HITNA ISPORUKA HOLANDSKIH F-16 UKRAJINI: Ruski pilot - „Ionako ih čekamo“, američki lovci treba ugase požar na frontu (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

09. 07. 2024. u 19:16

NOVI holandski ministar odbrane nedavno je posetio Kijev gde je najavio brzu isporuku prvih lovaca F-16 ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu.

ХИТНА ИСПОРУКА ХОЛАНДСКИХ Ф-16 УКРАЈИНИ:  Руски пилот - „Ионако их чекамо“, амерички ловци треба угасе пожар на фронту  (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Holandija planira „što pre” da pošalje prve lovačke avione F-16 u Ukrajinu, otkrio je nedavno holandski ministar odbrane. Ruski vojnici „sa strepnjom čekaju“.

F-16 U UKRAJINI – VRLO BRZO

Preciznije, holandski ministar odbrane Kaspar Feldkamp izjavio je tokom posete Kijevu da će odmah početi proces snabdevanja ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva prvih holandskih lovaca F-16. Kijev se nada da će ovi lovci američke proizvodnje ojačati njegove odbrambene sposobnosti protiv ruskog bombardovanja.

Tokom svog prvog putovanja u ukrajinsku prestonicu, novi holandski ministar odbrane je rekao da je nakon odobrenja izvoznih dozvola (proces završen prošle nedelje), Amsterdam spreman da počne sa završnim pripremama za slanje aviona u Ukrajinu.

-Sada kada smo dobili zeleno svetlo za prve F-16, obećavamo brzu isporuku, rekao je Kaspar u subotu na konferenciji za novinare u ukrajinskoj prestonici.

Iako ne znamo rok za prijem 24 holandska lovca F-16 iz Ukrajine, izvesno je da će nova vlada Gerta Vildersa nastaviti da zdušno podržava Kijev u njegovom sukobu sa Rusijom.

RUSKI VOJNIK: “ČEKAMO F-16”

Po društvenim mrežama sada kruži video snimak intervjua ruskog vojnika. U odlomku intervjua, novinar je zamolio vojnog oficira da prokomentariše pitanje dolaska zapadnih F-16 u Ukrajinu.

Opušteno sedeći za stolom, pijuckajući čaj, ruski reporter pokreće diskusiju o novom razvoju događaja. „Svi su zabrinuti zbog pojave F-16 u Ukrajini“, komentariše novinar.

Vojnik klima glavom i odgovara: „Da, pojaviće se F-16 i sigurno će postati nova meta za nas. On samouvereno nastavlja: ​​„Da, pojaviće se, ali šta onda? Ne plašimo se; u stvari, radujemo se tome.”

Impresioniran odgovorom koji je dobio, reporter ga je ponovo upitao: „Jesi li ozbiljan ili se šališ?“ a vojnik je još jednom odgovorio “da, zašto da ih se bojimo?” a zatim počeo da upoređuje sposobnosti ruskih lovaca sa onima F-16.

U ranijem intervjuu ruskim medijima, slično pitanje je postavljeno ruskom pilotu lovca, koji je potom odgovorio da su „naši lovci mnogo agilniji od F-16, mi ćemo to iskoristiti da ih oborimo. Imamo i bolje tehničke specifikacije i naoružanje, kao i mnoge druge prednosti“.

Foto USAF/Staff Sgt. Sarah M. McClanahan

GDE ĆE SE KORISTITI UKRAJINSKI LOVCI F-16?

Prvi borbeni avioni F-16 namenjeni Kijevu predviđeni su za raspoređivanje u oblasti Harkova, gde ruske snage trenutno održavaju vazdušnu superiornost, prenosi Gardijan.

U tekućim bitkama oko Harkova, ruska vojska baca precizno navođene jerdeće bombe. Ukrajinske snage se nadaju da će podrška zapadne avijacije pomoći u suzbijanju ovih pretnji. Mnogi ukrajinski izvori ukazuju da su ovi F-16 posebno ciljani da neutrališu ove rizike u Harkovu, navodi se u britanskom izveštaju.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi ukrajinska vojska mogla naići na izazove u upravljanju ovim mlaznjacima.

SAD odlažu obuku ukrajinskih pilota na F-16, a njihova trenutna stručnost možda neće biti dovoljna. Pored toga, održavanje ovih sofisticiranih aviona zahtevaće dobro obučenu posadu i kvalifikovane stručnjake.

Vilijam Šriver, američki vojni analitičar i vojni istoričar, upozorava na ruski masovni raketni napad na vazdušnu bazu u Rumuniji, gde su stacionirani F-16 i ukrajinski piloti. Američki analitičar smatra da će penzionisani oficiri NATO zemalja biti pravi piloti ukrajinskih F-16, a ne ukrajnski piloti koji bi prema njegovim rečima odmah nastradali.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTESNO Divna je umrla, a Karleuša ovo NIKAD VIŠE nije uradila: Kada smo je izneli iz kuće...