GODINAMA ALARMANTNO STANJE IZA REŠETAKA: Hitne mere preduzete u Rimu

M. Ostojić Specijalno za Novosti - RIM

09. 07. 2024. u 14:23

VEć dugo, uzaludno, zvoni za alarm zbog stanja u italijanskim zatvorima. Ali, pošto se za pola godine dogodilo 51 samoubistvo zatvorenika i pet zatvorskih čuvara, ponajvše zbog prenatrpanosti i loših zatvorskih uslova, više se nisu mogle odlagati hitne mera za povećanje sigurnosti i efikasnosti zatvorske politike.

ГОДИНАМА АЛАРМАНТНО СТАЊЕ ИЗА РЕШЕТАКА: Хитне мере предузете у Риму

Foto: Novosti

Italijanski ministar za pravosuđe Karlo Nordio predložio je, s obzirom na višegodišnju nasleđenu, veoma komplikovanu, situaciju u zatvorima, a vlada usvojila dekret, po kome, u vrlo kratkom roku, treba da bude primljeno 1.000 novih zatvorskih čuvara, pored 1.000 primljenih prošle godine.

Potom, treba da bude sklopljena i neka vrsta pakta sa zatvorenicima koji nisu počinili krivično delo ubistva, a ponašali su se dobro i naučili neki zanat, da mogu da ostvare smanjenje kazne.

Uz to, svakih šest mesci sudovi odlučuju po zahtevu zatvorenika da li mogu da izađu 45 dana pre isteka zatvorske kazne.

Bitna odredba novog Dekreta, s obzrom i na veliki broj mladih narkomana koji su počinili krivična dela, jeste pojednostavljivanje procedure za premeštanje većeg broja njih u alternativni zatvorski režim za rehabilitaciju.

Ta odluka se smatra bitnom s obzirom na zastrašujuće veliki porast broja osoba ispod 18 godina, od kojih su 47 odsto stranci. Paralelno će se raditi na bilateralnim sporazumima za repatrijaciju mladih zatvorenika u zemlje porekla. Zatvorenicima će biti omogućen povećan broj telefonskih kontakata sa familijama, a zaposliće i veći broj pedagoga i psihologa.

Iz Ministarstva pravosuđa podvlače da nije reč o pražnjenju zatvora i smanjenju kazni, već o povećanju efikasnosti zatvorskih uslova. 

Krcato

NAJNOVIJA statistika pokazuje do je u zatvorima 61.547 osoba, a mesta ima za 51.241. Žena je 2.663, a od ukupnog broja zatvorenika 31 odsto su stranci.

                                       

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTIŠAO IZ PARTIZANA, PA OTVORIO DUŠU: Saldanja otkrio kako su ga pokrali u Srbiji