“NEOČEKIVAN” ŠAMAR FRANCUSKOJ VOJNOJ INDUSTRIJI: Kazahstan kupio i dobio šest aviona Su-30SM umesto francuskog Rafala (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 08. 2024. u 21:11

VAZDUHOPLOVSTVO Kazahstana ojačalo je svoju flotu sa šest novih višenamenskih lovaca Su-30SM iz Irkutskog avio-zavoda, koji je deo Ujedinjene avio-korporacije.

“НЕОЧЕКИВАН” ШАМАР ФРАНЦУСКОЈ ВОЈНОЈ ИНДУСТРИЈИ: Казахстан купио и добио шест авиона Су-30СМ уместо француског Рафала (ВИДЕО)

Foto: EPA


Ovaj podatak je objavljen prošle nedelje, 25. avgusta 2024, na blogu bmpd.

Ovi avioni, sa brojevima od 51 do 56 u crvenoj boji, sada su stacionirani u jedinici avijacije na aerodromu Šimkent. Oni zamenjuju starije lovce MiG-29 iz sovjetske ere, koji su povučeni iz upotrebe.

Još 2020. godine, zaključene su isporuke po tri ranija ugovora, čime su 24 lovca Su-30SM dovedena u vazduhoplovne snage Kazahstana. Nakon gubitka jednog aviona u 2021. zbog letačke nesreće, planovi za nove nabavke su objavljeni u jesen 2023. Početkom 2024. godine su snage PVO opremljene sa 23 lovca i, uz dodatak ovih šest novih pristiglih, flota sada iznosi 29 borbeno spremnih aviona Su-30SM.


FRANCUSKI RAFAL

Krajem prošle godine pojavili su se glasni izveštaji da bi Kazahstan mogao postati najnoviji operater francuskog Daso rafala (Dassault Rafale). Neki zapadni i istočni izvori spekulišu: „Nakon što je Astana odlučila da povuče sovjetske MiG-29 i MiG-31, fokus Kazahstana se pomerio ka Zapadnoj Evropi, posebno Parizu.

Kružile su glasine da se Dassault Aviation već neko vreme “udvarala” dvema centralnoazijskim državama. Prema različitim izveštajima, Francuska je imala za cilj da ojača bilateralne odnose sa ovim zemljama, što je ključno pitanje tokom poseta Emanuela Makrona Kazahstanu i Uzbekistanu 1. i 2. novembra.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Vihorno putovanje francuskog predsednika usledilo je nakon posete uzbekistanskog predsednika Šavkata Mirzijojeva Francuskoj 21. i 22. novembra 2022. godine, a ubrzo ga je ponovila i poseta kazahstanskog predsednika Kasima-Žomarta Tokajeva Francuskoj 29. i 30. novembra. Francuska publikacija La Tribune je inkapsulirao osećanje kada je primetio: „Zapanjujući koncept koji smo zamislili na početku decenije sada se pretvorio u verovatnu stvarnost“, dok se upuštao u potencijalne – ali još uvek nepotvrđene – narudžbine iz Uzbekistana i Kazahstana.

ASTANA JE DEMANTOVALA KUPOVINU RAFALA

Jeržan Nildibajev, zamenik načelnika protivvazdušne odbrane Kazahstana i šef odeljenja za primarno naoružanje, 30. novembra, najavio je da će Kazahstan kupiti lovce Su-30SM ruske proizvodnje, i odbio je istovremenu ponudu Francuske za avione Rafal.

Nildibajev je rekao da Ministarstvo odbrane Kazahstana planira da kupi još deset Su-30SM do 2023-2024, navodeći njihov superiorniji odnos „kvalitet-cena“ u poređenju sa francuskim opcijama. Ove nove nabavke će zameniti avione kao što su kazahstanski udarni lovci MiG-29 i uzbekistanski lovci za nadmoć u vazduhu Su-27, za koje se očekuje da će uskoro biti penzionisani.

Odluka o proširenju flote Su-30SM je potkrepljena prednostima zadržavanja već integrisane klase lovaca. Ovo pomaže da se izbegnu brojne komplikacije i dodatni troškovi koji dolaze sa uvođenjem novog tipa aviona, kao što su različita obuka, zahtevi za rezervnim delovima, potrebe infrastrukture i kompatibilnost naoružanja.


"KRITIČNI KORAK"

Kazahstanski vojni stručnjaci visoko poštuju borbene avione Su-30SM. Viši oficir iz Kazahstanskog ratnog vazduhoplovstva istakao je naprednu avioniku i naoružanje aviona, koji značajno jačaju kapacitete protivvazdušne odbrane zemlje.

Prema rečima zvaničnika, Su-30SM su posebno vredni zbog svoje svestranosti u izvršavanju misija vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. Takođe se pouzdano ponašaju u različitim i često teškim vremenskim uslovima u regionu.

Uvođenje ovih aviona predstavlja ključni korak u modernizaciji kazahstanskih vazduhoplovnih snaga, zamenjujući starije platforme poput MiG-29. Uspešna integracija Su-30SM u flotu, sa razmeštanjem u ključnim vazdušnim bazama kao što su Šimkent i Karaganda, naglašava njegov strateški značaj.


O SU-30SM

Su-30SM je višenamenski borbeni avion koji je razvio Suhoj, istaknuta ruska vazduhoplovna kompanija. To je napredna varijanta porodice Su-30, dizajnirana za obavljanje širokog spektra misija, uključujući vazdušnu superiornost, kopnene napade i operacije pomorskih udara. Oznaka „SM“ je skraćenica za „Serial Modernized“, što ukazuje na to da uključuje brojne nadogradnje u odnosu na ranije modele.

Su-30SM ima impresivne dimenzije koje doprinose njegovoj svestranosti i borbenoj efikasnosti. Ima dužinu od približno 21,9 metara [71,9 stopa], raspon krila od oko 14,7 metara [48,2 stope] i visinu od oko 6,4 metara [21 stopu]. Ove dimenzije mu omogućavaju da nosi značajan teret uz održavanje odlična manevarska sposobnost.

Pogonski sistem Su-30SM se sastoji od dva turboventilatorska motora sa naknadnim sagorevanjem AL-31FP. Ovi motori obezbeđuju letelici maksimalni potisak od 27.560 funti-sile svaki, omogućavajući mu da dostigne brzine do 2,0 maha. Mlaznice motora za vektorisanje potiska poboljšavaju agilnost aviona, čineći ga veoma manevarskim u borbama i drugim vazdušnim borbama.

Su-30SM je opremljen sofisticiranim paketom avionike koji je dizajniran da poboljša njegove borbene sposobnosti. Ovo uključuje radar N011M Bar, koji je radar sa faznom rešetkom sposoban da prati više ciljeva istovremeno i daje sliku visoke rezolucije. Avion takođe ima napredne navigacione i komunikacione sisteme, koji obezbeđuju efikasnu koordinaciju tokom misija.


NAORUŽANjE SU-30SM

Što se tiče sistema i senzora, Su-30SM je opremljen infracrvenim sistemom za pretragu i praćenje [IRST], elektronskim protivmerama [ECM] i laserskim daljinomerom. Ovi sistemi omogućavaju avionu da detektuje, prati i pogađa neprijateljske mete sa visokom preciznošću, čak i u izazovnim okruženjima. IRST sistem, posebno, omogućava pasivnu detekciju toplotnih potpisa, što otežava protivnicima da izbegnu otkrivanje.

Naoružanje Su-30SM je veoma raznovrsno, što mu omogućava da nosi široku lepezu oružja za različite profile misija. Može biti naoružan raketama vazduh-vazduh kao što su R-77 i R-73, raketama vazduh-zemlja poput H-29 i H-31 i raznim vođenim i nevođenim bombama. Pored toga, avion je opremljen topom 30mm GŠ-30-1 za blisku borbu.

Operativni domet Su-30SM je još jedan značajan aspekt njegovog dizajna. Sa maksimalnim dometom od približno 3 000 kilometara (1 864 milje) bez spoljnih rezervoara za gorivo, letelica može da sprovodi misije velikog dometa bez potrebe za čestim punjenjem goriva. Ovaj domet se može dodatno proširiti upotrebom vazdušnog dopunjavanja goriva, što Su-30SM čini ogromnim sredstvom za produžene operacije.

(bulgarianmilitary.com/Bojko Nikolov)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŽAO MI JE ŠTO NEMAM DECU, SAD JE KASNO: Isidora Minić ogolila dušu - Nije mi bilo suđeno da budem majka