RODNE STUDIJE PROPALE U STARTU: Ministarstvo odbrane Hrvatske odbilo registraciju novog odseka na filozofskom fakultetu

Od rodnih studija u Zagrebu neće biti, bar u dogledno vreme, ništa, jer je Ministarstvo prosvete odbilo registraciju. Očito je postignut dogovor između Domovinskog pokreta i vladajućeg HDZ, iz čijih je redova i ministar prosvete Radovan Fuks, a inicijatorka pokretanja novih studija na Filozofskom fakultetu Branka Galić kaže da je "odluka ministarstva jasan znak da je premijer Plenković popustio pod pritiscima koalicijskog partnera".

РОДНЕ СТУДИЈЕ ПРОПАЛЕ У СТАРТУ: Министарство одбране Хрватске одбило регистрацију новог одсека на филозофском факултету

Foto: Printskrin/Jutjub/Marin Vlasic

Događaji oko rodnih studija, molitelja na trgovima, zahtevima desnice o zabrani abortusa, isključenja Srba iz javnog života pokazuju sve veće ideološke razlike u hrvatskom društvu. Konfrontacije između levičara i krajnjih desničara sve su veće i izraženije, a Dalija Orešković iz SDP tvrdi da je došlo do sunovrata pravne države i države znanja.

- Sve više se vidi ko je pravi gazda u Hrvatskoj, to nije samo Domovinski pokret nego i crkva koja ima u svemu i debeli finansijski interes da javnost ne sazna kako se troše pare koje država daje crkvi - kaže ona.

S druge strane, iz desnog korpusa hrvatske politike na odluku ministarstva da nije ispoštovana procedura za osnivanje rodnih studija Marijan Pavliček, predsednik Hrvatskih suverenista, tvrdi da je to pobeda "normalne Hrvatske".

- Većina građana tako razmišlja i moramo da budemo svesni da živimo u sredini gde se 85 odsto građana izjašnjava kao hrišćani - smatra on.

Pravobranitelj za ravnopravnost polova Višnja Ljubičić kaže da je zatrpana zahtevima da se onemogući moliteljima na trgovima hrvatskih gradova, koje zovu i "klečavci", da se tamo okupljaju. Ti pokreti molitelja usmereni su, tvrdi Ljubičić, na očuvanje rigidnih rodnih uloga muškaraca i žena, koji muškarce vide kao "prirodne vođe", a ženama je "mesto u kući". Molitelje podržava Željka Markić iz udruženja "U ime obitelji", optužujući levicu i medije da krše prava molitelja, što dovodi do fizičkih napada na njih.

- Jesu li ti muškarci zaslužili da ih uspoređuju sa životinjama i da se tretiraju istom metodologijom kojom je nacistička Nemačka tretirala Jevreje? Izloženi su maltretiranju, zlostavljanju, ponižavanju, etiketiranju, kao da su neke osobe koje se iz ovog društva trebaju izgurati na nasilan način - kaže.

I poslanici u Saboru sve češće reaguju na ideološke podele u društvu, pa Anka Mrak Taritaš smatra da "klečavci" i Domovinski pokret prete oduzimanjem slobode i prava ženama i da se stvara atmosfera koja dovodi do porast nasilja nad ženama.

- Sa tih su se skupova mogle čuti jezive poruke, poput onih da žene odevanjem izazivaju muškarce i da nije čudno da se oni ne mogu uzdržati ako žena nije dovoljno pokrivena - kaže saborska poslanica.

Teme koje dele društvo

Ulaskom Domovinskog pokreta u vlast ideološke rasprave vratile su se na velika vrata u hrvatsku politiku i društvo, a opozicione levičarske stranke poručuju da neki žele da vrate žene u kuhinje i pretvore ih u služavke "velikim katoličkim muževima". A njima smetaju i prava nacionalnih manjina, pre svega srpske. To smeta i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću (na slici ), koji je dobio mandat da još četiri godine vodi HDZ. Analitičari kažu da će sada morati da reaguje oko vrućih tema koje dele hrvatsko društvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TAKVI LJUDI SU RETKI: Ceca pozajmila pare Đorđu Davidu posle saobraćajne nesreće u Severnoj Makedoniji