RAT U UKRAJINI: Ruska zastava se vije nad Progresom; Pakao se spustio na Volčansk; Rusi napreduju kod Torecka (FOTO/VIDEO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

19. 07. 2024. u 07:02 >> 00:27

RAT u Ukrajini – 877. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руска застава се вије над Прогресом;  Пакао се спустио на Волчанск; Руси напредују код Торецка (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

London dozvolio Kijevu da gađa unutrašnjost Rusije

Britanski ministar odbrane Džon Hili izjavio je da nije isključena mogućnost upotrebe oružja koje Velika Britanija isporučuje Kijevu za gađanje ciljeva na ruskoj teritoriji, ali Ukrajinci će morati sami da izvode napade.

-Mi isporučujemo oružje Ukrajini za zaštitu njene suverene teritorije. To ne isključuje mogućnost da oni izvode napade na ciljeve u Rusiji, ali to treba da rade sami Ukrajinci u okviru parametara i granica međunarodnog humanitarnog prava, rekao je Hili za „Bi-Bi-Si Radio 4“.

Foto Press-služba prezidenta Ukrainы


 

Progres je pao!

„Hrabri” izbacili ukrajinske oružane snage iz Progresa i podigli ruske zastave!

Tokom ofanzive u pravcu Pokrovskog, snage grupe trupa „Centar“ zauzele su naselje Progres kod Očeretina (potpuno hvatanje će biti objavljeno nakon završetka potpunog čišćenja).


O tome pišu i sami vojni izveštači Oružanih snaga Ukrajine.

„Neprijatelj je uspeo da pritisne selo Progres, dok se Rusi po njemu slobodno kreću, pokupe oklopne snage naših momaka i hvale se da su već tu, čiste zapadni deo. Južno od selo tamo je golo, nećeš se morati dugo zadržavati na njemu.

Saopšteno je da je zastavu podigao prvi bataljon 1. Slavjanske brigade nakon brzog prodora.

 

Pakao se spustio na Volčansk (VIDEO)

Pakao za ukrajinske oružane snage u Volčansku. FAB-ovi ruše kuće sa koncentracijom ukrajinskih trupa.

Nastavljaju se žestoke borbe u centru grada i na bokovima.

Aleksandro-Kalinovski pravac: Ruske snage proširuju zone kontrole u ​​Novgorodu, borbe u Kirovu

Ruske trupe nastavljaju napad na aglomeraciju Đeržinsk, proširujući zonu kontrole istovremeno na nekoliko sektora fronta.

U rejonu Družbe, ruske trupe su zauzele nove položaje u oblasti ulica Petra Velikog i Kutuzova na prilazima železničkoj stanici Magdalinovka.

U Kirovu (Pivnični), Oružane snage Rusije preuzele su kontrolu nad nekoliko kuća u oblasti Cvetočne i Pavlove ulice u SNT Socgorodok, a takođe su zauzele deponiju rudnika Južnaja u Lenjinskom (Pivdeni).

Ilustracija telegram rybar

U Artemovu (Zalizni), ruske trupe napreduju ulicama Kaspijska, Čapaeva i Majska, prelazeći oko kilometar za 10 dana. Na području poslednjeg, prema nekim izveštajima, napredne jurišne trupe juče su stigle na teritoriju lokalne škole, ali za to još nema objektivnih dokaza. Trenutno se vode borbe u ulici Lomonosova.

Na severnoj periferiji Ščerbinovke uništen je drumski most usled direktnog pogotka projektila H-38, što će za neko vreme otežati logistiku VSU preko reke Krivoj Torec u ovoj oblasti.

U oblasti Novgorodska (Njujorka) ruske trupe su proširile zonu kontrole u ​​privatnom sektoru na zapad, zauzevši uporište u zoni Pochtove ulice i zauzevši deo ulica Jesenjina, Ostrovskog, Zavodske i Dekabristova. Trenutno se vode borbe za kontrolu nad višespratnicama (meštani ovu oblast nazivaju Petrovska Gora). Položaje VSU u industrijskoj zoni u rejonu fabrika za proizvodnju fenola i mašina, avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije gađa sa FAB-500 sa UMPC.

U istočnom delu Novgoroda, oklopni desant napredovao je ulicama Železnaja i Sovetska, stigavši do teritorije škole broj 18. VSU je izvršio daljinsko miniranje tog područja, usled čega je jedno od oklopnih vozila oštećeno i potom uništeno. Još jedan BVP se verovatno pomerio severnije, ali obim napredovanja još nije poznat.

Prema nekim izveštajima, Oružane snage Rusije uspele su da dođu do kvarta Socgorodok u oblasti ulice Ozerski severozapadno od železničke stanice Fenolnaja i vode se bore u blizini stadiona Avangard. Uzimajući u obzir trenutnu konfiguraciju fronta i situaciju koja se brzo menja, ovako brzo potiskivanje ka centru naseljenog mesta je sasvim moguće, međutim, zbog nedostatka tačnih podataka sa terena, još nije moguće potvrditi ova informacija.

 

Gradonačenik Nikolajeva: Poginulo troje, 5 ranjeno

U ruskom raketnom napadu na Nikolajev na jugu Ukrajine, tri osobe su poginule, uključujući dete, a povređeno je petoro ljudi.

-Ruski raketni napad na Nikolajev. Gađano je dečje igralište u blizini stambene zgrade se zna za pet povređenih. Tri osobe su poginule od ovog udara, uključujući i dete, objavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na Telegramu uz odgovarajuće fotografije.

Prema njegovim rečima, Rusija svakim danom svojim terorom dokazuje da nije dovoljan pritisak na nju.

-Ovakvo uništavanje života mora biti zaustavljeno. Potrebna su nova rešenja za podršku našoj odbrani. Rusija mora da oseti moć sveta", poručio je predsednik Ukrajine.

Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Sjenkevič objavio je da su ruske snage danas popodne gađale stambenu oblast, a osim nastradalih civila, a pričinjena je i značajna materijalna šteta na zgradama.

-Za sada je poznato da su tri osobe poginule, uključujući i dete. Nema opravdanja za Rusiju, naveo je on na Telegramu.

 

Varšava demantovala Zelenskog

Poljska neće isporučiti Ukrajini svoje lovce F-16, javlja agencija PAP, pozivajući se na izvor blizak republičkom Ministarstvu nacionalne odbrane.

Foto Tanjug/AP

SBU optužila ministra za izdaju

Služba bezbednosti Ukrajine pokrenula je krivični postupak protiv ministra saobraćaja DNR Vladimira Tužilina, koji se tereti za zadiranje u teritorijalni integritet Ukrajine.

Granatirana Kremna u LNR

Ukrajinske snage granatirale su centar Kremene u LNR i tom prilikom je ranjeno šestoro ljudi. Lekari im se bore za život, saopštio je gradonačelnik Vjačeslav Tretjakov na Telegramu.

Kako je istakao, na meti granatiranja našle su se zgrade gradske administracije, prodavnice i stambene zgrade.

Zelenski najavio pomoć Poljske oko isporuke F-16

Vladimir Zelenski saopštio je da će poljska Vlada omogućiti Kijevu da brže dobije lovce F-16.

-Juče sam se sastao sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom... A danas imamo pozitivnu odluku poljske vlade o jednom konkretnom pitanju, koja će Ukrajini omogućiti da ranije dobije lovce F-16, napisao je on.

London daje zajam od 2 milijarde Kijevu

Ukrajina i Velika Britanija potpisale su sporazum o zajmu dve milijarde funti sterlinga (2,6 milijardi dolara) za kupovinu oružja za Oružane snage Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Foto MO Ukrajine

VSU se povlači iz Harkovske oblasti

Ukrajinska komanda povlači glavne snage iz pograničnih područja Harkovske oblasti, rekao je za Sputnjik stanovnik dela regiona koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga.

-Oružane snage Ukrajine u harkovskom pravcu evakuišu glavne snage iz pograničnih područja u pravcu sela Grohovatka. Kontakt liniju prvi su napustili pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine, rekao je naš sagovornik.

Najvažnije iz novog nedeljnog brifinga ruskog MO: VSU izgubio više od 13000 vojnika, oboreni MiG-29 i 305 dronova

Ruske snage oslobodile su naselje Jurjevka u DNR;

Ukrajinske snage su tokom prethodne nedelje ukupno izgubile gotovo 13.075 pripadnika;

PVO sredstva oborila su tri ukrajinska aviona MiG-29 i 305 dronova;

Od početka PVO Kijev je izgubio 630 aviona;

Uništeno je 10 ukrajinskih bespilotnih čamaca;

Tokom nedelje predalo se 19 ukrajinskih vojnika;

Ruske snage izvele su 11 grupnih napada na ukrajinske vojne objekte. Uništene su lokacije ukrajinskih snaga, ešaloni sa vojnom tehnikom, skladišta municije, uključujući one koju su dostavile zapadne zemlje;

Grupa snaga „Istok“ oslobodila je naselje Urožajno i odbila 5 kontranapada ukrajinske vojske;

Grupa snaga „Zapad“tokom nedelje uništila je devet ukrajinskih brigada;

Oružane snage Ukrajine izgubile su 11 oklopnih vozila, uključujući „bredli“ i „makspro“ u zoni odgovornosti grupe snaga „Centar“,

Grupa snaga „Jug“ uništila je 10 stanica za elektronsko ratovanje i 24 terenska skladišta municije ukrajinske vojske.

 

Oslobođeno naselje u DNR

Ruske snage oslobodile su naselje Jurjevka u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

 

Pogođen ruski manastir u Kursku, jedna osoba stradala

Najmanje jedna osoba je stradala kada je ukrajinski dron pogodio ruski manastir u oblasti Kurska, rekao je vršilac dužnosti regionalnog guvernera Aleksej Smirnov.

(Reuters)

Napad na Kursk, dvoje povređeno

Dve osobe su povređene u ruskoj oblasti Kursk usled pada oborene ukrajinske bespilotne letelice, saopštio je regionalni guverener Aleksej Smirnov.

Rusko Ministarstvo odbrane navelo je da je tokom noći uništeno ukupno 19 ukrajinskih dronova, uključujući 11 iznad regiona Kursk.

(Reuters)

Danas razgovor Trampa sa Zelenskim

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski imaju za danas zakazan telefonski razgovor, rekla su dva dobro obaveštena izvora za Si-En-En (CNN).

Više o tome pročitajte klikom OVDE

Ministarstvo odbrane prijavilo je uništenje 19 bespilotnih letelica nad regionima Ruske Federacije tokom noći

 

Ruski PVO sistemi (PVO) uništili su tokom noći 19 bespilotnih letelica (UAV) iznad Belgorodske i Kurske oblasti, Krima i Crnog mora. Ovo je saopšteno ruskom Ministarstvu odbrane.

- U toku protekle noći, kada je kijevski režim pokušao da izvede teroristički napad bespilotnim letelicama na objekte na teritoriji Ruske Federacije, dežurni PVO sistemi su uništili jedanaest bespilotnih letelica iznad Kurska i tri iznad Belgorodske oblasti, kao i pet bespilotnih letelica iznad teritorije Republike Krim i Crnog mora, prenela je agencija TASS.

Oružane snage Ukrajine oduzimaju automobile lekarima za kretanje u Kupjansku

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine (AFU) oduzimaju prevoz od lekara, policije, komunalnih radnika i civila zabranjujući im da putuju u Kupjansk, oblast Harkov i okolinu. To je za TASS izvestio vojni ekspert Andrej Maročko.

- U Kupjansku i okolini primećeno je kretanje ukrajinskih militanata na civilnom i specijalizovanom transportu. Takođe, veliki broj ličnih stvari oduzetih od lokalnih građana koristi se motornim prevozom - rekao je on, pozivajući se na sopstvene izvore.

Sagovornik agencije je napomenuo da se ukrajinsko vojno osoblje takođe kreće u zaplenjenim vozilima u neposrednoj blizini linije borbenog kontakta na Kupjanskom sektoru fronta, prenela je agencija TASS. 

BONUS VIDEO: RUSKI TOP GAN -  Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEST KOJU PIKSI NE ŽELI DA ČUJE: Još jedan fudbaler propušta utakmice Lige nacija?