RAT U UKRAJINI: F-16 stigao u Ukrajinu

Марија Стевановић
Marija Stevanović

31. 07. 2024. u 07:24 >> 18:30

RAT u Ukrajini – 889. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Ф-16 стигао у Украјину

Foto: Jutjub/lazzaric92

F-16 stigao u Ukrajinu

Prva serija američkih lovaca F-16 stigla je u Ukrajinu, javila je agencija Blumberg pozivajući se na izvore.

 

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane:

- Jedinice grupe „Zapad“ nastavili su da zauzimaju povoljnije položaje, Ukrajinci izgubili do 470 vojnika;

- U zoni grupe „Centar“ ukrajinske snage su izgubile do 350 vojnika;
- Ukrajinska vojska izgubila je tenk „leopard“ i do 710 vojnika za dan u DNR u zoni delovanja grupe „Jug“;
- Jedinice grupe „Centar“ odbile su tri kontranapada ukrajinske vojske u poslednja 24 sata;
- Ruska PVO je oborila dva projektila „hajmars“, raketu „neptun“ i 42 ukrajinska drona;
- Grupa „Sever“ porazila je pet ukrajinskih brigada u Harkovskoj oblasti i odbila dva napada, dok je ukrajinska vojska izgubila do 350 vojnika;
- Grupa „Istok“ poboljšala je svoje položaje, dok su ukrajinske jedinice izgubile do 150 vojnika;
- Ruske snage su porazile ukrajinske jedinice i uništile tehniku u 143 rejona.

Alaudinov sluti kraj rata?

Specijalna vojna operacija završiće se do kraja ove godine, smatra zamenik načelnika glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije, komandant specijalnih snaga „Ahmat“, general-major Apti Alaudinov.

„Dešavanja na Istoku, izbori u Americi, čiji je ishod nejasan, dešavanja u samoj Ukrajini, odnosno nezadovoljstvo naroda onim što se događa, veliki gubici, odsustvo resursa za zaustavljanje ruske vojske - sve to čini svoje. Čak i da ne žele da pregovaraju, biće prinuđeni na to, jer nemaju više ni resursa, ni snaga da nam se suprotstave“, izjavio je general za televiziju „Rusija 24“.

On je rekao da najavljene isporuke američkih lovaca F-16 Ukrajini neće uticati na tok rata.

„Da su zapadne zemlje mislile da F-16 može da promeni nešto, zar im ne bi davno dale te avione? Zato predlažem da svi uzmu kokice, sednu i gledaju kako Ukrajina bledi u zaboravu“, dodao je Alaudinov.

Urajina tvrdi da je pogodila skladište municije u Kurskoj oblasti

Ukajinska vojska saopštila je danas da je pogodila skladište municije i vojen opreme u Kurskoj oblasti na zapadu Rusije. U saopštenju se dodaje da vojska procenjuje štetu koju je nanela ruskim objektima u napadu izvedenom protekle noći, prenosi Rojters. Navodi se i da je Rusija angažovala protivvazdušnu odbranu kako bi odbila napad, ali da su se na ciljanim lokacijama mogle videti eksplozije, prenosi Tanjug. 

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da je iznad Kurske oblasti vojska te zemlje uništila jedan od dronova i ukrajinsku navođenu raketu Neptun. Ministarstvo je dodalo da su ruske snage oborile još 18 dronova iznad četiri druge ruske oblasti i poluostrva Krim.

Ranije ovog mesece, Kijev je saopštio da je u napadima na Kursku oblast gađao električne podstanice i skladišta nafte. Posle 29 meseci rata punog razmera sa Rusijom, Ukrajina je počela da koristi bespilotne letelice dugog dometa za udare na strateške ciljeve, od naftnih objekata do vojnih radara, udaljene čak 1.500 kilometara.

Ukrajina spremna na mirovne pregovore, ali uz ovaj uslov

Ukrajina je za mirovne pregovore s Rusijom, ali isključivo na osnovu međunarodnog prava, izjavio je u utorak šef kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak, prenosi Tanjug.

On je istakao da je potrebno Rusiju naterati da započne "prave pregovore", rekao je Podoljak, prenosi Unian.

- Ruska propaganda troši mnogo novca kako bi stvorila utisak - rat je, mi smo spremni za pregovore, a Ukrajina nije. Pregovori svakako jesu neophodni, ali važno je da vidimo pod kojim uslovima, na osnovu čega će se pregovori odvijati. A glavna stvar ovog koncepta (međunarodnog prava) je teritorijalni integritet i subjektivitet, suverenitet države - navodi Podoljak.

Ruska vojska uspostavila kontrolu nad 33 uporišta Ukrajinaca


Grupa "Zapad" je za poslednja 24 sata uspostavila kontrolu nad 33 uporišta koje je ranije držala ukrajinska vojska, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe Ivan Bigma.

BONUS VIDEO: 

RUSKI AVION SU-34 U AKCIJI: Pogledajte kako pilot bombarduje metu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTIŠAO IZ PARTIZANA, PA OTVORIO DUŠU: Saldanja otkrio kako su ga pokrali u Srbiji