UKRAO POVERLJIVA DOKUMENTA, PA HTEO DA POBEGNE U MEKSIKO: Zaposleni u Pentagonu uhapšen, rekao da je u stranu zemlju krenuo na ribolov

Novosti online

14. 08. 2024. u 18:33

JEDAN službenik zaposlen u Pentagonu uhapšen je na putu ka aerodromu sa dokumentima označenim kao "državna tajna", saopštile su danas američke federalne vlasti.

УКРАО ПОВЕРЉИВА ДОКУМЕНТА, ПА ХТЕО ДА ПОБЕГНЕ У МЕКСИКО: Запослени у Пентагону ухапшен, рекао да је у страну земљу кренуо на риболов

Tanjug


Uprkos prigovorima tužilaca, nadležni sudija je u utorak odlučio da Gokan Gun (50), civilno lice, državljanin SAD i Turske, zaposlen u ministarstvu odbrane, može ostati na slobodi uz kućni pritvor dok čeka suđenje zbog optužbi da je neodgovorno postupao s poverljivim dokumentima, prenosi CBS Njuz.

Gun iz grada Fols Čerč u Virdžiniji, uhapšen je u petak ispred svoje kuće i optužen za neodgovorno postupanje sa poverljivim materijalom, saopšteno je u utorak iz američkog ministarstva pravde.

Kada je uhapšen, Gun je sa sobom nosio dokumenta uključujući i ona koja su nosila znaku "državna tajna-strogo poverljivo" i kretao je ka aerodromu jer je nameravao da otputuje u Puerto Valjarta u Meksiku, navodi se u saopštenju FBI-a.

Gun je rekao vlastima da ide u Meksiko na ribolov, ali tužioci kažu da su prilikom pretresa njegove kuće pronađeni i drugi poverljivi dokumenti.

- Unutar Gunove rezidencije, agenti su takođe uočili hrpe papira među kojima su se nalazili brojni dokumenti sa vidljivim oznakama klasifikacije, uključujući stranice sa oznakama državna tajna i strogo poverljivo - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Na ročištu o pritvoru u utorak na saveznom sudu u Aleksandriji, tužioci su zatražili da Gun ostane u zatvoru dok čeka suđenje jer tekuća istraga može dokazati da nije samo neodgovorno postupao sa poverljivim dokumentima, već i da je pokušao da prenese dokumente relevantne za nacionalnu odbranu nekoj stranoj sili.

Međutim, američki sudija Ivan Dejvis rekao je da je "previše pretpostavljati" da je njegov put u Meksiko povezan sa neodgovornim postupanjem sa dokumentima.

Naglasio je da dok vlada ne pruži jače dokaze, slučaj nije drugačiji od bilo kog drugog slučaja poverljivih dokumenata i pretpostavka suda je da Gun ostane na slobodi dok čeka suđenje.

BONUS VIDEO: OBJAVLjENO KAKO SU PLjAČKALI JEREMIĆ I HANTER BAJDEN

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner ipak leti iz tenisa zbog dopinga?! Uopšte nije istekao rok, iako to mnogi tvrde!