PROMENE U UN: Gutereš traži da Afrika dobije stalno mesto u Savetu bezbednosti UN

Novosti online

13. 08. 2024. u 16:47

GENERALNI sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je da Afrika dobije stalno mesto u Savetu bezbednosti UN u okviru procesa reformi za ispravljanje istorijskih nepravdi, preneli su danas zapadni mediji.

ПРОМЕНЕ У УН: Гутереш тражи да Африка добије стално место у Савету безбедности УН

FOTO: Tanjug/AP


Savet bezbednosti - čiji su pet stalnih članica Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i SAD - dugo je kritikovan zbog predstavljanja realnosti koja je preovladavala na kraju Drugog svetskog rata kada je veći deo Afrike još uvek bio pod kolonijalnom vlašću, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

- Svet se promenio od 1945. godine, ali sastav Saveta bezbednosti, uprkos nekoliko izmena, nije išao u korak sa svetskim promenama - rekao je Gutereš.

Deset zemalja, rotirajućih članica SB UN, bira se po regionima, ali za razliku od pet stalnih članica, one nemaju pravo veta.

Debatu je u ponedeljak pokrenuo predsednik Sijera Leonea Julijus Mada Bio i izneo argumente za stalno članstvo Afrike u SB UN.

- Vreme polumera i postepenog napretka je prošlo. Glas Afrike se mora čuti i njeni zahtevi za pravdom i jednakošću moraju biti ispunjeni - rekao je predsednik Julijus Mada Bio.

Savet bezbednosti UN ima značajne odgovornosti, uključujući odobravanje mirovnih operacija, uvođenje međunarodnih sankcija i određivanje načina na koji UN treba da reaguju na sukobe širom sveta.

BONUS VIDEO: NAHRANILI 400 GLADNE DECE I NAPRAVILI DVA BUNARA: Srbi u humanitarnoj misiji u Ugandi


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner ipak leti iz tenisa zbog dopinga?! Uopšte nije istekao rok, iako to mnogi tvrde!