RAZGOVOR TUNISA I LIBIJE: Evo zašto je ovaj sastanak toliko bitan

Jovana Švedić

14. 09. 2024. u 19:00

VRŠILAC dužnosti šefa Misije Ujedinjenih nacija u Libiji Stefani Kouri razgovarala je u petak u Tunisu sa ministrom spoljnih poslova Tunisa Mohamedom Ali Naftijem o odnosima Tunisa i Libije i političkom procesu u Libiji.

РАЗГОВОР ТУНИСА И ЛИБИЈЕ: Ево зашто је овај састанак толико битан

Foto: Shutterstock

Na važnom diplomatskom sastanku u Tunisu, ministar spoljnih poslova Tunisa Mohamed Ali Nafti sastao se sa Stefani Kuri, zamenikom specijalnog predstavnika i šefom Misije podrške Ujedinjenih nacija u Libiji (UNSMIL).

Ovaj sastanak je naglasio stalnu posvećenost Tunisa podršci naporima UN u cilju stabilizacije situacije u Libiji.

Tokom razgovora, ministar Nafti je predstavio Tunis kao proaktivnog regionalnog igrača, naglašavajući važnost negovanja mira i stabilnosti u Libiji.

- Tunis će nastaviti da podržava inicijative UN, sarađujući sa drugim zemljama na uspostavljanju reda i upravljanja u našoj susednoj zemlji - rekao je Nafti.

On je naglasio stratešku poziciju Tunisa i želju da zemlja postane lider u podsticanju saradnje i rešavanju sukoba u severnoj Africi.

Ovaj sastanak dolazi usred tekućih izazova u Libiji, gde su godine političkih previranja i sukoba ometali razvoj ove države.

Nudeći podršku UN-u, Tunis se ne bavi samo borbama svog suseda, već predstavlja presedan za regionalnu saradnju i solidarnost.

Posvećenost vlade Tunisa da pomogne Libiji duboko je povezana sa zajedničkom istorijom i kulturnim vezama između dve nacije.

Tunis se pozicionirao kao diplomatsko središte, sa ciljem da okupi različite zainteresovane strane kako bi promovisao dijalog i podstakao pomirenje. Ovaj zajednički napor je posebno ključan dok se Libija priprema za predstojeće izbore, koji se smatraju ključnim korakom ka obnavljanju mira i legitimiteta u upravljanju.

Značaj ovog diplomatskog angažmana prevazilazi bilateralne odnose i označava strateški potez u širem kontekstu afričke stabilnosti.

Trenutna podrška Libiji mogla bi da inspiriše druge nacije koje se nalaze u sličnoj situaciiji da slede slične modele saradnje i solidarnosti širom kontinenta.

Za sada, svet pažljivo prati kako Tunis nastavlja svoju diplomatsku misiju, naglašavajući važnost kolektivne akcije u rešavanju regionalnih izazova.

(Libijska Novinarska Agencija/Afrikazin)

BONUS VIDEO:

NAJDUŽI STAKLENI TOBOGAN NA SVETU: Pogledajte kako izgleda spuštanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje