MAĐARSKA U TOME NEĆE UČESTVOVATI: Sijarto otkrio - Šta stoji u nacrtima rezolucija samita NATO-a?

Марија Стевановић
Marija Stevanović

09. 07. 2024. u 13:56

NACRTI rezolucija samita NATO-a ukazuju na to da će alijansa pokrenuti misiju podrške Ukrajini. Mađarska neće slati svoju vojsku i neće učestvovati u finansiranju Kijeva i slanju oružja, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i spoljnih ekonomskih odnosa Peter Sijarto, prenose RIA novosti.

МАЂАРСКА У ТОМЕ НЕЋЕ УЧЕСТВОВАТИ: Сијарто открио - Шта стоји у нацртима резолуција самита НАТО-а?

Foto Tanjug

Prema njegovim rečima, postoji samo jedan način da se zaustavi eskalacija sukoba u Ukrajini – prekid vatre i mirovni pregovori, pa je Mađarska započela svoju „mirovnu misiju“ i uputila se, između ostalog, u Vašington.

„Iznećemo i ovo na samitu NATO-a: nema rešenja na bojnom polju. Nije jasno da se posle dve i po godine to ne vidi?! Međutim, nacrti rezolucija naredna tri dana ukazuju na kompletno nerazumevanje: NATO će pokrenuti misiju podrške Ukrajini. Mi ne učestvujemo u tome: ne isporučujemo oružje, ne obezbeđujemo vojno osoblje, ne učestvujemo u finansiranju“, napisao je Sijarto na društvenoj mreži Fejsbuk.

Prethodno je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao da NATO želi da poveća svoju koordinacionu ulogu u snabdevanju Ukrajine oružjem i obuci njenih vojnika. 31 država podržava ovu odluku, a Mađarska ne želi i neće da učestvuje u tome. Mađarsko rukovodstvo je saopštilo da odbija da učestvuje u NATO inicijativi, strahujući od dalje eskalacije. Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao je da prihvata odluku Mađarske da ne učestvuje u misiji alijanse da koordinira pomoć Ukrajini.

Prethodno je mađarski premijer Viktor Orban rekao da Evropa juri ka ratu kao voz „sa ludim mašinovođom“. Prema njegovim rečima, proratni političari Evrope, poput narkomana, žele da pobede Rusiju, kao što su dva puta pokušali u 20. veku, ali ne razumeju realnost. Prema njegovim rečima, aktuelni procesi godinama bi se mogli nazvati uvodom u treći svetski rat ili čak njegovom epizodom, ako se ne zaustavi „vojna psihoza Brisela“.

Foto: Profimedia

On je napomenuo da izjave zapadnih političara i medija ukazuju na to da se Evropa sprema da započne rat sa Rusijom. Prema njegovim rečima, radne grupe NATO-a u Briselu pokušavaju da utvrde kako alijansa može da učestvuje u sukobu u Ukrajini.

BONUS VIDEO:

TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANKETA NOVOSTI Da li Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić zaslužuju novi Piksijev poziv?