ZAPADNI ANALITIČARI TVRDE: Ukrajina pretekla Rusiju u „trci dronova“ - Rusi proizvode više, ali Ukrajina ih pravi kvalitetnije

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

08. 07. 2024. u 19:33

ZAPADNI vojni analitičari istakli su nizak kvalitet ruskih dronova u poređenju sa onima koji se sklapaju u Ukrajini i objašnjavaju zašto, uprkos činjenici da ruski dronovi izvode razorne udare na Ukrajinu, ona i dalje ima prednost u „ratu dronova“.

ЗАПАДНИ АНАЛИТИЧАРИ ТВРДЕ: Украјина претекла Русију у „трци дронова“ - Руси производе више, али Украјина их прави квалитетније

Foto Tanjug/AP

U konkurenciji dronova „Ukrajinci očigledno pobeđuju“, piše kolumnista, pogađate britanskog glasila Telegraf: „Ne zato što prave više dronova, već zato što su ruski loše napravljeni“.

Upravo nizak kvalitet ruske proizvodnje omogućava Ukrajini da pobedi u ratu bespilotnih letelica, tvrdi britanski list.

 

UKRAJINSKI STRUČNjACI IZ GARAŽA BOLjI OD RUSKE NAMENSKE INDUSTRIJE

Iako Rusija ima mnogo veću odbrambenu industriju, ona bi teoretski mogla da nadmaši ukrajinsku proizvodnju. Međutim, u praksi, tvrdi Telegraf, kvalitet ruskih dronova i sistema za ometanje je mnogo niži, i dodaju:

-U mnogim malim radionicama u Ukrajini, koje često finansiraju privatni donatori i neprofitne organizacije (čitaj zapadne službe), dizajn i proizvodnja dronova je raznolika i odgovara na potražnju.

U Rusiji, naprotiv, vlada je monopolizovala proizvodnju dronova u samo nekoliko velikih državnih preduzeća, koja su puna nepotizma, tvrdi autor Telegrafa.

Ovaj fenomen u Rusiji, piše list, “favorizuje korupciju i prevaru i usporava inovacije”.

Sporost ruske birokratske mašinerije je argument samih Rusa, nadovezuje se Semjuel Bendet, stručnjak za bespilotne letelice u američkoj istraživačkoj organizaciji Centar za pomorske analize, čime on objašnjava „generalno loš kvalitet” ruskih dronova.

Na Telegram kanalima se ruski stručnjaci za dronove žale na „ogromnu listu tehničkih grešaka“, dok u Ukrajini, kažu, dobro rade male nevladine organizacije i privatne garažne radionice.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Bendet ponovo ističe „generalno loš kvalitet“ ruskih dronova.

Još jedno američko glasilo Forin Polisi napominje da u Ukrajini čak i finansijski analitičari ukrajinske vlade pravi dronove za vojsku, „uveče i vikendom sa prijateljima“.

Foto Tanjug/AP

DRONOVI SU ‘NOVA GLOBALNA TRKA U NAORUŽANjU’

Grupa od 12 entuzijasta prikuplja sredstva za komponente dronova na specijalizovanom sajtu za skupljanje sredstava, a jedan od volontera koristi 3D štampač za izradu malih delova koji se ne mogu kupiti.

Dronovi su „nova globalna trka u naoružanju“, a prednjače SAD, Kina i Rusija, preneo je ranije još jedna kuća iz mora američkih državnih medija Glas Amerike, pozivajući se nazad na čuveni britanski list simboličnog naziva The Independent.

Publikacija napominje da su podaci Svetske kancelarije za intelektualnu svojinu pokazali da je između 2022. i 2023. godine broj prijavljenih patenata za tehnologije vezane za bespilotne letelice porastao za čak 16 posto.

Međutim, između 2022. i 2024. Rusija je prijavila 342 takva patenta, dok je Ukrajina prijavila samo 4 patenta, prema Zavodu za intelektualnu svojinu.

Istovremeno, do 82% svih globalnih patenata za bespilotne letelice prijavljenih od 2015. dolazi od kineskih kompanija.

Sjedinjene Američke Države su druge nakon Kine po broju prijavljenih tehnoloških patenata, sa 858 prijava u 2023. i ukupno 5.631 od 2015. godine, iako prema gore navedenim tvrdnjama, prvi na listi američko-britanskih medija stoje SAD.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

MAJDOV PROGOVORIO: Počelo je od LGBT zastava, a ako mi braniš da se krstim, ne igram po tim pravilima