BUKTE POŽARI KOD ZADRA: Lakše povređen jedan vatrogasac prilikom gašenja požara u Skradinu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 07. 2024. u 20:51

U AKCIJI gašenja požara kod Skradina u Hrvatskoj jedan vatrogasac je lakše povređen, jedno vatrogasno vozilo se prevrnulo, ali posada je prošla bez povreda.

БУКТЕ ПОЖАРИ КОД ЗАДРА: Лакше повређен један ватрогасац приликом гашења пожара у Скрадину

Foto: Profimedia

Požar kod Skradina i dalje bukt, rekao je Darko Dukić, komandir Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

-Vetar menja smer, što je najveći problem. Na terenu je 121 vatrogasac i 46 vozila. Najveći problem je područje od mesta Rupe prema Plastovu, kroz kanjone, gde nemamo komunikaciju. Između Ićeva i Bratiškovaca imamo 500-600 metara vatrene linije kroz borovu šumu. Vetar je jak i stalno menja smer. Najviše se bojimo dela od Rupa prema Plastovu, Dubravice do Nacionalnog parka Krka, rekao je on.

Na mestu požara pronađene su napuštene eksplozivne naprave iz rata 90-ih.

-Policija radi na uklanjanju. Pozivam građane da ne bacaju takve stvari u prirodu, jer požar može izazvati eksplozije. Na svu sreću, danas je prošlo bez povreda, istakao je on i dodao da nema potrebe za evakuacijom stanovništva, ali je pozvao meštane da budu uz svoje kuće i prate situaciju u dvorištima.

-Približava se noć, vazdušne snage će morati da se povuku, ali vetar ne jenjava, što znači da će vatrogasci imati dugu i besanu noć, rekao je Dukić.

Dva odvojena požara izbila su danas oko 14 sati na području ravnokotarskog sela Smokovića, u blizini Zadra, a uskoro su se spojila u jedan. Požar se nalazi na području kod aerodroma "Zemunik".

Požar se proširio i na prostor kasarne u Zemuniku, ali je situacija pod kontrolom, objavilo je hrvatsko Ministarstvo obrane (MORH).

Odmah se pristupilo gašenju, angažovani su protivpožarni avioni, osoblje je u stanju pripravnosti i situacija je pod kontrolom, objavio je Ministartstvo odbrane Hrvatske (MORH) na Tviteru, prenosi Indeks.

Na gašenju požara u prostoru kasarne "Pukovnik Mirko Vukušić" angažovani su jedan kanader Cl 415 i četiri er-traktora AT802.

Kako je ranije saopšteno, za sve stanovnike s požarom zahvaćenog područja, otvorena je Osnovna škola Skradin gde će biti osigurana hrana, piće i prenoćište, saopštio je Grad Skradin.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ČISTOG VAZDUHA ZA PLAVO NEBO: Put ka održivoj budućnosti kroz obnovljive izvore energije