RAT U UKRAJINI: Teške borbe za Toreck; Napad na aerodrom za smeštaj F-16; Zelenski - NATO se plaši da obara ruske rakete (VIDEO/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

05. 08. 2024. u 07:47 >> 21:40

RAT u Ukrajini, 894. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Тешке борбе за Торецк; Напад на аеродром за смештај Ф-16; Зеленски - НАТО се плаши да обара руске ракете (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

 

Teške borbe za Toreck

Ruska vojska probija se u Železni, Družbu i Severni, preteći da ode iza leđa ukrajinskih oružanih snaga.

Nastavljajući snažnu ofanzivu, grupa trupa „Centar“ započinje napad na Toretsk, nastavljajući da probija odbranu VSU u satelitskim selima.

Ujutro je javljeno da su u Severnom (Severni/Kirova) ruske jedinice zauzele istočni deo sela (područje širine do 1,6 km do dubine od 800 m) i da izvode jurišne operacije u centralnom delu“, i u Železnom su napredovali Mirnom ulicom do dubine od 250 m .

Ukrajinski militanti i analitičari ne prestaju da pišu o teškom položaju ukrajinskih oružanih snaga:

-U selu Severnoje, na periferiji Torecka, situacija je teška, Rusi zauzimaju stambena naselja i pokušavaju da zađu u leđa ukrajinskim jedinicama, jer je sve kao nered, tipičan za borbe u gradu. bitka za svaku kuću i podrum, piše jedan od medijskih službenika Oružanih snaga Ukrajine.

-Neprijatelj napada severni deo Severnog. Jurišne grupe kreću se na deponiju ka zapadnom ulazu u grad iz Torecka! Ukrajinske oružane snage pokušavaju u malim grupama da izvrše kontranapad i izbace Ruse, ali ruska artiljerija radi veoma čvrsto, ruska pešadija je nekako neustrašiva i penje se bez zaustavljanja! - piše drugi.
-U selu Druzhba se nastavljaju borbe na ulici. kosmonauti. Ruske oružane snage su napredovale duž pruge u pravcu škole broj 7 do 400 m. Rusi su se naselili u nekoliko kuća!

Obuka na leopardima

Poljski i norveški instruktori započeli su obuku nove grupe ukrajinskih vojnika na tenkovima „leopard“, piše portal „Kresi“.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Napad dronom na civilnu zgradu

Meštanin sela Korenevo u Kurskoj oblasti ranjen je u napadu ukrajinskog drona na stambenu zgradu, rekao je v.d. gubernatora Aleksej Smirnov.

Cela Ukrajina pod uzbunom

Na celoj teritoriji Ukrajine proglašena je uzbuna za vazdušnu opasnost, saopštile su vlasti.

Ukrajinski dron pogodio civilni autobus

Jedna osoba je poginula, a tri su ranjene usled napada ukrajinskog drona na autobus poljoprivrednog preduzeća u belgorodskom selu Vjazovo, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

Napad na aerodrom za F-16

U Nikolajevskoj oblasti izveden je napad na aerodrom na kojem je bilo planirano raspoređivanje borbenih aviona F-16 koji su predati Ukrajini, saopštio je koordinator lokalnog pokreta otpora Sergej Lebedev za Sputnjik.

Prema informacijama pokreta, tamo se nalaze rakete za borbene avione i letačko osoblje, uključujući strance.

Foto Tanjug/AP


 

 

Dron napao Gorlovku

Prilikom napada ukrajinskog drona na Gorlovku u DNR ranjena je jedna žena. Ukrajinska vojska je u toku dana 16 puta granatirala DNR.

Foto Tanjug/AP

Vazdušna opasnost u više regiona Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Kijevskoj, Vinickoj, Žitomirskoj, Hmeljnickoj, Rovenskoj i Ternopoljskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalne transformacije zemlje.
 

 

Rosteh: Američki lovci F-16 će biti uništeni

Lovci F-16 koji su nedavno isporučeni Kijevu na kraju će biti uništeni, saopštila je pres služba Rosteha.

-Ako pogledate karakteristike američkog aviona, zaključak je jasan: on nije rival Su-35S, da ne govorimo o Su-57. U direktnom vazdušnom boju naši avioni su superiorniji u odnosu na američke lovce. F-16 nije najnovija letelica, ali to nije razlog za radost i opuštanje. Lovac može da nosi savremene raketne sisteme i može da stvori mnogo problema. Ipak, konačan rezultat za njih, kao i za ostalu zapadnu tehniku, biće jedan - uništenje, saopštila je državna korporacija.

 

Glavno sa novog brifinga ruskog MO: VSU izgubio više od 1.600 vojnika, tenk i VBR Vampir, oboreno je 43 dronova i 4 SCALP rakete

Ruska PVO oborila je četiri krstareće rakete "skalp" i 43 bespilotne letelice;

Ukrajinske oružane snage su izgubile oko 115 vojnika, jedan tenk u zoni odgovornosti grupe Istok;

Trupa „Centar“ poboljšala je položaj duž linije fronta i izvela napad na položaje osam brigada Oružanih snaga Ukrajine;

Ruske oružane snage pogodile su dva skladišta goriva Oružanih snaga Ukrajine;

Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 125 vojnika, sistem Vampir i šest skladišta municije u zoni odgovornosti grupe Sever;

Grupa Jug je odbila jedan kontranapad Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio oko 620 vojnika i dva skladišta municije;

Foto Tanjug/AP

Grupa Centar odbila je osam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine;

Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe Centar iznosili su doko 325 vojnika;

Ukrajinske oružane snage izgubile su oko 495 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Zapad“.

Zelenski: NATO se plaši da obara ruske rakete

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski rekao je da se zemlje koje su u okruženju Ukrajine plaše da obaraju ruske rakete zbog reakcije Rusije, prenosi portal Strana.

Prema njegovim rečima, partneri se "plaše nepotrebne eskalacije", ali Kijev namerava da progura ovu temu. Zelenski smatra da je za takve korake neophodna koalicija zemalja, jer je to prevelika odgovornost za jednnu državu. On je dodao da će Kijev razgovarati sa susednim zemljama o mogućnosti obaranja ruskih projektila na nebu republike.

Ranije je nemački kancelar Olaf Šolc odbacio poziv Zelenskog da Zapad obora ruske rakete i dronove iznad Ukrajine. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je i da Poljska, kao članica alijanse, neće izvoditi napade na ruske avione i rakete iznad ukrajinske teritorije.

 

Minus dva leoparda (VIDEO)

Ruska vojska uništila dva tenka „leopard” u Harkovskoj oblasti.

 

Lebedev: Ukrajinci šalju decu u inostranstvo u strahu od mobilizacije

Stanovnici Ukrajine, strahujući da će mobilizacija dotaći 18-godišnje građane, pokušavaju da pošalju svoju decu u inostranstvo, rekao je predstavnik proruskog pokreta otpora Sergej Lebedev.

„Sada se šuška da će se granica za mobilizaciju spustiti na 18 godina. Jedno je pričati bajke na internetu, a drugo je pratiti svoje dete u rov“, rekao je Lebedev.

Ranije je predsednik Odbora Rada za ekonomski razvoj Dmitrij Nataluha u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao da se u Ukrajini oko 800 hiljada vojno sposobnih muškaraca krije od mobilizacije. Sa druge strane, ministar prosvete i nauke Ukrajine Oksen Lisovoj obavestio je da je, prema pretpostavci resora, oko 200 hiljada muškaraca podnelo dokumenta za studiranje na univerzitetima ovog leta kako bi izbegli vojsku.

Veliki gubici Ukrajine 

Oružane snage Ukrajine na granicama LNR izgubile su rekordan broj vojnika i stranih plaćenika koji su pokušali da prodru na teritoriju regiona od početka godine - oko 47.000 ljudi, rekao je vojni ekspert Andrej Maročko, prenosi Sputnjik. 

„Tokom prošlog meseca odbijeno je 188 napada protivnika na granice LNR – 55 više u odnosu na prethodni mesec. Ovo su najveći gubici ukrajinskih oružanih snaga od početka ove godine - premašili su prethodni junski maksimum, kada je broj gubitaka iznosio 34.785 militanata", rekao je on.

Maročko je dodao da su u julu ukrajinske trupe na granicama LNR izgubile 46 tenkova, dva višecevna raketna sistema RAK-SA-12, hrvatske proizvodnje, 85 stanica za elektronsko i protivbaterijsko ratovanje, 237 skladišta municije, kao i više od 700 raznih borbenih vozila.

Ruska vojska „iskanderima‟ uništila privremenu bazu stranih plaćenika u Harkovskoj oblasti

Ruska vojska je napadom operativno-taktičkog raketnog sistema iskander-M uništila privremenu bazu 80 stranih vojnika koji su učestvovali u borbama na strani Oružanih snaga Ukrajine u području Balakleje u Harkovskoj oblasti, rekao je portparol grupe Sever Ivan Bigma, prenosi Sputnjik.

Pored toga, u istom delu grupa Sever je uništila maskirne položaje i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine.
 

BONUS VIDEO:

RUSKI LOVCI U AKCIJI: Su-25 raketama vazduh zemlja pogađaju ukrajinske ciljeve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJSKUPLJI POKLON KOJI JE TITO DOBIO: Poslao ga je predsednik Amerike lično, a doneli astronauti sa Meseca (FOTO)