RUSKI DRONOVI POSTAJU SVE "PAMETNIJI": Letelice dobijaju sisteme sa veštačkom inteligencijom

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 07. 2024. u 20:00

RUSKE trupe počele su da koriste dronove sa sistemima za automatsko prepoznavanje ciljeva, zasnovane na veštačkoj inteligenciji (AI), koji omogućavaju da besposadni vazduhoplovi samostalno dejstvuju po neprijateljskoj opremi, rekao je u intervjuu za TASS bivši komandant jedinice za vezu u zoni SVO sa pozivnim znakom "Kalina".

РУСКИ ДРОНОВИ ПОСТАЈУ СВЕ ПАМЕТНИЈИ: Летелице добијају системе са вештачком интелигенцијом

Foto tviter@sambendett

"Kalina" je najpre služio kao dobrovoljac, potom kao komandant pomenute jedinice, nakon čega je teško ranjen i od tada se bavi projektovanjem vojnih dronova.

-Veštačka inteligencija pomaže jer bespilotne letelice sada imaju sisteme koji ih navode na metu i sami je otkrivaju. Ovaj sistem počeo je da se koristi kako na jeftinim FPV dronova, tako i na naprednijim dronovima-kamikazama (lutajućoj municiji) Ministarstva odbrane. Sistem je već "naučio" dronove da npr. prepoznaju metu, odnosno da vidi tenk, prepozna ga i leti ka toj meti, rekao je "Kalina".

Prema njegovim rečima, tehnologije zasnovane na AI instalirane na dronove "vide" opremu i identifikuju je.

-Pomaže mu da prepozna metu, da razlikuje automobil od tenka, višecevni raketni sistem od bicikla i tako dalje, izjavio je on, pojašnjavajući da je trenutno AI u oblasti borbenih dronova u razvoju, ali i da veliki broj programera radi na implementaciji ovih sistema.

Pored sistema sa veštačkom inteligencijom, "Kalina" tvrdi da dronovi ruske vojske dobijaju i sisteme koji omogućavaju presretanje video signala sa besposadnih vazduhoplova ukrajinske vojske i na taj način identifikuju njihove putanje leta i lokaciju operatera na zemlji.

-Sliku neprijateljske bespilotne letelice mogu da presretnu stručnjaci koristeći različitu opremu. U pitanju je elektronsko izviđanje, rekao je on.

-Momci to mogu da urade, da presretnu sliku i koriste je za svoje potrebe - identifikuju rute neprijatelja, putanju drona, mogu da odrede (položaj) operatera, odakle je dron došao i potom da izvrše udar. Generalno, sistem postaje sve pametniji, zaključio je "Kalina".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTIŠAO IZ PARTIZANA, PA OTVORIO DUŠU: Saldanja otkrio kako su ga pokrali u Srbiji