RAT U UKRAJINI: Ruske trupe napreduju kod Avdejevke, Krasnogorovke, žestoke borbe vode u Volčansku; VSU izgubio 700.000 vojnika (VIDEO/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

29. 07. 2024. u 07:44 >> 02:07

RAT u Ukrajini – 887. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске трупе напредују код Авдејевке, Красногоровке, жестоке борбе воде у Волчанску; ВСУ изгубио 700.000 војника (ВИДЕО/ФОТО)

Foto printskrin tvzvezda.ru

 

Izveštaj sa fronta: Ruske trupe napreduju kod Avdejevke, Krasnogorovke, Časovog Jara dok se žestoke borbe vode u Volčansku (MAPA/VIDEO)

Ukrajinske formacije su tokom dana lansirale dronove u Kurskoj, Belgorodskoj, Volgogradskoj, Lenjingradskoj i Orolskoj oblasti.

Kako se navodi, ruski borbeni avion Su-35S oborio je ukrajinski MiG-29 sa udaljenosti veće od 200 kilometara.

Nema promena u pravcu Hersona. Boreći se u ostrvskoj zoni, Oružane snage Ukrajine intenziviraju daljinsko miniranje leve obale Dnjepra. Oružane snage Rusije gađaju čamce i tačke razmeštaja na desnoj obali. Ne postoje preduslovi za promene situacije.

Ilustracija telegram rybar



Na sektoru Zaporožja, pozicione borbe severno od Rabotina. Ima nekih taktičkih uspeha, kao što je preuzimanje kontrole nad palisadom, ali nema vidljivog napretka.

U pravcu južnog Donjecka raščišćavaju se oblasti oko Staromajorskog i Urožajnog. Izveštava se da je vazdušna bomba (FAB-1500 UPMK) pogodila veliki centar za raspoređivanje Oružanih snaga Ukrajine u Velikoj Novoselki.



U sektoru Donjecka, bitke za Krasnogorovku izgleda se privode svom logičnom i dugo očekivanom kraju. Sa terena se saopštava da Oružane snage Ukrajine održavaju položaje samo u maloj oblasti na severnoj periferiji grada. Ruska jurišna avijacija ih je isterala iz oblasti u severozapadnom delu. Južnije, ruska armija se probija na autoput Konstantinovka-Ugljedar. Opet nema vesti iz Konstantinovke.



Na Avdejevskom frontu zvanično je objavljeno oslobođenje sela Volčje. Ovo je četvrto naselje u poslednja tri dana, posle Lozovackog, Progresa i Evgenovke. A ruska vojska ide dalje i kreće u ofanzivu. Duž železničke pruge jugozapadno od Progresa, Oružane ruske trupe su stigle do periferije sledeće stanice Želanoje, kao i do sela Sergejevka i Veseloje. Smeštene severno od Ivanovke, Oružane snage Ukrajine uspele su da ojačaju liniju odbrane, gde VSU pruža žestok otpor. Između Lozovackog i Vozdviženke zauzeto je nekoliko šumskih pojaseva. Oružane snage Rusije se približavaju Vozdviženki sa juga kako bi pojačale pritisak na Oružane snage Ukrajine, koje i dalje čvrsto drže svoje linije. U rejonu Karlovke vode se pozicione i borbena liskom odstojanju. U oblasti Jasnobrodovke, ruski borci se kreću na zapad da potpuno očiste teritoriju istočno od reke Volčje.

Nema vesti o napretku iz Toreckog sektora, ali se vode uporne borbe južno od Torecka - u centru Novgoroda i na ulicama Železnog.

Ilustracija telegram rybar



Smer Artjomovsk je oživeo posle prilično duge operativne pauze. Na severnom krilu, ruski padobranci su uspeli da pređu kanal Severski Donjec-Donbas i steknu uporište na zapadnoj obali, nakon čega su ruske trupe ušle u stambeno područje Oktjabrskog mikro okruga i uspeli da zauzmu prve kuće. Ima pokušaja da se dođe do suprotne obale na južnom krilu, sa strane Kleščejevke, ali su tamo Oružane snage Ukrajine uspele da izgrade liniju odbrane, kao i da miniraju deo prilaza duž šumskih pojaseva. U samom Časovom Jaru, Oružane snage Rusije takođe napadaju uz podršku artiljerije i dronova. Ruski plan je, izgleda, da istovremeno pokrijemo Časov Jar sa severa i juga, što otežava snabdevanje garnizona Oružanih snaga Ukrajine. Ova operacija će biti veoma teška.

Lokalne bitke se vode u pravcu Severskog, Krasnolimanskog i Kupjanskog. Nema primetnih promena na kontaktnoj liniji.

Ilustracija telegram rybar



Teške, iscrpljujuće borbe ne jenjavaju na harkovskom frontu. U Volčansku postoji blagi napredak: Oružane snage Rusije su izbacile ukrajinske oružane snage sa nekoliko pozicija u zoni višespratnica i pokušavaju da se učvrste. U oblasti Glubokoja, Oružane snage Ukrajine izvele su četiri kontranapada u jednom danu, ali nisu postigle nikakve rezultate. Oni sa terena javljaju da je ruska avijacija pojačala tempo rada na položajima u Glubokoju sa superteškim FAB-3000 sa UPMK.

 

VKS Rusije napale aerodrom u Harkovu (VIDEO)

Napad na PVO na aerodromu Harkov i uništenje skladišta municije u Boguslavki
U rejonu naselja uništeno je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine. Boguslavka u Izjumsko-Harkovskoj oblasti. Obaveštajci su par dana pratili kretanje Oružanih snaga Ukrajine u ovoj oblasti. Ponovo su civilnim transportom prevezli gomilu granata i čaura do skladišta. Onda je udario.

Na aerodromu u Harkovu, Oružane snage Ukrajine su kamuflirale svoje radare kontrole letenja Skala-M i radare kontrole letenja ATSR-33S, ali su ih ruski obaveštajci otkrili.

-Lovac-bombarder Su-34 je pogodio mete vođenim projektilima H-35, potpuno uništivši ATSR-33S i ozbiljno oštetivši Skala-M.

-Ispostavilo se da je kamuflaža ukrajinskih radarskih stanica lažna, kao i sve njihove odbrane.

Ruska vojska spalila je konvoj Oružanih snaga Ukrajine na putu za Rabotino na Zaporoškom frontu (VIDEO)

U ataru sela. Novodanilovka na putu za s Rabotino 50. gardijski samohodni artiljerijski puk otkrio gomilanje snaga Oružanih snaga Ukrajine.

Pre kretanja, oprema je bila sakrivena pored puta ispod drveća zasađenog pored puta.

Usled preciznih udara uništena je vozila i ljudstvo VSU.

Kijev dobio dva paketa vojne pomoći

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zahvalio je danas predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, Kongresu i dvema vodećim američkim partijama, kao i celom američkom narodu što su objavili dva paketa vojne pomoći u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi dolara.

Aleksandro-Kalinovski pravac: Ruske snage širenje ofanzivu u aglomeraciji Dzeržinsk/Toreck (MAPA)


Tokom protekle nedelje, ruske trupe su nastavile da razvijaju ofanzivu u pravcu Aleksandro-Kalinovskog. Ukrajinska komanda je rasporedila nova pojačanja u to područje, ali još nije u stanju da stabilizuje front.

Zbog intenzivnih borbi, slike sa obe strane stižu sa značajnim zakašnjenjem, što otežava utvrđivanje tačne konfiguracije fronta. Međutim, uzimajući u obzir podatke koji se pojavljuju, možemo konstatovati dalje proširenje zone kontrole Oružanih snaga RF.

U Novgorodu (Njujork) ruske jurišne grupe postepeno se kreću ka centru sela. U ovom trenutku LBS (linija borbenog dodira) prolazi južno od fabrika mašina, ali prema nekim podacima jedinice Oružanih snaga Rusije mogle bi da idu i dalje, sve do periferije fabrike fenola.

Ilustracija telegram rybar

Takođe, na internetu su se pojavile poruke o ofanzivi ruskih trupa na istoku sela. Međutim, sudeći po snimcima napada na položaje Oružanih snaga Ukrajine u „džepu“ na jugoistočnoj periferiji Novgoroda, VSU i dalje drži kontrolu nad ovim područjem.

U isto vreme, Oružane snage Rusije uspele su da prošire „klin“ jugozapadno od Novgorodskog u pravcu sela Pantelejmonovka. Ukrajinske formacije nisu pokušavale da povrate izgubljene teritorije, ograničavajući se samo na napade na položaje Oružanih snaga Rusije.

U Artemovu (Zalizni) ruske trupe napreduju ulicama Majskaja i Čapajev, marširajući oko pola kilometra ka zapadu za nedelju dana i učvrstile se u kućama u ulici Engels. U susednom Kirovu (Pivnični), borbe se vode na području baštenske zajednice Sotsgorodok.

Dan ranije na istoku Artemova dogodio se izuzetan incident: pripadnici Oružanih snaga Ukrajine pokušali su da se probiju na položaje Oružanih snaga Rusije, koristeći ruske identifikacione oznake (bele trake). Međutim, plan ukrajinskog specnaza je brzo otkriven i napad je uspešno odbijen.

Strahoviti gubici ukrajinske vojske

Gubici ukrajinskih snaga tokom specijalne vojne operacije premašili su 700.000 ljudi, izjavio je zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Ruske Federacije, komandant specijalnih snaga Ahmat general-major Apti Alaudinov.
Kako je istakao, ta cifra početkom godine iznosila je 600.000 ljudi.

Foto Tanjug/AP


Siže maksimalno 10 F-16

Njujork tajms utvrdi da će 2024. Ukrajina moći da koristi najviše deset lovaca F-16, pošto zemlja nema dovoljno obučenih pilota.

Foto Tanjug/AP

Nemačka poslala još 8 tenkova Leopard 1A5

Berlin je poslao u Ukrajinu još osam tenkova Leopard 1A5, zajedno sa rezervnim delovima u okviru zajedničkog projekta sa Danskom, navodi se na sajtu nemačke vlade.

 

Iskander smrt za američki VBR

Ruska vojska je udarom rakete „iskander-M“ uništila višecevni bacač raketa M270A1 američke proizvodnje. U napadu je uništeno i prateće vozilo, izbačeno je iz stroja 15 vojnika.

Saks: Ukrajina će biti poražena i uz pomoć Zapada

Američki milijarder Dejvid Saks napisao je na mreži Iks da čak i uz podršku Zapada Ukrajina ne može da održi svoje vojne napore i da će biti poražena u sukobu.

 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije: VSU izgubio više od 1800 vojnika, veliki broj tehnike i Su-25

Grupa „Sever“ je u prethodna 24 časa uništila pet ukrajinskih brigada i odbila pet kontranapada. Gubici ukrajinske vojske iznose više od 220 vojnika, a uništeno je oklopno borbeno vozilo „kirpi“, tri kamioneta, samohodna artiljerijska jedinicu „pancerhaubice-2000“, top „hijacint B“ i haubica D-30. Osim toga, uništena je stanica za elektronsko ratovanje „anklav N“, protivbaterijska radarska stanica AN/TPKu-36 i skladište municije;

Grupa „Istok“ je tokom prethodnog dana poboljšala položaje na prednjem delu fronta. Poginulo je i ranjeno do 130 ukrajinskih vojnika, uništen je tenk, pet automobila, dve haubice FH-70 i haubica M198;

U zoni odgovornosti grupe „Jug“ poginulo je i ranjeno do 570 ukrajinskih vojnika, a uništeno je pet skladišta municije. Odbijena su dva kontranapada, a uništena tri vozila, samohodno artiljerijsko oruđe „paladin“ američke proizvodnje, haubica M777, haubica „msta B“, tri topa D-20, tri haubice D-30 i top L-119, stanica za elektronsko ratovanje „anklav N“ i pet skladišta municije;

Ruske snage grupe „Zapad“ uništile su dva tenka i četiri skladišta municije. Poginulo je i ranjeno do 480 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva tenka, oklopni transporter M113, 14 automobila, haubica „msta B“, top D-20, samohodna artiljerijska jedinica „gvozdika“, dve haubice D-30, topovi M119 i L-119. Uništena su četiri skladišta municije;

Ruske PVO snage su tokom prethodna 24 časa oborile dve avionske bombe „hamer“, pet raketa „hajmars“ i 68 ukrajinskih dronova;

Grupa snaga „Centar“ uništila je formacije šest ukrajinskih brigada. Odbijeno je osam kontranapada ukrajinske vojske. Poginulo je i ranjeno do 400 ukrajinskih vojnika. Jedinice grupe oslobodile su naselje Volčje u DNR i poboljšale taktički položaj. Uništen je tenk, tri oklopna borbena vozila, uključujući borbeno vozilo pešadije „bredli“, pet automobila, haubica M777, dve haubice D-30 i protivoklopni top „rapir“;

Udarom vođene bombe težine 1500 kilograma uništena je baza ukrajinskih snaga u Velikoj Novoselovki u DNR;

Ruske snage uništile su na aerodromu jurišni avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva i dva radara.

U zoni odgovornosti grupe „Dnjepar“ poginulo je i ranjeno do 85 ukrajinskih vojnika, a uništeno borbeno vozilo pešadije, pet automobila, dve haubice M777, stanica za radioelektronsko ratovanje „anklav N“ i dva skladišta municije.

 

Pala cela prva linija odbrane Ukrajine

Oružane snage Ukrajine su na području aglomeracije Slavjansk-Kramatorsk potpuno izgubile prvu liniju odbrane, izjavio je zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije i komandant specijalnih snaga „Ahmat“ general-major Apti Alaudinov.

„Kada cela linija stoji čvrsto na mestu i nema nikakvog načina da se zaobiđe ni sa krila, niti zađe u pozadinu, uvek je teško napraviti takvu rupu za ostale snage i sredstva. U ovom slučaju, jedinice Ministarstva odbrane napreduju duž cele linije. Prvu liniju njihovih utvrđenja potpuno su (ukrajinske oružane snage) izgubile i sada naše snage imaju mogućnost da manevrišu u različitim pravcima, razvlačeći neprijatelja i potiskujući ga sa svih položaja koje je duže vreme držao“, objasnio je Alaudinov za „Prvi kanal“.

Ukrajina: Tokom noći oborena jedna raketa i devet ruskih dronova

Ukrajinski sistemi PVO uništili su jednu raketu i devet od 10 dronova koje je Rusija lansirala tokom noći, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Oborena je vođena vazdušna raketa X-59/X-69 i devet bespilotnih letelica "Šahed-131/136", precizira se u saopštenju, a prenosi Ukrinform. Dodaje se da su vazdušni ciljevi uništeni iznad Dnjepropetrovske, Hersonske i Kirovogradske oblasti.

Uništena privremena baza

Višecevnim raketnim sistemom „uragan“ grupe trupa „Sever“ uništena je nova privremena baza, naoružanje i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se dodaje da je to jedno od strateški važnih pravaca.

Tokom noći oboreno 39 ukrajinskih dronova

Ruski PVO sistemi su tokom protekle noći uništili 39 ukrajinskih dronova iznad Kurske, Belgorodske, Voronješke, Brjanske i Lenjingradske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Iznad Kurske oblasti uništeno je 19 dronova avionskog tipa, iznad Belgorodske – devet, iznad Voronješke – tri, iznad Brjanske – pet i iznad Lenjingradske oblasti – tri, precizira se u saopštenju.
 

BONUS VIDEO:

RUSKI FAJTER NAPADA UKRAJINSKE CILjEVE: Pogledajte Su 25 u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANKETA NOVOSTI Da li Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić zaslužuju novi Piksijev poziv?