SU-57 KRSTARI NEBOM UKRAJINIE: Kijev nema odbranu dok ruski stelt lovci 5. generacije uništavaju ciljeve (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 07. 2024. u 20:00

RUSKI vazduhoplovni konglomerat, United Aircraft Corporation (UAC – Ujedinjena vazduhoplovna korporacija), neformalno je potvrdio raspoređivanje Su-57 Felon, „stelt lovca pete generacije“, u ratu u Ukrajini.

СУ-57 КРСТАРИ НЕБОМ УКРАЈИНИЕ: Кијев нема одбрану док руски стелт ловци 5. генерације уништавају циљеве (ВИДЕО)

Foto printskrin youtube military update

Ova primena dolazi zajedno sa poznatijim avionima Su-34 Fullback i Su-35 Flanker-E.

U izjavi za državnu novinsku agenciju TASS, UAC je istakao da je lovac Su-57 vešt u obavljanju misija čak i u uslovima guste neprijateljske protivvazdušne odbrane, zbog svoje napredne prikrivenosti i karakteristika preživljavanja. Konstruktorski biro Suhoj nastavlja da radi na unapređenju i proširenju misijskih sposobnosti Severnog vojnog okruga.

Iako detalji o poboljšanjima lovaca Su-57 raspoređenih u Ukrajini nisu otkriveni, izjave ruskog proizvođača ove godine sugerišu da je fokus u ovoj fazi na poboljšanje proizvodnje.

Na primer, UAC tvrdi da će od 2024. godine Su-75 pokretati motor Izdelije 30. Ova nadogradnja obećava bolji potisak i poboljšanu efikasnost potrošnje goriva u poređenju sa starijim motorima AL-41F1.

U još jednom značajnom ažuriranju za 2024. godinu, UAC ističe napredak u avionici Su-57. Avion sada ima najsavremeniji radarski sistem sa proširenim dometom detekcije i superiornim mogućnostima praćenja ciljeva. Pored toga, UAC tvrdi da će biti unapređena stelt tehnologija za 2024.

Foto printskrin youtube military update/Tanjug/AP

Nadogradnja naoružanja je takođe bila fokusna tačka za Su-57 2024. Borbeni avion sada nosi širi spektar najsavremenijih raketa vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, uključujući najnovije iteracije raketa R-77 i R-37M, prema ruskim izvorima. Štaviše, kokpit je preuređen kako bi se poboljšala svest pilota o situaciji i smanjilo opterećenje.

TASS prenosi da Su-57, zajedno sa Su-34 i Su-35, čine ključni deo centralnih borbenih operacija Rusije. Ova kombinacija omogućava snažan odgovor na pretnje, navodi ruski proizvođač. Su-34, često nazivan „radnim konjem“ sistema PVO, često deluje pod zaštitom Su-35.

U junu 2022. godine, bivši potpredsednik ruske vlade i sadašnji šef Roskosmosa, Jurij Borisov, zvanično je potvrdio upotrebu Su-57 tokom specijalne vojne operacije. On je napomenuo da su ovi lovci angažovani i za solo i za grupne udarne misije, efektivno razmenjujući informacije i strateški raspoređujući oružje.

Iako se izveštaji razlikuju, uglavnom iz proruskih i nekih ukrajinskih izvora [svi neprovereni], jedan značajan primer borbene upotrebe Su-57 bilo je navodno uništenje TE Tripoljskaja u Kijevu. Ova operacija je navodno uključivala razmeštanje krstarećih raketa H-69.

Razlog za takvu tvrdnju leži u vrsti rakete koja je korišćena, za koju su Ukrajinci dokazali da je bila deo napada. Međutim, važno je napomenuti da pored Su-57, ovu municiju mogu da koriste i drugi lovci poput Su-30, Su-34, Su-35, MiG-29 i MiG-35. Zanimljivo je da je 2023. tadašnji ministar odbrane Sergej Šojgu u intervjuu za ruske medije pomenuo da se Su-57 odlično pokazao u Siriji i Ukrajini.

Početkom juna ove godine, ukrajinska obaveštajna agencija, GUR, izvestila je da su ukrajinske snage uspešno gađale ruski Suhoj Su-57, borbeni avion najnovije generacije, u ruskoj vazdušnoj bazi. GUR je čak dao satelitske snimke da potkrepi svoju tvrdnju.

U Telegramu GUR nije naveo kako je Su-57 pogođen niti koja je ukrajinska jedinica izvela napad. Međutim, poznati ruski proratni vojni bloger, poznat kao Fighterbomber, koji je specijalizovan za avijaciju, potvrdio je izveštaj i dodao da je Su-57 pogodio dron.
Prema GUR-u, avion Su-57 bio je parkiran na aerodromu Ahtubinsk, 589 km [366 milja] od linija fronta u Ukrajini, pozicioniran između ukrajinskih i ruskih snaga.

-Satelitski snimci pokazuju da je letelica bila netaknuta 7. juna, ali su do 8. juna u blizini bili jasno vidljivi krateri od eksplozije i požara, naveo je GUR. Ove slike su objavljene zajedno sa najavom.

SU-57 DIZAJN

Su-57, takođe poznat kao Suhoj PAK FA ili T-50, je višenamenski borbeni avion pete generacije koji je razvio ruski Konstruktorski biro Suhoj. Dizajniran je za obavljanje nadmoći u vazduhu i misija napada i uključuje prikrivenost, supermanevarsku sposobnost i naprednu avioniku kako bi osigurao svoju konkurentnost u odnosu na savremene borbene avione.
Dimenzije Su-57 uključuju dužinu od približno 20,1 metar [65,9 stopa], raspon krila od 14,1 metar [46,3 stopa] i visinu od oko 4,74 metra [15,6 stopa]. Ove dimenzije doprinose njegovoj aerodinamičkoj efikasnosti i prikrivenosti sposobnosti.

Pogonski sistem Su-57 sastoji se od dva turboventilatorska motora Saturn izdelije 117 ili AL-41F1. Ovi motori obezbeđuju letelici maksimalnu brzinu od oko 2 maha (približno 1550 mph) na visini i sposobnost superkrstarenja, omogućavajući mu da izdrži nadzvučne brzine bez naknadnog sagorevanja.

Foto Rosoboronexport

Što se tiče tehničkih karakteristika, Su-57 ima napredne kompozitne materijale za smanjenje radarskog poprečnog preseka, mlaznice za vektor potiska za poboljšanu manevarsku sposobnost i unutrašnji odeljak za oružje za održavanje nevidljivosti. Opremljen je sofisticiranim radarskim sistemom, uključujući N036 Bielka AESA radar, koji pruža superiorne mogućnosti praćenja i ciljanja.

Kontrolni sistemi Su-57 uključuju digitalni fly-by-wire sistem, koji poboljšava stabilnost i manevrisanje aviona elektronskim upravljanjem površinama leta. Ovaj sistem omogućava precizno rukovanje i odziv tokom složenih manevara iz vazduha.

Komplet avionske opreme Su-57 je veoma napredan, sadrži staklenu kabinu sa velikim multifunkcionalnim displejima, sistem displeja na šlemu [HMDS] i integrisani sistem elektronskog ratovanja. Ova avionika obezbeđuje pilotu sveobuhvatnu svest o situaciji i sposobnost da istovremeno gađa više ciljeva.

Procenjuje se da je operativni domet Su-57 oko 3.500 kilometara [približno 2.175 milja] bez dopunjavanja goriva. Ovaj domet omogućava avionu da sprovodi misije velikog dometa i održava značajno prisustvo u spornom vazdušnom prostoru.

bulgarianmilitary.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ČISTOG VAZDUHA ZA PLAVO NEBO: Put ka održivoj budućnosti kroz obnovljive izvore energije