RAT U UKRAJINI: Iran isporučio Rusiji balističke rakete kratkog dometa

Novosti online

06. 09. 2024. u 07:46 >> 22:49

RAT u Ukrajini ušao je u 924. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Иран испоручио Русији балистичке ракете кратког домета

Foto: Printscreen

Novi ministar spoljnih poslova Ukrajine najavio kadrovske promene

Novoimenovani ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrij Sibiga najavio je danas kadrovske promene u resoru.

- Ministarstvo spoljnih poslova mora da odgovara novim geopolitičkim realnostima. I institucionalno i kadrovski. I u Ukrajini i u inostranstvu. Na nedavnom sastanku sa ambasadorima kojim je predsedavao predsednik Vladimir Zelenski, najavljene su kadrovske promene i dogovorena lista prioritetnih zemalja i regiona u kojima ćemo otvoriti nove diplomatske institucije – pojaviće se novi ambasadori i generalni konzuli u cilju jačanja sistema - naveo je Sibiga na Fejsbuku.
Prema njegovim rečima, merilo za svakog ukrajinskog diplomatu "biće rezultat, a ne samopromocija i objave na društvenim mrežama".
- Bez obzira na političku konjunkturu u svetu, Ukrajina će naći načina da obezbedi svoj nacionalni interes. Shodno tome, biće revidirana Strategija spoljnopolitičke delatnosti Ukrajine. Na osnovu realnosti ratnog vremena - rekao je šef ukrajinske diplomatije.

Iran isporučio Rusiji balističke rakete kratkog dometa

Iran je nedavno isporučio Rusiji balističke rakete kratkog dometa za korišćenje u ratu protiv Ukrajine, objavio je danas Si-En-En, pozivajući se na dva dobro obaveštena izvora.

Američka televizijska mreža navodi da se ne zna kada su tačno isporučene iranske rakete, ali da se njihov transfer dogodio dok Rusija intenzivira raketne i napade dronovima na ukrajinske gradove.
Zvaničnici su rekli da su ruski pregovori o nabavci balističkih raketa kratkog dometa od Irana počeli još prošlog septembra, kada je tadašnji ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otputovao u Iran da vidi sisteme balističkih raketa.
Rusija takođe dobija rakete i raketne komponente iz Severne Koreje.
"Vol Strit Džurnal" prvi je objavio da je Iran isporučio projektile Rusiji.
Iran je Rusiji već isporučio stotine dronova koje su ruske snage koristile u ratu protiv Ukrajine, a Rusija je, uz iransku pomoć, gradila fabriku za proizvodnju bespilotnih letelica na svojoj teritoriji, preneo je Si-En-En.

Orban: Nepohodno da se Zelenski i Putin sastanu da bi se okončao rat u Ukrajini

Mađarski premijer Viktro Orban ocenio je danas da je neophodno da se sastanu lideri Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Vladimir Zelenski, kako bi se okončao rat između dve zemlje.

Upitan da li je moguć sastnak dva lidera, Orban je na Ambrozeti forumu u Italiji rekao da je to "neophodno" i da je osnovno pitanje komunikacija.

-Ako nema komunikacije, rat je sve gori i gori- istakao je na panel diskusiji.

Na forumu učestvuje i ukrajinski predsednik, sa kojim je Orban rekao da ima "dobre odnose" čak i nakon njegovog sastanka sa Putinom u Moskvi.

U prvim nedeljama šestomesečnog mandata Mađarske ako predsedavajućeg Savetom EU, Orban je pokušao da se predstavi kao "mirotvorac" u ukrajinskom sukobu, iznenadom posetom Kijevu, a zatim i Moskvi. 

Proteklih nedelja i Putin i Zelenski su tvrdili da bi pozdravili posrednike u diskusiji o okončanju sukoba u Ukrajini, ali ne veruju da je Mađarska opcija za to. 

Putin je na panel diskusiji na ekonomskom forumu u Vladivostoku u četvrtak, rekao da bi Kina, Brazil ili Indija, potencijalno mogle da pomognu u mirovnim pregovorima.

Zelenski je nakon sastanka sa Orbanom rekao da "mirotvorac" mora ili da ima ekonomiju koja utiče na Rusiju ili moćnu vojsku od koje se Putin boji.

-SAD su takva zemlja, Kina i EU. Ne samo jedna zemlja, već cela Evropska Unija - rekao je Zelenski. 

RUSKA VOJSKA NIŽE POBEDE: Oslobođeno još jedno mesto u DNR

Oružane snage Rusije oslobodile su mesto Žuravka u DNR, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Od 31. avgusta do 6. septembra, ruske snage izvele su 17 grupnih udara preciznim oružjem dugog dometa, uključujući raketama "kinžal", kao i bespilotnim letelicama, usled čega je pogođena avijaciona industrija, energetski objekti, skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja, goriva i logistike.

Osim toga, pogođena su skladišta za besposadne čamce, kao i privremene tačke razmeštanja jedinica Oružanih snaga Ukrajine, nacionalističkih formacija i stranih plaćenika.

Broj povređenih u Pavlogradu porastao na 64, 1 osoba povređena u Nikopolju

 

Broj povređenih u raketnom napadu na grad Pavlograd u Dnjepropetrovskoj oblasti porastao je na 64, a jedna osoba je povređena u gradu Nikopolju.

-Težak dan za Dnjepropetrovsku oblast. Broj povređenih u gradu Pavlogradu porastao je na 64, 37 osoba potražilo je psihološku pomoć. - rekao je Sergej Lisak, načelnik vojne uprave Dnjepropetrovske oblasti.

Takođe je povređen 49- godišnji muškarac u Nikopolu.

Rusi su napali i Marhanečku i Mirovu grumu. Gorela je privatna kuća i pomoćne zgrade. Požari su izbili na dva trema i uništili automobil.

U Pokrovskoj zajednici oštećena je farma ptica.

Ukupno su Rusi pogodili Nikopoljski okrug preko 15 puta.

Nedeljni brifing Ministarstva odbrane Rusije:

  • Grupa snaga ruske vojske „Centar“ oslobodila je Kirovo, Ptičje, Skučno, Karlovku, Zavetno i Žuravku u DNR

  • Ruskoj vojsci predao se 41 ukrajinski vojnik

  • Kijev je u zoni specijalne operacije izgubio oko 16.215 vojnika

  • Grupa snaga „Istok“ Oružanih snaga Rusije oslobodila je Prečistovku u DNR i zauzela povoljnije linije

  • Ukrajinske snage izgubile su gotovo 860 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Istok“

  • Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 3.500 vojnika i tri tenka u zoni odgovornosti Zapadne grupe ruskih snaga

  • Ukrajinske snage izgubile su oko 485 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Dnjepar“

  • Ruske snage su od početka specijalne vojne operacije uništile više od 640 aviona ukrajinske vojske

  • Ruske snage izvele su 17 grupnih napada, uključujući supersoničnim raketama „kindžal“ na energetske i industrijske objekte Ukrajine

  • Snage Crnomorske flote uništile su 11 bespilotnih čamaca

  • Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 4.725 vojnika i dva tenka u zoni odgovornosti Južne grupe snaga ruske vojske

  • Oružane snage Rusije oborile su avion MiG-29 Oružanih snaga Ukrajine, presrele 7 raketa „atakams“, kao i 367 ukrajinskih dronova

  • Oružane snage Ukrajine pogodile su u Poltavi 179. centar za obuku i trening, gde su strani instruktori obučavali operatere za radioelektronsku borbu za napade na Rusiju,Ukrajinske snage izgubile su u zoni odgovornosti grupe snaga „Sever“ gotovo 3.280 vojnika.

Ukrajinsko rukovodstvo navodno namerava da smeni Sirskog

Ukrajinsko rukovodstvo navodno namerava da smeni glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Aleksandra Sirskog zbog kraha operacije u Kurskoj oblasti, izjavio je bivši ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Jurij Lucenko.

- Sirski će svakako odgovarati, smeniće ga - rekao je Lucenko.

Lucenko je naveo da je Vladimir Zelenski u avgustu imao izbor: ili da krene u pregovore s Rusijom ili da krene u avanturu na ruskoj teritoriji.

- Naravno, naš šoumen je uoči Dana nezavisnosti izabrao ovo drugo. Šta će biti dalje time se on nikada nije bavio - rekao je bivši ministar.
 

Makron razgovarao sa Šolcom o nastavku podrške Ukrajini i prekidu vatre u Pojasu Gaze

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je danas sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o važnosti nastavka podrške Ukrajini i potrebi da se postigne dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze, saopštila je Jelisejska palata.
U saopštenju se navodi da su Makron i Šolc istakli da će Francuska i Nemačka pružati pomoć Ukrajini onoliko dugo i intenzivno koliko to bude potrebno, preneo je Rojters.
Dvojica lidera osudila su ruski raketni napad na grad Poltavu centralnoj Ukrajini u kojem je u utorak poginulo 55 osoba, a povređeno njih 328.
Makron i Šolc su naglasili potrebu da se izbegne eskalacija sukoba na Bliskom istoku.

Ostin: Rat bi mogao brzo da se završi ako Putin povuče svoje trupe

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da tokom sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine nije bilo reči o mirovnom planu koji ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski namerava da predstavi predsedniku SAD Džozefu Bajdenu.

On je istakao da bi rat mogao da se završi veoma brzo ako ruski predsednik Vladimir Putin odluči da povuče svoje trupe sa okupiranih teritorija u Ukrajini. 

- Ovo je nešto što Putin može da okonča veoma brzo ako samo donese jednostavnu i ispravnu odluku da poništi ono što je uradio. Što se tiče apsolutne pobede, zaista zavisi kako je definišete. Ukrajina je fokusirana na zaštitu svoje suverene teritorije- naveo je Ostin na konferenciji za novinare nakon sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj. 

Šef Pentagona je izrazio uverenje da će plan pobede Zelenski predstaviti Bajdenu i drugim liderima "prvom prilikom“.

U Pavlovgradu poginula jedna osoba a povređeno 55

U ruskom raketnom napadu na Pavlograd u Dnjepropetrovskoj oblasti, jedna osoba je poginula, a povređeno je 55, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

- Jedna osoba je poginula, a 55 je povređeno, uključujući troje dece od četiri, devet i 11 godina. U napadu je oštećena petospratnica. Vatrogasci su ugasili požar i spasili pet osoba - dodaje se u saopštenju, prenosi Kijev post.

Pet balističkih projektila Iskander ispaljeno je sa ruske teritorije na Pavlograd u centralnoj Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage. 
Prema rečima načelnika Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Sergeja Lisaka, dvojica hospitalizovanih su u kritičnom stanju.

- Napad je izazvao nekoliko požara u gradu, uključujući i stan u višespratnici - dodao je Lisak. 

Fotografije ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju teško oštećenu stambenu zgradu, a spasioci evakuišu ljude. Gusti crni dim kulja iz razbijenih prozora.

Rusija često gađa Pavlograd, grad poznat po hemijskoj fabrici koja proizvodi eksploziv. Pavlograd se nalazi na oko 100 km od teških borbi u obližnjoj Donjeckoj oblasti, gde ruske snage napreduju.

Pre ruske invazije u februaru 2022. godine, grad je imao oko 100.000 stanovnika, navodi kijevski portal.

Rusija je pojačala vazdušne napade na Ukrajinu otkako je Kijev prošlog meseca pokrenuo prekograničnu ofanzivu bez presedana na rusku oblast Kursk. 
 

Zelenski sa Šolcom razgovarao o zajedničkoj proizvodnji oružja

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarao je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o zajedničkoj proizvodnji oružja.

- Među pitanjima o kojima se razgovaralo na sastanku su bila primena bileteralnog bezbednosnog sporazuma i moguće oblasti proširenje saradnje u odbrambenoj industriji, posebno zajednička proizvodnja naoružanja - navodi se u saopštenju na sajtu predsednika Ukrajine.

Lideri su posebnu pažnju posvetili primeni Formule mira.

Zelenski je zahvalio Šolcu na ličnom učešću u prvom , inaguracionom Samitu mira, kao i za svu sveobuhvatnu pomoć, pre svega vojnu, koju je Ukrajina dobila od početka invazije na Rusku Federaciju u punom obimu.

- Hvala vam što su ove isporuke konstante. Ovo je veoma važno. Upravo je to temelj naše uspešne borbe za nezavisnost Ukrajine. Hvala vam na vođstvu u jačanju naše protivvazdušne odbrane, koja spašava živote Ukrajinaca- rekao je predsednik Ukrajine.

On je naveo da je nemačka vlada naredila isporuku dodatnih PVO sistema različitih konfiguracija za jačanje Oružanih snaga, kao i odluku o prebacivanju dodatnih samohodnih topova "Panzerhaubitce 2000" i tenkova "Leopard 1A5" Ukrajini, saopšteno je na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

Nakon sastanka sa Zelenskim, Šolc je u Frankfurtu izjavio da je Nemačka bila i ostaje najsnažniji pristalica Ukrajine u Evropi. 

U napadu ruskih snaga na Sumsku oblast jedna osoba poginula, četiri povređene

Jedna osoba je poginula, a četiri su povređene, među kojima i petnaestogodišnja devojčica, nakon što su ruske trupe danas protivtenkovskim projektilima napale selo Krasnopolje u Sumskoj oblasti, saopštilo je Tužilaštvo Sumske oblasti, prenosi Ukrinform.
U saopštenju se navodi da su, prema preliminarnim podacima, ruske snage oko 15 časova bacile tri navođene avionske bombe na civilnu infrastrukturu sela Krasnopolja u Sumskom okrugu.
- Jedna žena je poginula kada je agresor pogodio njenu kuću, a još četiri osobe su povređene, među kojima i petnaestogodišnja devojčica - navodi se u saopštenju.
Tužilaštvo je dodalo da je oštećeno oko 15 stambenih zgrada.
Ruske snage su tokom noći i ujutru sedam puta granatirale pograničnie teritorije i naselja Sumske oblasti, podseća Ukrinform.
 

Ukrajinski piloti počinju obuku na borbenim avionima u Kanadi

Grupa ukrajinskih borbenih pilota doputovala je u Kanadu ove nedelje na obuku, prenosi danas Evropska pravda.
Kanadski ministar odbrane Bil Bler objavio je na 24. sastanku Kontakt grupe o Ukrajini da će ove nedelje ukrajinski piloti koji su stigli u kanadu proći obuku u Fajter lid-in programu.
Ovaj program omogućava pilotima da se steknu osnovne veštine za opravljanje borbenim lovcima.
Uobičajni kurs traje šest meseci i uključuje 120 časova instrukcija, 20 časova simulacije i još 50 časova borbene obuke u vazduhu.
Bler je, takođe, istakao da će ovog meseca ukrajinska vojska početi da se obučava na dronovima tipa "skajrendžer", koje je Kanada obezbedila Ukrajini.
Takođe, vlasti u Otavi su saopštile da će poslati novi vojni paket Ukrajini, u šta ulaze projektili za borbene avione, malo oružje i oprema.
 

Medvedev: Rusija je globalni lider u borbi dronovima

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je danas da su ruske trupe u zoni, kako je rekao, "specijalne vojne operacije" postale eksperti bez premca za borbenu upotrebu bespilotnih letelica.

- Očigledno je da smo dobili ogroman podsticaj u ovoj oblasti. Kada su u pitanju dronovi, Rusija je vrh. To je nepobitna činjenica, jednostavno zbog nedavnih događaja, ove veštine će nam dobro poslužiti - rekao je Medvedev, prenosi TASS.

On je istakao da niko nije mogao da zamisli da će upotreba dronova postati toliko raširena pre rata u Ukrajini.

- Rat donosi mnogo promena, a sada dominiraju stvari koje su ranije bile neprimećene, menjajući samu prirodu rata. Bilo je nemoguće to predvideti, uprkos činjenici da dronovi postoje već neko vreme - primetio je Medvedev. On je naveo da su se "legendarni" raketni sistemi Katjuša i tenk T-34 pojavili i usred Drugog svetskog rata.

- Drugim rečima, priroda rata, taktika, a ponekad i strategija ratovanja menjali su se pod uticajem tehničkog napretka - dodao je on.

Medvedev veruje da bi Rusija bila u dobroj poziciji da "profitira od ove ekspertize", ako se neprijateljstva zaustave.

- Ali upotreba dronova nikuda ne vodi - zaključio je on.

Ruska vojska zauzela Žuravku u DNR

Ruska vojska zauzela je mesto Žuravka u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Nemačka šalje novi kontigent "leoparda" u Ukrajinu

Nemačka planira da, u saradnji sa Danskom i Holandijom, isporuči Ukrajini još 77 tenkova „leopard" 1A5 i želi to da uradi što je pre moguće, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Foto: AP

Ostin: Dodatna pomoć Kijevu od 250 miliona dolara

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je na sastanku u bazi Ramštajn da će predsednik Džozef Bajden odobriti dodatnih 250 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini.

- To će ispuniti potrebe Ukrajine. I mi ćemo ih isporučiti brzinom kojom se i rat vodi - dodao je Ostin.

Ukrajinski dezerteri pokušali da pobegnu u Belorusiju preko minskog polja

Ukrajinski dezerteri pokušali su da pobegnu u Belorusiju preko minskog polja, saopštila je Granična služba Ukrajine na Telegramu.

- Grupa muškaraca planirala je da ilegalno pređe državnu granicu sa Belorusijom preko miniranog područja - navodi se u saopštenju.

Rusi udarili - u Ljubotin stigao veliki broj stranih plaćenika, biće problema

Ruska vojska izvela je napad na predgrađe Harkova gde su bili stacionirani strani plaćenici i vojna tehnika, saopštio je koordinator Nikolajevskog pokreta otpora Sergej Lebedjev.

Napad je izvršen u 7.45 po lokalnom vremenu u nekoliko talasa, nakon čega se na tu lokaciju uputio veliki broj auomobila hitne pomoći, dodao je on.

- Juče smo saznali da je u Ljubotin stigao veliki broj stranih plaćenika i vojne tehnike. Prema rečima sugarađana, ukrajinska vojska je blokirala saobraćaj i propuštali su samo vojnu tehniku. Plan je bio da odatle prebace ljudstvo i tehniku u pravcu Volčanska i Šebekina. Po svemu sudeći biće problema - istakao je Lebedjev.
 

Rusi likvidirali ukrajinsku pešadiju na desnoj obali reke Dnjepar


Ruske artiljerijske jedinice su uz pomoć haubica likvidirale ukrajinsku pešadiju na desnoj obali reke Dnjepar koji su pokušavali da se sakriju od napada, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Njihovo kretanje uočeno je uz pomoć izviđačkih dronova, nakon čega je izvedena paljba i sve mete su likvidirane, navodi se u saopštenju.
 

Ruska avijacija "tuče" po položajima VSU


Ruska avijacija izvela je napad avionima Su-34 po položajima ukrajinskih vojnika i tehnike u pograničnoj Kurskoj regiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Takođe, avijacija je izvela napade i na terminal za skladištenje kontejnera u blizini Lavova gde se dovozi vojna tehnika i municija iz Poljske za potrebe ukrajinske vojske.
Napad je izveden u tri sata posle ponoći, u pitanju je mesto Malehov.
 

Eksplozije u Kijevskoj oblasti

Ukrajinski mediji izveštavaju o eksplozijama u Kijevskoj oblasti usred vazdušnog napada.

BONUS VIDEO: MEDVED NA AUTO-PUTU - Pogledajte kako desetine vozača prati životinju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRVI PUT U ISTORIJI SE OVO DEŠAVA U FIRMAMA: Situacija koju niko u Srbiji ni svetu nije očekivao