RAT U UKRAJINI: VSU ima dve ili tri nedelje (VIDEO/FOTO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

17. 08. 2024. u 08:28 >> 00:16

RAT u Ukrajini, 906. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: ВСУ има две или три недеље (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

Ukrajinci imaju dve ili tri nedelje

U intervjuu za Die Welt, bivši pukovnik Bundesvera Volfgang Rihter daje Ukrajincima dve ili tri nedelje, nakon čega će biti primorani da počnu povlačenje iz Kurska.

Američki analitičar: Nema snabdevanja VSU, to su "trase smrti"

Trenutni položaji ukrajinske vojske u ruskoj Kurskoj oblasti neće biti moguće održati u dugoročnoj perspektivi jer su okruženi ruskom vojskom sa tri strane, izjavio je vojni analitičar, bivši pripadnik američke mornarice Mark Sleboda.


Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska neće biti u mogućnosti da organizuje sistem snabdevanja svoje vojske u Kursko oblasti jer je pod konstantnom vatrom, kako od strane ruske artiljerije, tako i od avijacije.

-Ukrajinci ne mogu da koriste železnicu jer su to `trase smrti`. Tamo Rusija izvodi najjače napade. Ruska armija ih silovito gađa dok oni pokušavaju da dovedu pojačanje, dopreme municiju i evakuišu ranjene i oštećenu tehniku. Taj plan je nemoguće održati na dugoročnom nivou. To je greška u strategiji, istakao je Sleboda.

 

Iskander lovi NATO oruđe, pogođen MARS 2/M270

Udarom „iskandera“ ruska vojska u Sumskoj oblasti uništila je neprijateljsko ljudstvo i višecevni raketni bacač M270.

 

Uništena britanska haubica

Ruske jedinice vojne grupacije "Jug" su prilikom kontrabaterijske borbe uništile artiljeriju ukrajinske vojske AS-90 britanske proizvodnje u blizini Severska, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto: Printskrin

Ekspert Bundesvera: Ispostavilo se da su najgori strahovi Zapada tačni; front u Donbasu se raspada od ofanzive kod Kurska (VIDEO)


Ukrajina uklanja vojnike sa linija fronta u Donbasu i prekida isporuku granata istočnoj grupi kako bi nastavila raciju kod Kurska. Zbog toga su Oružane snage Ukrajine kod Donjecka prinuđene da se povuku u uslovima gladovanja od granata i desetostruke nadmoći ruske artiljerije, navodi vojni ekspert na Univerzitetu Bundesvera Karlo Masala. Na Die Velt-u on naglašava da su se time ostvarila najgora očekivanja vojnih posmatrača, da Ukrajina neće moći istovremeno da brani i napada.


(russian.rt.com/inotv)

Kurski pravac: Bitke na periferiji Korenjeva (MAPA)

Na Kurskom pravcu, VSU pokušava da poboljša taktičku situaciju na nekoliko sektora fronta, ali ruske trupe odbijaju napade.

U okrugu Gluškovski, VSU je izveo raketni udar HIMARS MLRS na granični punkt Oružanih snaga Rusije u Tetkinu, koji je takođe bio gađan iz tenka sa zatvorenog vatrenog položaja. Na nebu je velika aktivnost dronova VSU. Istovremeno, većina stanovništva sela je evakuisana neposredno pre nego što je juče most u Gluškovu dignut u vazduh.

U okrugu Korenjevski, na internetu se ponovo objavljuju priče o navodnom „polupokrivanju“ i ulasku ukrajinskih oružanih snaga u Korenjevo. U stvarnosti, i radničko naselje i istoimeno selo su pod potpunom kontrolom ruskih trupa, o čemu svedoče pripadnici Oružanih snaga Rusije iz naseljenih mesta. Zaustavljeni su pokušaji ukrajinskih formacija da se učvrste na prilazima.

Severoistočno od Kremjanoja, Oružane snage Rusije izvode vazdušne udare na položaje Oružanih snaga Ukrajine u šumskoj plantaži, a kod Kaučuka i Aleksejevskog odbili su još jedan pokušaj DRG (diverzantsko-izviđačke grupe) VSU da uđe u naseljena mesta. Takođe, prvi put u toj oblasti, zabeležena je upotreba vođenih bombi GBU-39 od strane ukrajinskog vazduhoplovstva protiv ruskih položaja na severnoj periferiji sela Vnezapnoje.

Ilustracija telegram rybar

U okrugu Sudžanski, ukrajinske formacije ponovo objavljuju snimke napretka, ovog puta potvrđujući kontrolu nad malim selom Zamostje jugozapadno od Sudže.

U Spalnom, operateri bespilotnih letelica pogodili su kontrolni centar bespilotnih letelica VSU. Selo Borki je pod kontrolom Oružanih snaga Rusije, o čemu svedoče nedavni snimci ukrajinskih napada dronovima na ruske položaje.

U Belovskom okrugu situacija nije pretrpela značajne promene. Lokalni sukobi sa ukrajinskim formacijama se nastavljaju na liniji Kamišnoje-Krupec-Giri.

Rusi nude nagradu od 5 miliona rubalja za ukrajinske vojnike koji su noseći SS šlemove vređali čiču

Leonid Slucki, predsednik LDPR-a i šef komiteta ruske Državne dume za međunarodne poslove, najavio je nagradu od 5 miliona rubalja za hvatanje ukrajinskih vojnih lica koji su snimili izrazito provokativni video u Sudžanskom okrugu Kurske oblasti.

Foto printskrin telegram RVvoenkor

Snimak koji je izazvao gnev, sigurno ne samo u Rusiji, prikazuje vojnike koji se pretvaraju da su nacisti, rugaju se starijem stanovniku (74) tog područja i nose SS (Šucstafel/Schutzstaffel).

U međuvremenu, vojnik koji je nosio SS šlem, već je identifikovan kao Vasili Daniljuk 38-godišnji stanovnik Gorodenke, Ivano-Frankovskog okruga.

Nemački Bild: Putinova operacija ‘OSVETA’ tek počinje u Kursku i biće zaista zastrašujuća (VIDEO/FOTO)

Ruske snage uništile su i zarobile najmanje 50 jedinica ukrajinske tehnike tokom invazije na kijevskih snaga u oblasti Kursk. „Ruski vojnici po naređenju Moskve sprovode „brutalne akte odmazde protiv ukrajinskih zarobljenika”, tvrdi nemački stručnjak.

Ruske snage uništile su i zauzele najmanje 50 jedinica neprijateljske opreme tokom ukrajinske invazije na oblast Kursk. Ovaj broj uključuje samo one dokumentovane na fotografijama i video snimcima, prenose ruski mediji.

Prema rečima novnara i analitičara Julijana Ropkea iz nemačkog glasila BILD, on otkriva da je Putin tek sada počeo da se osveti Ukrajincima za Kursk, i to će svakako biti zastrašujuće.

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane: VSU izgubio više od 1900 vojnika, Su-24, 3 helikoptera, HIMARS i sistem patriot (VIDEO)

Četiri ukrajinske brigade su u Harkovskoj oblasti pretrpele poraz od pripadnika grupe „Sever“, za dan su izgubili 150 vojnika;

U zoni grupe „Zapad“ gubici ukrajinskih snaga dostigli su 580 vojnika, a uništene su i tri američka borbena oklopna vozila MaxxPro;

Jedinice grupe „Istok“ poboljšale su položaje, dok je protivnik izgubio više od 105 vojnika;

Ruska vojska uništila je na aerodromima bombarder su-24 i tri helikoptera vazdušnih snaga Ukrajine, uključujući Mi-8 i Mi-17;

U DNR ukrajinska vojska izgubila je do 680 vojnika u zoni delovanja grupe „Jug“;

Grupa „Centar“ odbila je napad ukrajinske jurišne brigade i porazila šest brigada, protivnik je izgubio za dan do 420 vojnika;

PVO je za poslednja 24 sata oborila 10 projektila „hajmars“, dve bombe „hamer“ i 35 ukrajinskih dronova;

Ruska vojska uništila je više minobacača, kao i vozilo za sistem „hajmars“, četiri raketna lansera i dva radara AN/MPQ-65, kao i PRO sistem „patriot“;

Crnomorska flota uništila je dva bespilotna čamca ukrajinske vojske.

Kadirov: Sve više zarobljenih pripadnika VSU u Kursku

Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je na svom Telegram kanalu razgovor komandanta specijalne jedinice „Ahmat“sa jednim od pripadnika ukrajinske jedinice „Azov“ (u Rusiji proglašena za terorističku) zarobljenog u Kurskoj oblasti.

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

-U Kurskoj oblasti u ruke naših boraca pao je još jedan ukrajinski fašista, pripadnik ‘Azova’. Predao se ne po svojoj volji, već zato što je morao, tokom borbe sa našima. Već na saslušanju, znajući kako se odnosima prema ‘Azovcima’, pokušao je da se izvuče, napisao je Kadirov.

Prema Kadirovljevim rečima, Alaudinov je rekao da situacija na kurskom pravcu iz dana u dana sve više ide Rusima u prilog i da zarobljenika ima sve više.

Zarobljenik je pozvao „Azovce“ da se vrate u Ukrajinu. Na pitanje Alaudinova da li je moguće pobediti Rusiju, odgovorio je odrično.

 

Ministarstvo odbrane Rusije: Izveden helikopterski udar na ukrajinske položaje

Ruski helikopter Mi-28NM izveo je udar na ljudstvo i oklopna vozila ukrajinskih trupa u pograničnom regionu Kurske oblasti koristeći rakete vazduh-zemlja tipa S-13, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

- Posada vojne avijacije na helikopteru Mi-28NM gađala je nevođenim avionskim projektilima koncentrisano ukrajinsko vojno ljudstvo, oklopnu i auto-trasportnu vojnu opremu jedinica oružanih snaga Ukrajine u pograničnom regionu Kurske oblasti - navodi se u izveštaju, prenosi RIA Novosti.

U saopštenju je navedeno da je udar izveden nevođenim avionskim projektilima S-13, a nakon upotrebe avionskog raketnog naoružanja, posada je izvela protivraketni manevar, oslobodila toplotne zamke i vratila se na mesto poletanja.

- Prema izveštajima obaveštajnih službi, svi ciljevi su uspešno uništeni - naglasilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

Sirski izvestio Zelenskog o jačanju pozicija ukrajinskih snaga u Kurskoj oblasti

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski obavestio je danas ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o jačanju pozicija ukrajinskih snaga u Kurskoj oblasti u Rusiji.

Zelenski je to objavio na Fejsbuku, ističući da su ukrajinske snage u Kurskoj oblasti od jutros nastavile da zarobljavaju ruske vojnike što, kako je naveo, približava oslobađanje ukrajinskih vojnika i civila koje drži Rusija u okviru razmene.

- Ukrajinska operacija u Kurskoj oblasti doprinosi uništavanju logistike ruske vojske i iscrpljivanju njenih rezervi - naveo je Zelenski u video obraćanju, a prenosi Ukrinform.

Zelenski je istakao da ga je Sirski takođe obavestio da ruske snage svakog dana izvode desetine napada na ukrajinske trupe u pravcu gradova Torecka i Pokrovska u Donjeckoj oblasti, ali da ukrajinski vojnici čine sve da odbiju te napade.

Ukrajinska vojska je 6. avgusta počela napad na Kursku oblast u Rusiji, a u petak je saopštila da je preuzela kontrolu nad 82 naselja u toj oblasti, koja zauzimaju površinu od 1.150 kvadratnih kilometara.

Srušen spomenik Lenjinu u Sudži

Ukrajinsko Ministarstvo kulture i informacione politike saopštilo je da je u gradu Sudža u Rusiji, koji je, kako je navedeno, pod kontrolom Ukrajine, srušen spomenik sovjetskom revolucionaru, državniku i publicisti, vođi Oktobarske revolucije Vladimiru Lenjinu.

Ukrajinski mediji prenose da je Ministarstvo objavilo fotografiju praznog postolja spomenika, uz komentar da se "proces dekomunizacije nastavlja. I u Sudži".

Ukrajinske oružane snage 6. avgusta su počele napda na Kursku oblast u Rusiji.

Nemačka vlada ne planira da povećava obim vojne pomoći Ukrajini za 2025. godinu

Prema trenutnim planovima saveznog budžeta Nemačke, Ukrajini može biti isporučena samo vojna pomoć koja je ranije odobrena, poručio je nemačkom ministarstvu odbrane ministar finansija Kristijan Lindner.

On je rekao da Nemačka mora da ograniči vojnu pomoć Ukrajini jer za sada nema raspoloživog novca za tu namenu, prenosi dnevnik Frankfurter Algemajne Cajtung (FAC).

Prema njegovim rečima, vojna oprema i materijal koji su već odobreni biće dostavljeni Ukrajini, ali dodatni zahtevi nemačkog Ministarstva odbrane više ne bi trebalo da se odobravaju.

Lindner je to naveo u pismu upućenom ministru odbrane Borisu Pistorijusu 5. avgusta, navodi FAC pozivajući se na dostupne dokumenate i mejlove, kao i na diskusije vođene u nekoliko odbora savezne vlade i u parlamentu.

List navodi da se očekuje da će planirana vojna podrška Ukrajini biti skoro prepolovljena sledeće godine, a da će zatim 2027. godine pasti na manje od desetine sadašnjeg iznosa.

Ubuduće, novac za Ukrajinu više neće dolaziti iz federalnog budžeta, već iz zamrznute imovine ruske centralne banke.

Saveznici Ukrajine zamrzli su oko 300 milijardi dolara nakon napada Rusije na Ukrajinu, a države G-7 su na samitu u Italiji odlučile da prihod od ovog novca iskoriste za finansiranje zajma od 50 milijardi dolara za Kijev.

Lindner očekuje da će Ukrajina ovim novcem pokriti značajan deo svojih vojnih potreba, piše FAC.

(Tanjug)

Ogromni gubici ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti

Ukrajina trpi ogromne gubitke u Kurskoj oblasti, ostaje bez elitnih jedinica, piše američki vojni časopis „Militari voč“.

- Gubici su posebno značajni ako se uzme u obzir da je Kijev u tu operaciju poslala najjače jedinice opremljene tenkovima ‘čelindžer’, T-80, ‘leopard’“, navodi se u članku.
Prema rečima ukrajinskog vojnika kojeg citira „Militari voč“, ruske snage su artiljerijom, dronovima i avionima odgovorili ukrajinskim snagama čim su se približili ruskoj granici.

- Cela grupa u kojoj sam bio i ja je ranjena istog dana kad smo stigli tamo- rekao je vojnik.
Ubijene drugove morali su da ostave jer je situacija bila veoma ozbiljna.

Iranski ambasador: Iran spreman da transportuje ruski gas preko svoje teritorije

Iran je spreman da transportuje ruski prirodni gas preko svoje teritorije, izjavio je danas iranski ambasador u Rusiji Kazem Džalali.

- Veoma smo zainteresovani za saradnju sa Ruskom Federacijom. Spremni smo da transportujemo ruski gas preko iranske teritorije - rekao je on na Kaspijskom forumu u Astrahanu, prenosi Tas.

Još nije jasno o kojim pravcima tranzita je reč. Ruski energetski gigant "Gapsrom" potpisao je sredinom juna strateški memorandum o isporuci gasa Iranu.

Sporazum je potpisan sa Nacionalnom iranskom gasnom kompanijom tokom posete Teheranu Iranu ruske delegacije sa direktorom Gazproma Aleksejem Milerom na čelu.

(Tas, Tanjug)

Oružje ukrajinskih begunaca pronađeno u Rumuniji

Rumunska policija je saopštila da je pronašla oružje koje su trojica Ukrajinaca ukrala od ukrajinskih graničara dok su bežali u Rumuniju.

Na oko 600 metara od granične linije u pravcu naselja Tarna Mare pronađeno je oružje bez punjača i patrona.

- Ukrajinske vlasti su nas kasnije obavestile da su na njihovoj strani pronašli magacin i municiju u vezi sa oružjem - saopštila je policija.

Rumunske vlasti su sinoć privele posljednju dvojicu od trojice naoružanih Ukrajinaca koji su ušli u Rumuniju na teritoriji okruga Satu Mare, dok je prvi begunac uhvaćen nešto ranije.

(Ukrajinska pravda)

Vašington post: Napad na Kursk poremetio tajne pregovore s Rusijom

Ukrajinska operacija u Kurskoj oblasti poremetila je tajne razgovore o delimičnomn prekidu vatre sa Rusijom, piše Vašington post, pozivajući se na diplomate i zvaničnike.

Prema njihovim rečima, zaraćene zemlje trebalo je da vode indirektne pregovore u Kataru o sporazumu o zaustavljanju napada na energetsku infrastrukturu sa obe strane.

Napominje se da će Ukrajina i Rusija ovog meseca poslati delegacije u Dohu na relevantne pregovore. Naznačeno je da bi mogući sporazum predstavljao delimičan prekid vatre i da bi ponudio odlaganje za obe zemlje.

Ali indirektni razgovori, u kojima su Katarci delovali kao posrednici i odvojeno se sastali sa ukrajinskim i ruskim delegacijama, bili su poremećeni iznenadnim upadom Ukrajine u zapadni Kurski region prošle nedelje, rekli su zvaničnici o mogućem sporazumu i planiranom samitu. - piše Vašington post.

Ruski zvaničnici odložili su sastanak sa katarskim zvaničnicima nakon invazije Ukrajine na zapadnu Rusiju, rekao je diplomata.

Delegacija Moskve je to opisala kao "eskalaciju", rekao je diplomata, dodajući da Kijev nije upozorio Dohu na svoju prekograničnu ofanzivu.

Diplomata upoznat sa situacijom rekao je da je Katar u poslednja dva meseca sa Kijevom i Moskvom razgovarao o moratorijumu na energetske udare. Prema njegovim rečima, obe strane su se složile da se samit održi u Dohi, a ostalo je da se razrade samo manji detalji.
 
Rusija "nije otkazala pregovore, rekli su: 'Dajte nam vremena", kazao je diplomata.
 
(Washington Post, UNIAN)

Foto Tanjug/AP

 

Ukrajinski dron bacio bombu na putu ispred nuklearne elektrane u Zaporožju

Rusko rukovodstvo nuklearne elektrane Zaporožje saopštilo je u subotu da je ukrajinski dron bacio eksploziv na put ispred elektrane, ugrozivši svoje osoblje koje koristi put, prenela je agencija TASS.

Rusija je kontrolisala elektranu u Zaporožju, najveću nuklearnu elektranu u Evropi, otkako je započela invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

Moskva i Kijev su se više puta međusobno optuživali da pokušavaju da sabotiraju njene operacije.

Zaharova: Most na Sejmu gađan zapadnom raketom, verovatno HIMARS-om

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Ukrajina upotrebila zapadne rakete, verovatno američke proizvodnje HIMARS, da uništi most preko reke Sejm u Kurskoj oblasti u Rusiji.

- Prvi put je Kurska oblast pogođena raketama zapadne proizvodnje, verovatno američkim HIMARS-om. Most preko reke Sejm u okrugu Gluškovo je potpuno uništen, a volonteri koji su pomagali evakuisanom civilnom stanovništvu su ubijeni - navela je Zaharova u odgovoru na pitanja medija, objavljenom na Telegramu. 

Istakla je da će svi odgovorni za taj napad biti strogo kažnjeni.

Vršilac dužnosti gubernatora Kurske oblasti Aleksej Smirnov izjavio je u petak da su Oružane snage Ukrajine uništile most na reci Sejm u okrugu Gluškovski.

Ruski raketni udar na Sumi, izgorelo deset automobila

U ruskom raketnom napadu na grad Sumi, zapaljeno je deset civilnih automobila na parkingu, objavila je Državna služba za vanredne situacije.

Udarni talas je izbio prozore, oštetio fasade stambenih zgrada i drugih prostorija.

(Ukrinform)

U kurskom pravcu predala se čitava ukrajinska jedinica 

Na kurskom pravcu ruskoj vojsci predala se jedna cela ukrajinska jedinica od 24 vojnika, rekao je za Sputnjik predstavnik ruskih snaga bezbednosti.

 

Oleščuk objavio snimak rušenja mosta na reci Sejm

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine podelilo je snimak rušenja mosta na reci Sejm u Kurskoj oblasti, objavio je na Fejsbuku je komandant Nikola Oleščuk.

Most na reci Sejm nalazi se u blizini grada Gluškova i povezuje delove  Kurske oblasti pod kontrolom Rusije.

- Avijacija Ratnog vazduhoplovstva aktivno učestvuje u borbenim dejstvima na pravcu Kursk. Ukrajinski piloti su visoko preciznim udarima gađali neprijateljska uporišta, nakupine opreme, kao i logističke centre i puteve snabdevanja neprijatelja.

Hvala pilotima i svima koji obezbeđuju borbeni rad avijacije! - poručio je Oleščuk,

(Ukrajinska pravda)

Ruski oficir: Uništen ukrajinski konvoj u oklopnim vozilima NATO-a

Ruska vojska uništila je konvoj 82. posebne desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u oklopnim vozilima iz zemalja NATO-a, izjavio je oficir jedinice ruskih marinaca.

"Marinci 810. brigade potpuno su uništili mobilnu grupu Oružanih snaga Ukrajine, koja se kretala u Kurskoj oblasti u konvoju oklopnih vozila iz zemalja NATO-a", rekao je komandant jedinice.

Prema njegovim rečima, uništena su dva američka oklopna vozila, više kanadskih oklopnih automobila teško oklopno vozilo američke proizvodnje.

Napomenuo je da je ubijeno oko 20 pripadnika ukrajinskih snaga i da su ruske trupe preuzele oružje koje je proizvedeno u zemljama NATO-a, municiju i opremu za komunikaciju.

(RIA, Tanjug)

BONUS VIDEO: RUSI NA POZICIJI -  Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽIKA IH JE URADIO ZA PARE: Zašto Sonja Savić nije glumila u nastavku filma Mi nismo anđeli?