RAT U UKRAJINI: Borelj najavio prvu tranšu pomoći Kijevu od zamrznute ruske imovine (VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

22. 07. 2024. u 07:27 >> 23:20

RAT u Ukrajini – 880. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Борељ најавио прву траншу помоћи Кијеву од замрзнуте руске имовине (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Ruski vojnici usavršavaju svoje veštine gađanja

Artiljerija rezervnog sastava vojske Rusije usavršava svoje veštine gađanja iz haubica D-30A i prilagođavanje vatre pomoću bespilotnih letelica.

Faza koordinacije je obavezan korak pre slanja jedinica u zonu specijalnih operacija, iako mnoga vojna lica već imaju borbeno iskustvo.

Borelj: Prva tranša pomoći Kijevu od zamrznute ruske imovine ─ u avgustu

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da će prva tranša od 1,4 milijarde evra za vojnu pomoć Ukrajini od prihoda od zamrznute ruske imovine biti obavljena početkom avgusta.

„Što se tiče profita, obavestio sam ministre o napretku prve tranše od 1,4 milijarde, koja se očekuje početkom avgusta, sledeće nedelje“, rekao je Borelj na konferenciji za novinare posle sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Prema njegovim rečima, zemlje-članice EU planiraju da finansiraju nabavku prioritetnog naoružanja za Kijev. Reč je o PVO i municiji za artiljeriju, kao i o snabdevanju ukrajinske odbrambene industrije.

„Tako da ćemo pružati podršku ne samo u Ukrajinu, već i iz same Ukrajine“, dodao je on.

Ruski dronovi u akciji

Operateri ruskih dronova uništavaju pešadiju i ometaju rotaciju jedinica Oružanih snaga Ukrajine.

DNR na udaru, ima mrtvih

Jedna osoba je poginula, a šestoro je ranjeno u ukrajinskom granatiranju DNR, saopštio je lider republike Denis Pušilin.

U granatiranju je oštećeno 11 stambenih zgrada u Donjecku i Gorlovki, dve obrazovne ustanove u Donjecku i gasovod u Gorlovki.

„Do ovog trenutka ukrajinske oružane formacije izvele su više od 20 oružanih napada, a ispaljeno je oko 50 jedinica municije. Korišćena je raketna artiljerija ‘hajmars’, topovska artiljerija kalibra 155 milimetara, uključujući kasetnu municiju, i jurišni dronovi“, precizirao je Pušilin.

Blanar potvrdio Sijartove navode

Slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar potvrdio je da je ta zemlja zajedno sa Mađarskom apelovala na Evropsku komisiju, jer je Ukrajina prekinula tranzit nafte iz Rusije.

„Mere koje je Ukrajina uvela u vezi sa zaustavljanjem tranzita ruske nafte kompanije ‘Lukoil’, koja se isporučuje u Slovačku i Mađarsku, smatramo kršenjem Sporazuma o pridruživanju zaključenog između Evropske unije i Ukrajine. Zajedno sa mađarskim ministrom spoljnih poslova danas smo u vezi sa tim uputili hitan poziv na delovanje Evropskoj komisiji“, napisao je Blanar na društvenim mrežama.

Sijarto: Budimpešta i Bratislava tražile konsultacije sa Kijevom

Budimpešta i Bratislava su zatražile konsultacije sa Kijevom uz posredništvo Evropske komisije (EK) zbog toga što je Ukrajina obustavila transport ruske nafte, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u Briselu.

„Razgovarao sam sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine. Prema njegovim rečima, oni nisu zabranili transport nafte, ali to nije istina. EK ima tri dana da ispuni naš zahtev, nakon toga ćemo predmet predati sudu“, prenosi Sijartovu izjavu agencija „Rojters“.

Sijarto je mađarskim novinarima za TV M1 rekao da obustava tranzita nafte iz Rusije u zemlje Evropske unije preko Ukrajine predstavlja kršenje sporazuma Kijeva i EU o udruživanju sa unijom.

„Konkretno, radi se o tački prema kojoj Ukrajina ne može da narušava isporuke energenata u zemlje EU preko njene teritorije“, naglasio je zvaničnik.
Mađarski ministar je dodao da su isporuke nafte kompanije „Lukoil“ obustavljene već nekoliko nedelja.

„Hajmars” uništen udarom „iskandera”

Sistem američke proizvodnje „hajmars” uništen je udarom „iskandera” u Nikolajevskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Sprečena rotacija ukrajinskih vojnika

Ruska vojska sprečila je rotaciju pripadnika Oružanih snaga Ukrajine ka Volčansku, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog poikreta otpor u Nikolajevu Sergej Lebedev.

„Raketnim udarom (na Harkov ) sprečena je rotacija Banderinih trupa prema Volčansku. Prema rečima naših agenata, tehnika, municija i ljudstvo su se baš tada ukrcavali“, rekao je on.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 620 vojnika i dva oklopna transportera u zoni odgovornosti ruske grupe „Jug“;

▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 520 vojnika i tenk Leopard u zoni grupe „Zapad“;
▪Ruska PVO oborila je 163 ukrajinska drona;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 335 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Centar“;
▪Grupa Dnjepar je izvela napad na tri ukrajinske brigade, Oružane snage Ukrajine izgubile su preko 115 vojnika;
▪Grupa Istok je poboljšala svoj taktički položaj;
▪Grupa Sever je pogodila četiri neprijateljske brigade, izgubivši oko 270 vojnika.

Gruzija: Ako Tramp pobedi, rat u Ukrajini će se brže završiti

Borbe u Ukrajini će se okončati brže ako Donald Tramp pobedi na američkim predsedničkim izborima, izjavio je gruzijski premijer Irakli Kobahidze.

„Mi, naravno, ne možemo da se mešamo u bilo čije izbore, jedino što se može reći je da će se, ako Tramp pobedi, rat u Ukrajini brže završiti i situacija u regionu će se smiriti, što će opet promenite odnos prema Gruziji. Ako u regionu bude mira, promeniće se i odnos prema Gruziji“, rekao je Kobahidze novinarima.

Sirski:Borbena dejstva duž celog fronta, Rusi nastavljaju da se probijaju ka Pokrovsku

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski izjavio je da se aktivna borbena dejstva različitog intenziteta odvijaju duž celog fronta sa ruskim trupama. Sirski je na Fejsbuku napisao da se ruske snage ne obaziru na velike gubitke i da nastavljaju da se probijaju u pravcu Pokrovska, u Donjeckoj oblasti.

Nastavljaju se žestoke borbe u Krasnogorovki i kod Časovog Jara, naveo je Sirski, a prenosi Interfaks Ukrajina. Glavnokomandujući ukrajinske vosjke je dodao da ruske snage ne odustaju od pokušaja da zauzmu Steljmahovku i Makejevku i da napadaju ukrajinske položaje u Ivanovskom i Kleščijevki.

MO Rusije: Noćas oboreno 75 ukrajinskih dronova

Snage ruske PVO noćas su oborile 75 ukrajinskih dronova iznad teritorije Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Dežurni PVO sistemi presreli su i uništili 47 bespilotnih letelica iznad Rostovske, po jedan iznad Belgordske, Voronješke i Smolenske oblasti i osam iznad Krasnodarske pokrajine, prenosi RIA Novosti. Iznad voda Crnog i Azovskog mora oboreno je 17 dronova, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO:

RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner usred Ju-Es opena leti iz tenisa zbog dopinga?!