VAŠINGTON JE „NADMAŠIO“ IDEJE ORVELA Sevaju varnice na relaciji Moskva-Vašington; Oglasio se Lavrov

Novosti onlajn

16. 09. 2024. u 15:01

VAŠINGTON je „nadmašio“ ideje pisca Džordža Orvela, autora distopijskog romana „1984“ o totalitarnoj državi, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, komentarišući najnovije sankcije Sjedinjenih Država ruskim medijima.

ВАШИНГТОН ЈЕ „НАДМАШИО“ ИДЕЈЕ ОРВЕЛА Севају варнице на релацији Москва-Вашингтон; Огласио се Лавров

Foto: Tanjug/AP

- Džordž Orvel bio je veoma maštovit i istorijski dalekovid. Ali, naravno, ni on nije mogao čak ni da zamisli kako će izgledati totalitarna država. On je opisao neke njene konture, ali nije mogao da pronikne u dubinu tog totalitarizma, koje mi sada vidimo u okviru takozvanog poretka, zasnovanog na pravilima. Njega je, naravno, nadmašilo aktuelno rukovodstvo u Vašingtonu, koje jednostavno guši svako svako drugačije mišljenje - rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom inostranih poslova Egipta.

Po njegovom mišljenju, dejstva SAD su „totalitarizam u njegovom najjasnijem obliku“.

- Makartizam (politika u SAD u prošlom veku, praćena zaoštravanjem antikomunističkog raspoloženja, prim. prev.) takođe je, kako se ispostavlja, bio dečija igra. Nadam se da je sve ovo jasno nezavisnim posmatračima koji pomno prate šta se dešava u svetu i kako SAD zajedno sa svojim satelitima čine sve što je moguće i nemoguće da zaustave objektivan proces formiranja multipolarnog, pravednog i demokratskog svetskog poretka - zaključio je Lavrov.

Roman „1984“ distopijski je društveno-fantastični roman koji je napisao engleski pisac Džordž Orvel. Objavljen je juna 1949. godine.Tematski, fokusira se na posledice totalitarizma, masovnog nadzora i represivnog režima ljudi i ponašanja unutar društva.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

POPLAVE U MILANU: Pogledajte kako izgledaju ulice posle obilnih padavina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje