SEŽURNE ZBOG URSULE MENJA BRETONA: Francuski komesar podneo neopozivu ostavku zbog neslaganja s predsednicom EK

Evropski komesar za unutrašnje tržište Francuz Tjeri Breton iznenada je juče podneo neopozivu ostavku, iako je bio viđen za novi mandat u predstojećoj Evropskoj komisiji posle održanih izbora za Evropski parlament.

СЕЖУРНЕ ЗБОГ УРСУЛЕ МЕЊА БРЕТОНА: Француски комесар поднео неопозиву оставку због неслагања с председницом ЕК

Foto: Goran Čvorović

Istovremeno, francuski predsednik Emanuel Makron je ekspresno odredio dosadašnjeg šefa diplomatije Stefana Sežurnea da zameni Bretona u Briselu, čime Francuska praktično trenutno ostaje bez ministra spoljnih i evropskih poslova u tehničkoj Vladi kojoj će prestati mandat kada Mišel Barnije uskoro formira novi kabinet.

Sežurne je bio viđen kao ministar koji će nastaviti funkciju i u Barnijeovoj vladi, ali se to očigledno neće dogoditi. Njegovo imenovanje u Briselu ipak prethodno treba da potvrdi Evropski palrament. Zanimljivo je da bi Breton sada mogao da uđe u francusku vladu, u kojoj je ranije već imao portfelj u isto vreme kada i Barnije, inače takođe nekadašnji evropski komesar.

Tjeri Breton je svoju ostavku u Briselu obrazložio pismom u kome je istakao da je dezavuisan od strane predsednice EK Ursule fon der Lajen. Breton je oštro optužio Nemicu da je tražila od francuskih vlasti da povuku njegovo ime iz budućeg sastava Komisije, a da bi zvanični Pariz mogao zauzvrat da dobije uticajnije mesto u EK.

Netrpeljivost između Fon der Lajenove i Bretona eksalirala je kada je početkom godine Nemica predložila svog zemljaka i partijskog kolegu Markusa Pipera na funkciju kojom bi kao izaslanik upravljao odnosima s evropskim malim i srednjim preduzećima. Breton je predsednicu EK optužio za nepoštovanje etike i favoritizam, zbog čega je usred izbora za EP došlo i do afere "Pipergejt".

Jelisejska palata je istakla da Sežurne ispunjava sve uslove da zameni Bretona na mestu kojim se brane evropski industrijski i tehnološki suverenitet i kompetitivnost. Stefan Sežurne je bio predsednik grupe "Obnova" koja okuplja centriste i liberale u Evropskom parlamentu, pre nego što je u januaru ove godine preuzeo funkciju šefa francuske diplomatije. Blizak je saradnik Emanuela Makrona, a bio je u intimnoj vezi sa odlazećim premijerom Gabrijelom Atalom s kojim je imao sklopljen civilni ugovor o zajedničkom životu od 2017. do 2022. godine.

Emanuel Makron se istovremeno zahvalio Tjeriju Bretonu za koga je rekao da je bio izuzetni evropski komesar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANA IVANOVIĆ SE VRAĆA NA TEREN: Zaigraće posle osam godina, poznato ko će joj biti rivalka