KO VODI AMERIKU "KADA PREDSEDNIK TO NE MOŽE": Republikanski odbor pozvao pomoćnike Bele kuće da svedoče

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 07. 2024. u 18:06

NADZORNI odbor Predstavničkog doma, predvođen republikancima, poslao je visoko pozicioniranim pomoćnicima u Beloj kući nalog za svedočenje o zdravstvenom stanju predsednika SAD Džozefa Bajdena, saznaje "Aksios".

КО ВОДИ АМЕРИКУ КАДА ПРЕДСЕДНИК ТО НЕ МОЖЕ: Републикански одбор позвао помоћнике Беле куће да сведоче

FOTO: Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

Predsedavajući Nadzornog odbora Džejms Komer je na svedočenje pozvao glavnog pomoćnika prve dame Džil Bajden, Entonija Bernala, zamenicu šefa kabineta Eni Tomasini i višeg savetnika Ešli Vilijams, navodi se u pozivnicama do kojih je došao portal.

Komer je u svakoj pozivnici naveo da je Odbor "zabrinut" da su dotični zvaničnici među "nekoliko službenika Bele kuće koji su preuzeli na sebe da vode državu dok predsednik to ne može".

U nalogu poslatom Entoniju Bernalu, čiji uticaj, kako navodi "Aksios", daleko nadmašuje kabinet prve dame, Komer je napisao da "Odbor želi da razume razmere Bernalovog uticaja nad predsednikom i njegovo znanje o tome da li Bajden lično obavlja svoje dužnosti".

Portparol Bele kuće Jan Sams poručio je da su pozivi na svedočenje "neosnovani politički manevri", kojima predsedavajući Nadzornog odbora navodno nastoji da "pridobije medijsku pažnju, umesto da sprovodi legitiman nadzor".

"Aksios" navodi da je republikanac Komer prethodno pozvao Bernala, Tomasini i Vilijams da svedoče u okviru optužbi da je Bajden neadekvatno rukovao poverljivim dokumentima.

Bajdenovo mentalno i zdravstveno stanje postalo je glavna predizborna tema, kako republikanaca, tako i demokrata, a nakon debakla koji je aktuelni predsednik doživeo tokom TV debate s svojim "crvenim" suparnikom Donaldom Trampom, tokom koje je često zamuckivao i gubio tok misli.

Više demokrata je, kako indirektno, tako i direktno, u međuvremenu uputilo predsedniku SAD pozive da se povuče iz izborne trke, dok su Bajdenovu sposobnost da vodi državu doveli u pitanje i neki donatori demokratske partije.

Bajden je, međutim, na sve to u više navrata odgovorio da nema nameru da povuče svoju kandidaturu.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠIPTARSKA BRUKA! Novi skandal na meču TZV. Kosova - Dočekali Rumune zastavama UČK i Albanije (VIDEO)