AMERIČKI EKSPERT: Podmornica Borej-A ulivaju strah Zapadu i NATO

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 08. 2024. u 21:00

AMERIČKI bivši zaposleni u Kongresu i geopolitički analitičar Brandon J. Weichert naziva podmornice klase Borej-A „velikom nadogradnjom za rusku mornaricu“.

АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТ: Подморница Бореј-А уливају страх Западу и НАТО

Foto: Printscreen/Jutjub/RT


On kaže da su ove podmornice tiše i naprednije od ranijih modela, što predstavlja značajnu pretnju zapadnim zemljama.

U svojoj analizi za The National Interest, Weichert napominje da ove podmornice imaju jednu glavnu misiju: da odvrate neprijatelje i, ako je potrebno, pokrenu nuklearne napade. Prema njegovim rečima, Moskva planira da do 2030. godine ima najmanje 12 podmornica klase „Borej“.

Trenutno ruska mornarica ima četiri operativne podmornice klase Borej-A. Ove podmornice sa balističkim raketama sa nuklearnim oružjem uključuju Knjaz Vladimir [Severna flota], Princ Oleg [Pacifička flota], Generalissimus Suvorov [Pacifička flota] i Imperator Aleksandar 3 [Pacifička flota].

Podmornice Borej-A su značajno poboljšanje u odnosu na starije podmornice klase 955, koje su sada nadograđene na nivo 955A. Prema navyrecognition.com, jedna od njihovih glavnih karakteristika je poseban premaz koji apsorbuje zvuk koji ih čini skoro nečujnim. Ovaj premaz, zajedno sa pametno postavljenom opremom, omogućava ovim podmornicama da patroliraju gotovo nečujno. Sa svakom novom podmornicom, oni nastavljaju da poboljšavaju premaz.

Navy recognition takođe napominje da su moderni materijali učinili podmornice 100 puta tišima od onih iz doba hladnog rata.

Podmornice 955A poseduju napredne tehnologije kao što su hidraulične mlaznice za „skriveno kretanje“ i „nisko-magnetno kućište“ za dodatno smanjenje buke i izbegavanje senzora. Izveštaj TASS-a tvrdi da su ove podmornice čak i tiše od američkih podmornica klase Virdžinija, iako ova tvrdnja nije potvrđena.

Na kraju - oružje. Ove podmornice mogu da nose rakete, sa impresivnim dometom od oko 9.300 km. Ovaj domet je sličan najnovijim kineskim nuklearnim projektilima JL-3. Ova sposobnost dugog dometa znači da bi kontinentalne SAD mogle biti u opasnosti iz daleka.
Podmornice klase Borej-A su naoružane sa 16 interkontinentalnih balističkih raketa kao deo naprednog sistema Bulava. Takođe imaju šest torpednih lansera kalibra 533 mm, protivpodmorničke rakete i podvodne mine.

Ove moćne podmornice koriste nuklearni reaktor OK-650V sa impresivnim kapacitetom od 170 MV. Zanimljivo je da je Knjaz Požarski prvi u ruskoj floti koji ima „mlazni motor“ koji ga čini tišim, kaže Grotnik.

Pored toga, podmornice Borej-A imaju sferičnu antenu na prednjoj strani. Ovo je deo naprednog sonarnog sistema MGK-600B Irtiš-Amfora-Borej.

Međutim, mnogi izveštaji, uključujući i one iz ruskih izvora, često preskaču detaljna poređenja ili pojedinosti o predstojećim podmornicama sa balističkim projektilima američke mornarice klase Kolumbija. Ove nove američke podmornice se prave sa karakteristikama koje bi ih mogle učiniti najtišima ikada.

Mnoge napredne tehnologije koje pomažu u smanjenju buke ostaju neotkrivene, verovatno iz bezbednosnih razloga. Kolumbija-klasa koristi električni pogon, koji je tiši od tradicionalnih sistema. Ove podmornice takođe dolaze sa najnovijim sistemima za komandu i kontrolu, kompjuterizovanom navigacijom i interfejsom za električno oružje i senzore.

Podmornice klase Borej-A bile su ključni deo nekoliko velikih vojnih vežbi. Na primer, u oktobru 2019. učestvovali su u strateškim vežbama „Grom“ u Barencovom moru. Ove vežbe su imale za cilj testiranje ruskih strateških nuklearnih snaga, uključujući sposobnost podmornica klase Borej-A da lansiraju balističke rakete u simuliranim borbenim uslovima.

Pored strateških vežbi, podmornice klase Borej-A redovno idu u misije obuke na Arktiku. Oni takođe učestvuju u ruskim godišnjim pomorskim vežbama „Okeanski štit“. U avgustu 2020. godine, na primer, ove podmornice su bile uključene u vežbe u Baltičkom moru, gde su izvodile razne manevre i simulirale napade kako bi pokazale svoje prikrivene i borbene veštine u izazovnom okruženju.

Još jedna važna upotreba podmornica klase Borej-A dogodila se tokom arktičke ekspedicije „Umka-2021“. Ova misija izvedena u martu 2021. godine, podmornice su izronile kroz debeli led u Arktičkom okeanu, dokazujući da mogu da rade u teškim uslovima. Vežba je istakla strateški značaj arktičkog regiona za ruske pomorske planove. Pored toga, podmornice klase Borej-A učestvovale su u patrolnim misijama u Tihom okeanu.

S obzirom na to da su ova napredna plovila tiša i sofisticiranija od svojih prethodnika, Borej-A predstavlja veliku pretnju zapadnoj odbrani, posebno zato što može da lansira nuklearne rakete. Kako je Weichert istakao, ako su ove podmornice tiše i teže za otkrivanje od zapadnih, njihova glavna misija je lansiranje nuklearnog oružja sa mora bi mogla biti uspešnija od onog kod sličnih podmornica.

(bulgarianmilitary.com/Bojko Nikolov)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore šahid iz bizarnog razloga

NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore "šahid" iz bizarnog razloga

LOVCI rumunskog vazduhoplovstva F-16 uspešno su presreli ruski dron sa eksplozivom koji je narušio vazdušni prostor NATO-a tokom nedavnog napada Kremlja na Ukrajinu, ali pilotima nije bilo dozvoljeno da obore bespilotnu, robotsku letelicu jer bi to bilo ilegalno prema rumunskom državnom zakonu, navodi se u zvaničnim izjavama i novinskim izveštajima, piše Kijev post.

11. 09. 2024. u 20:59

Komentari (0)

SRBIJA JE OVO ČEKALA: Srpski teniseri predvođeni Đokovićem u petak će imati trening otvoren za javnost