da potvrdimo da nam se ova osoba više puta obraćala onlajn", rekao je za američku TV Oleksandr Šaguri, oficir Odeljenja za koordinaciju stranaca Komande kopnenih snaga. "Nudio nam je veliki broj regruta iz različitih zemalja, ali nam je bilo očigledno da njegove ponude nisu realne. Nismo mu ni odgovorili, jer nismo imali na šta da mu kažemo. On nikada nije bio deo Legije i ni na koji način nije sarađivao sa nama."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

KAKVA BOMBA: Mitrovića po svaku cenu žele u Premijer ligi?