SLOVAČKI MINISTAR: Podržavamo članstvo Ukrajine u NATO, ali nakon završetka rata

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

10. 07. 2024. u 19:56

SLOVAČKA podržava članstvo Ukrajine u NATO-u, ali tek po završetku rata i pod uslovom da Kijev ispuni neophodne zahteve, izjavio je predsednik Slovačke Peter Pelegrini.

СЛОВАЧКИ МИНИСТАР: Подржавамо чланство Украјине у НАТО, али након завршетка рата

Tanjug

-Slovačka maksimalno podržava integracijske napore Ukrajine... i podeliće sve svoje znanje u reformama, ali s druge strane, insistiramo na tekstu koji kaže da će pitanje budućeg članstva u NATO moći da se otvori tek kada u Ukrajini bude mir i neće biti vojnog sukoba, kada se ispune svi uslovi... i kada sve članice Alijanse pristanu na to, rekao je Pelegrini pred početak sastanka lidera NATO-a u Vašingtonu, prenosi Ukrinform.

Pelegrini je naglasio da je prerano i nemoguće govoriti o članstvu Kijeva u NATO-u u ovom trenutku, s obzirom na situaciju, jer je to, prema njegovom mišljenju, "još veoma dalek cilj".

Ovaj pristup je nazvao veoma pragmatičnim i realističnim.

-Slovačka ne vodi politiku velikih izjava i holivudskih gestova, već samo govori o tome šta može da se uradi, istakao je Pelegrini.

Prema njegovim rečima, ako bi Ukrajina pala, to bi bila veoma neprijatna situacija za ceo istočni bok NATO-a.

U kontekstu odluke da se Ukrajina odmah ojača sredstvima protivvazdušne odbrane, Pelegrini je pozdravio odluku američkog predsednika Džozefa Bajdena, posebno imajući u vidu najnovije ruske napade, koji su doveli do velikog broja ljudskih žrtava, ali je istovremeno skrenuo pažnju na činjenicu da u odbrambenom smislu slabi istočni bok NATO.

-Sledećih nekoliko jedinica PVO za Ukrajinu znači njihov deficit za zemlje članice NATO. Slovačka će, čini se, i dalje ostati bez pouzdane zaštite vazdušnog prostora, rekao je predsednik te zemlje i obavestio da će na sastanku pokrenuti ključno pitanje "o proizvodnim kapacitetima SAD i Evrope".

Prema rečima slovačkog predsednika, mogućnosti Evrope u tom smislu ne daju nadu za proizvodnju i postavljanje potrebnog broja sistema.

Istovremeno, Pelegrini je saopštio da će njegova zemlja učestvovati u finansiranju paketa pomoći Ukrajini, koji će biti formiran pod okriljem NATO-a, uz pojašnjenje da će Bratislava ove troškove uključiti u dva odsto BDP-a koje će Slovačka izdvojiti za odbranu.

Trodnevni samit NATO-a povodom 75. godišnjice osnivanja tog vojnog saveza, održava se u Vašingtonu od 9. do 11. jula.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ČISTOG VAZDUHA ZA PLAVO NEBO: Put ka održivoj budućnosti kroz obnovljive izvore energije