RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe pred Pokrovskom, ruske trupe zauzimaju mesto za mestom; Udar po najamnicima i GUR (MAPA/VIDEO/FOTO)

Novosti online

24. 08. 2024. u 07:51 >> 02:53

RAT u Ukrajini - 913. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе пред Покровском, руске трупе заузимају место за местом; Удар по најамницима и ГУР (МАПА/ВИДЕО/ФОТО)

FOTO: AP/Tanjug

VSU granatirao selo, ubijeno 5 civila, ranjeno 12, među njima  3 dece (VIDEO)

VSU je izvršio brutalni teroristički napad na selo u blizini Belgoroda, ubijajući i sakateći decu i odrasle.

Na veliku žalost, granatiranje Rakitnog odnelo je živote pet civila, rekao je guverner Gladkov.

U granatiranju je ranjeno 12 osoba, među kojima 3 dece, 2 dece sa ranama od gelera prebačeno je u regionalnu bolnicu, 1 će se lečiti ambulantno.

9 odraslih žrtava prebačeno je u bolnice. Četiri ranjenika su u teškom stanju: žena sa gelerskom ranom trbušne duplje se operiše, 3 muškarca sa povredama od mina i raznim gelerskim ranama se zbrinjavaju u bolnicu.

U selu je oštećeno 10 privatnih kuća, 2 poslovna objekta i 4 automobila pogođena gelerima. Gasovod je oštećen - selo Rakitnoje, sela Borispilje i Novolenjinskoje privremeno su bez gasa. Ima i lokalnih oštećenja na dalekovodu.

Izveštaj sa fronta: Žestoke borbe pred Pokrovskom, ruske trupe zauzimaju mesto za mestom; (MAPA/VIDEO)

Vazdušno-kosmičke snage Rusije pogodile su tačku razmeštanja Oružanih snaga Ukrajine u Selidovu. Takođe se navodi da je izveden raketni udar na jedinicu ukrajinske Glavne obaveštajne uprave, kao i, kako se pretpostavlja, na strane plaćenike koji su se ponovo spustili na ostrvo Zmejni. Crni stub dima diže se u Slavjansku, gde je pogođen vojni objekat. Došlo je do granatiranja objekata Oružanih snaga Ukrajine u Kurahovu i Ukrajinsku.


Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su 3 ATACMS projektila i 5 vođenih bombi Hammer u jednom danu. Ukrajinski dron sa bojevom glavom doplovio je na obalu Sevastopolja. "Bombaši" su ga uništili na licu mesta. Tokom dana dronovi Oružanih snaga Ukrajine napali su tri naselja u Belgorodskoj oblasti, 4 rakete su oborene iznad Kurske oblasti. Prema preliminarnim podacima, nema povređenih.



U pravcu Hersona, ruski operateri bespilotnih letelica uništavaju i čamce i opremu – sve što nađu u zoni akcije. Lokalni izveštaji pokazuju da je Ukrajina počela da ispušta vodu iz brana uzvodno od Dnjepra. Postoje rizici da će porast nivoa vode u oblasti Kahovskog rezervoara sprati ruske obalne minsko-eksplozivne barijere.

U sektoru Zaporožja linija fronta se nije promenila. Ruska artiljerija pokriva koncentracije snaga Oružanih snaga Ukrajine. U oblasti Kamenskog uništen je položaj mitraljeza i bacača granata VSU. Ukrajinske oružane snage odgovaraju granatiranjem mirnih sela. U Vladovki, oblast Černigov, granata je pogodila kuću, dvoje je ranjeno.

Na Donjeckom frontu ruske oružane snage su napredovale od juga Krasnogorovke ka zapadu za oko 700 metara kako bi razvukle snage Oružanih snaga Ukrajine duž bokova. U Konstantinovki ruske trupe polako napreduju. Avijacija je izvršila udare FAB-250 na tačku razmeštanja Oružanih snaga Ukrajine u selu Razliv kod Kurahova.



Na Pokrovskom pravcu, ruske oružane snage napreduju u teškim borbama sa južne strane Grodovke i u samom selu. Prema operativnim podacima, ruska vojska je uspostavila kontrolu nad Krasnim Jarom i Krutim Jarom. Čeka se potvrda. Na severu je Nikolajevka - poslednja linija odbrane ukrajinskih oružanih snaga pre Mirnograda. U Novogrodovki se već vode borbe u centru grada, ruske jurišne jedinice su zauzele zgradu Gradskog veća. Oružane snage Ukrajine povukle su se iza deponije rudnika Novogrodovska zapadno od Krutog Jara. Kontrola nad ovom deponijom značiće i kontrolu nad Novogrodivkom, koja je već poluokružena. Malo južnije u Marinovku su ušli jurišni odredi Oružanih snaga Rusije. Kalinovo je pod vatrenom kontrolom ruskih trupa. Rusi su napali i Karlovku sa istoka, gde je oklopna grupa stigla do sela i smestila se u kuće i podrume kod rezervoara.

U pravcu Torecka, Oružane snage Rusije takođe pokušavaju da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine. Ruske jurišne jedinice učvrstile su se u jugoistočnim i severoistočnim delovima Torecka i napredovala 1 km u rejonu Torecke kolonije broj 2. Borbe ne prestaju ni na minut.


U Časovom Jaru borbe se nastavljaju u istočnom delu grada. Sada je grad ruševina, tako da se možete učvrstiti samo u podrumima i zemunicama. Ruske trupe deluju u malim jurišnim grupama, osvajaju kuću po kuću i nastoje da poboljšaju svoje pozicije na bokovima. Tako bi ruska vojska mogla da napreduje na još dve ulice u mikrookrugu Oktjabrski, pogođena je tačka razmeštanja Oružanih snaga Ukrajine koristeći udarnu bespilotnu letelicu Molnija-1, a operateri bespilotnih letelica su uništili još jedno sklonište u oblasti Grigorovka.


Na severskom pravcu još nisu zabeležene značajnije promene na liniji fronta.

U sektoru Krasnolimanski, Oružane snage Ukrajine su zaista uspele da poboljšaju svoju taktičku poziciju kod Novovodjanija. Uspeli su da zauzmu nekoliko uporišta na visini ispred sela. Ne može reći da je to bitno uticalo na situaciju na severozapadu LNR, jer je deo na istočnoj obali reke Žerebec došao pod kontrolu ruskih trupa.


Bliske borbe su u punom jeku u pravcu Kupjanskog. Lokalno napredovanje Oružanih snaga Rusije je kod Petropavlovke, Krugljakovke, Stepove Novoselovke. Ruska artiljerija radi na položajima VSU u Stelmahovki.

Na terenu harkovskog fronta nije bilo posebnih pokreta; Kod Ruske Lozove poražena je pozicija artiljerijske posade Oružanih snaga Ukrajine. U pravcu Volčanskog noću, ruske FPV posade su pogodile Strajker i dva Hamvija.

U regionu Kursk ukrajinske trupe pokušavaju da poboljšaju taktičku situaciju u nekoliko oblasti.

 

Litvanija šalje 5000 dronova i PVO

Premijerka Litvanije Ingrid Šimonite najavila je novi paket vojne pomoći sa sistemima PVO i drugom opremom, koji bi u Ukrajinu trebalo da stigne do početka septembra, a Vilnjus će Kijevu obezbediti i 5.000 dronova do zime.

Šimonite je danas bila na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa predsednicima Ukrajine i Poljske, Volodimirom Zelenskim i Andžejem Dudom, prenosi "Evropska pravda".

Foto Tanjug/AP

-Na današnjem sastanku obavestila sam predsednika Zelenskog da će najnoviji paket vojne pomoći iz Litvanije stići u Ukrajinu do početka septembra. Uključiće protivvazdušne odbrambene sisteme kratkog dometa, rakete, protiv-dronove i drugu opremu, oružje i municiju, rekla je ona.

Pored toga, napomenula je, Litvanija je izdvojila 35 miliona evra za kupovinu radara i opreme za deminiranje za Ukrajinu.

-Do kraja jeseni, nadamo se da ćemo moći da predamo više od 5.000 dronova litvanske proizvodnje, poručila je ona.

 

Udar po najamnicima i GUR na Zmijskom ostrvu

Snimak noćnih udara ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga po Zmijskom ostrvu, po specijalnih snaga Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i stranih plaćenika.

KURSKI PRAVAC: Teška situacija u Sudžanskom i Korenevskom okrugu (MAPA)

U regionu Kursk ukrajinske trupe pokušavaju da poboljšaju taktičku situaciju u nekoliko oblasti.

U Korenevskom okrugu odbijeno je nekoliko napada VSU u pravcu Komarovke i Kremjanoja. U najnovijem potezu, Oružane snage Rusije su takođe proširile zonu kontrole u ​​selu na zapad: pojavili su se snimci bacanja granate sa drona Oružanih snaga Ukrajine na položaj ruskih trupa.

U okrugu Sudžanski, VSU ne prestaje da pokušava da probije odbranu u oblasti Malaja Loknja, i trenutno je odbijen. Ekipe operativno-taktičke avijacije i artiljerije radile su na položajima Oružanih snaga Ukrajine na prilazima selu.

Ilustracija telegram rybar

U Čerkaskom Porečnom, VSU je pokušao bezuspešno. Nakon što je upao u zasedu na putu, tenk Oružanih snaga Ukrajine naleteo je na minu i potom ga je dokrajčio FPV dron, potpuno izgorevši. Nastavljaju se sukobi unutar naseljenog mesta.

Situacija u oblasti Ruske i Čerkaske Konopeleka postala je jasnija. VSU napada ka ovom drugom: na primer, uhvaćen je trenutak kada je dron pogodio grupu ukrajinske pešadije u jednoj od zgrada na teritoriji benzinske pumpe Lotos.

Došlo je do žestokih sukoba u toj oblasti, informacije o kontroli ukrajinskih Oružanih snaga nad naseljima Kolmakov i Dmitrjukov trenutno nisu potvrđene.

 

Vazdušna opasnost u Kursku, Kijevu i Sumiju

U Kurskoj oblasti proglašena je opasnost od raketnog napada, šesti put danas, rekao je v.d. gubernatora Aleksej Smirnov.

U Kijevu je proglašena vazdušna opasnost, javljaju mediji. U Sumiju, nedaleko od ruske Kurske oblasti, odjeknula je eksplozija.

Foto Tanjug/AP

Šolc i Zelenski: Podržačemo Kijev

Nemački kancelar Olaf Šolc uveravao je u telefonskom razgovoru Vladimira Zelenskog da će Berlin nastaviti dugoročno i nepokolebljivo da podržava Kijev, prenose mediji.

Podsetimo, Rojters je nedavno objavio, pozivajući se na nacrt nemačkog budžeta, da se očekuje da nemačke vlasti u narednoj godini za vojnu pomoć Ukrajini izdvoje duplo manje sredstava u odnosu na ovu godinu, odnosno četiri u odnosu na osam milijardi evra.

 

Amerikanci ne dele tajne: Abramsi u Ukrajini bez unapređenog oklopa

Ukrajinski vojnici prinuđeni su da sami ojačavaju američke tenkove „abrams“ jer im ih je Vašington isporučio bez unapređenog oklopa, piše „Biznis insajder“.

„Ukrajinci ojačavaju zaštitu ‘abramsa’ … isporučuju ih bez unapređenog oklopa“, navodi se u članku.

Foto Tanjug/AP

Bivši oficir britanske vojske Nikolas Dramond rekao je za „Biznis insajder“ da Amerikanci ne šalju tenkove sa unapređenim oklopom od osiromašenog urana da se ne bi otkrile informacije o njemu.

Časopis „Militari voč“ je objavio da je Ukrajina u poslednjih šest meseci izgubila 20 „abramsa“ od 31 koliko je dobila.

Podsetimo, Vladimir Zelenski je u julu priznao da isporučeni američki tenkovi ne mogu da preokrenu situaciju na frontu.

Predsednik priznao: Poljski tenkovi učestvuju u napadu na Kursku

Predsednik Poljske Andžej Duda priznao je da tenkovi koje je ta zemlja isporučila Kijevu učestvuju u napadu ukrajinske vojske na Kursku oblast Rusije.

Duda je danas doputovao u nenajavljenu posetu Ukrajini kako bi učestvovao u obeležavanju Dana nezavisnosti.

Foto: Jutjub/Matsimus

On je posle sastanka sa Vladimirom Zelenskim rekao da „tenkovi PT-91 'tvardi', isporučeni pre više od godinu dana, učestvuju u borbama u oblasti oko Kurska“.

Poljski predsednik je obećao dalju vojnu i političku podršku Kijevu.

Podsetimo, ruski zvaničnici su istakli da Ukrajinci izvode napad na Kursku oblast uz sveobuhvatnu podršku Zapada koji je odobrio operaciju.

Zelenski i Šolc razgovarali su o nastavku finansiranja odbrambene podrške Ukrajini

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarao je danas telefonom sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o nastavku finansiranja odbrambene podrške Ukrajini i korišćenju zamrznutih sredstava Ruske Federacije.

-Razgovarali smo o nastavku finansiranja odbrambene podrške Ukrajini i korišćenju zamrznutih sredstava Ruske Federacije, kao i o saradnji i daljim kontaktima unutar formata Ramštajn. Zahvalio sam Nemačkoj na dve i po godine liderstva. Veoma nam je važno da imamo pouzdane prijatelje koji će biti uz nas dok ne postignemo pravedan i trajan mir, naveo je Zelenski na Telegramu.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

On je informisao Šolca o situaciji na liniji fronta i trenutnim potrebama Odbrambenih snaga Ukrajine, posebno u oklopnim vozilima i opremi PVO.

Zelenski je izrazio je saučešće zbog napada nožem u gradu Zolingenu u kojem su ubijene tri osobe i povređeno još osmoro ljudi.

Upozorenje Kijevu iz Nemačke: Od operacije u Kursku nema strateške koristi

Od upada ukrajinske vojske u rusku Kursku oblast nema strateške koristi, izjavio je nemački vojni strateg Hendrig Remel.

Kako je rekao, Rusija zbog upada Ukrajinaca u Kursku oblast nije izvela ni jednu borbenu jedinicu iz zone specijalne operacije.

-Oni i dalje drže sve u svojim rukama, pritisak na Donbas je i dalje tu. Vojno-strateška korist od napada na Kursku oblast, iz tog ugla, je praktično nepostojeća, rekao je Remel.

Nemački strateg je takođe mišljenja i da je Kijev na ovaj način pokušao da Zapadu pošalje signal da mu je potrebno još naoružanja.

Rusi spremni za novu kontraofanzivu

Ruska vojska je u stanju visoke borbene gotovosti i spremna je ukoliko Kijev pokrene ofanzivu na Hersonsku oblast iz pravca Crnog mora, saopštio je gubernator Vladimir Vasiljenko.

-Naši vojnici su u punoj borbenoj spremnosti. Ako krenu na nas, daćemo nezapamćen odgovor, rekao je on.

Strahoviti gubici VSU u Kurskoj oblasti

Ruske jedinice su u Kurskoj oblasti likvidirale više od 360 ukrajinskih vojnika za minula 24 sata, uništile 29 jedinica oklopne tehnike uključujući dva tenka, tri borbena vozila, dva oklopna transportera, 22 oklopna vozila i dve artiljerije. Ukupno, tokom borbi na Kurskom pravcu, neprijatelj je izgubio više od 5.500 vojnika.

Foto Tanjug/AP

Brifing Ministarstva odbrane Rusije: VSU izgubio više od 2400 vojnika za dan, više od 30 komada oklopne tehnike

Jedinice vojne grupacije „Centar“ poboljšale su svoje taktičke položaje, a za minula 24 časa u borbama likvidirale su do 580 ukrajinskih vojnika;

Grupa „Jug“ je zauzela povoljnije položaje na visoravnima, a tokom borbi snage Kijeva su izgubile do 690 vojnikau područjima Časovog jmara, Perejeѕdnog, Vasjukovke, Zaliznjanskog, i drugih mesta u DNR;

Grupacija „Sever“ je u Sumskoj i Harkovskoj oblasti likvidirala do 135 ukrajinskih vojnika;

Foto Tanjug/AP

Grupa „Zapad“ je takođe poboljšala svoje taktičke položaje i nanele gubitke ukrajinskim brigadama u blizini mesta Petropavlovka, Krugljakovka, Stepova Novoselovka u Harkovskoj oblasti, i kod Torskog u DNR. Ukrajinska vojska je izgubila do 520 vojnika;

Jedinice grupe „Istok“ su tokom borbi likvidirale do 130 ukrajinskih vojnika i uništili francusku haubicu „cezar“.

Ruske jedinice su u Kurskoj oblasti likvidirale više od 360 ukrajinskih vojnika za minula 24 sata.

 

 

Sramna odluka Zelenskog

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je zakon kojim se na teritoriji Ukrajine zabranjuje aktivnost "religioznih organizacija povezanih sa Rusijom", između ostalog, kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), objavljeno je na sajtu Vrhovne rade.

Eksplozije u Hersonu

Eksplozije su odjeknule u gradu Hersonu koji je pod kontrolom ukrajinske vojske, saopštavaju mediji.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se širom istočne Ukrajine oko 11.50 po lokalnom vremenu – u Sumskoj, Odeskoj, Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti.
 

Udar na oružane snage Ukrajine pre nego što su poslate u Kursku oblast

U subotu ujutru, u u Sumskoj oblasti, ruske oružane snage su izvršile napad visokoeksplozivnom avio-bombom na koncentraciju ukrajinskih militanata koji su bili poslati u Kursku oblast, rekao je Sergej Lebedev za RIA Novosti.

- U četiri ujutru, FAB bomba je poslata u okrug Junakijevski. Banderovci koji su se tamo okupili u kdru su hteli da da u Kursku oblast - ​​rekao je sagovornik agencije.

Lebedev je ranije u subotu uveče rekao da su ruske trupe izvršile brojne napade na objekte i osoblje Oružanih snaga Ukrajine u Sumskoj oblasti. Konkretno, u Gluhovu su bili napadnuti militanti koji su trebali biti poslati u oblast Kursk. Kao rezultat toga, prema podacima podzemlja, uništeno je najmanje 20 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga.

Dve osobe su povređene u napadu dronom u regionu Voronjež

U regionu Voronježa dve osobe su povređene u napadu ukrajinskih dronova, javio je guverner Aleksandar Gusev na svom Telegram kanalu .

- Ukupno su tokom protekle noći dežurne snage protivvazdušne odbrane i opreme za elektronsko ratovanje u regionu Voronježa uništile i ugušile pet bespilotnih letelica. Dve osobe su povređene: jedna žena je hospitalizovana u teškom stanju, druga je zadobila ogrebotine i odbila hospitalizaciju - napisao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KARATA NEMA, SVE RASPRODATO: Novak Đoković izazvao zemljotres u Šangaju