FORMIRANA NOVA DESNIČARSKA GRUPA U EP: AFD vodi glavnu reč u "Evropi suverenih nacija"

A. V. V.

12. 07. 2024. u 06:00

NOVA desničarska grupa pod nazivom "Evropa suverenih nacija" (ESN), koja okuplja partije koje do sada nisu pripadale nijednoj političkoj formaciji, osnovana je juče u Evropskom parlamentu. Glavnu reč će u grupi koja broji 25 poslanika iz osam država članica EU imati Alternativa za Nemačku (AfD). Sastav i ime ESN-a objavljeni su posle konstitutivnog sastanka u Briselu, čime su okončane spekulacije o budućnosti tih partija, pre svih AfD-a.

ФОРМИРАНА НОВА ДЕСНИЧАРСКА ГРУПА У ЕП: АФД води главну реч у Европи суверених нација

Foto Tanjug/AP

"Evropa suverenih nacija" formirana je samo dva dana posle osnivanja "Patriota za Evropu" mađarskog premijera Viktora Orbana i učvršćuje podelu desničarskih snaga nakon junskih izbora za Evropski parlament.

Grupu će činiti AfD (14 poslanika), poljska Konfederacija i bugarski Preporod (po tri tribuna), kao i francuska partija Rekonket, slovačka Republika, češka partija Slobodne i direktne demokratije, mađarski pokret Naša domovina i litvanska Unija za narod i pravdu - svaka od njih sa po jednim poslanikom. Lideri grupe biće evroposlanici iz redova AfD-a i Konfederacije, Rene Aust i Stanislav Tiska.

Uprkos njihovim razlikama, osam stranaka ESN-a povezane su žestokim protivljenjem migracijama, Zelenom dogovoru i vojnoj pomoći Ukrajini, što ih je dovelo u sukob sa vodećim partijama u EU. Osim toga, svi oni osporavaju projekat evropskih integracija, u okviru kojeg zemlje neke od svojih nadležnosti delegiraju evropskim institucijama - zbog čega je u njihovom nazivu i istaknut termin "suverenitet".

- Okupili smo se jer delimo cilj da imamo značajan uticaj na političku budućnost Evrope kroz odlučnu akciju i strateško planiranje. Možemo uspeti samo ako budemo radili zajedno, kao što pokazuje evropska istorija. Uticaj su uvek imali oni koji su imali hrabrosti da se organizuju i deluju strateški. Taj put smo izabrali ne zato što je lak, već zato što je neophodno da ostvarimo našu zajedničku viziju snažne, ujedinjene Evrope otadžbina, okrenute ka budućnosti - poručio je Aust.

Bili izbačeni

AfD je ranije ove godine izbačena iz grupe "Identitet i demokratija", koja se u međuvremenu utopila u Patriote za Evropu, zbog kontroverznih komentara njihovog funkcionera Maksimilijana Kraha o pripadnicima SS divizija. Ranije je bilo reči da bi ovoj grupi mogli da se priključe i rumunska partija SOS i španski pokret "Žurka je gotova", ali se to nije dogodilo, podseća RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČETVORICA SRBA PROGLAŠENA ZA NEPRIJATELJE UKRAJINE! Tri fudbalska reprezentativca i trener uradili ovo - i našli se na crnoj listi