VELIKI ODZIV NA IZBORIMA U FRANCUSKOJ: Kroji se sudbina zemlje i EU

Do podneva, na parlamentarnim izborima glasalo je 26,63 odsto birača, još više nego u prvom krugu kada se pred kutijama u tom periodu pojavilo 25,90.

ВЕЛИКИ ОДЗИВ НА ИЗБОРИМА У ФРАНЦУСКОЈ: Кроји се судбина земље и ЕУ

Foto: Goran Čvorović

Veći odziv nije zabeležen još od 1981. godine.

Poređenja radi, pre dve godine, na redovnim parlamentarnim izborima u isto vreme glasalo je 17,75 odsto birača. U prvom krugu izjasnilo se ukupno 66,7 odsto upisanih u biračke spiskove, a očekivalo se da taj skor sinoć bude nadmašen.

Zbog vremenske razlike, ranije su već glasali žitelji francuskih prekomorskih teritorija Sen Pjer i Mikelon, Sen Bartelemi, Sen Marten, Gvadalupa, Gvajana, Martinik i Francuska Polinezija.

U Novoj Kaledoniji, u kojoj su nedavno buktali neredi, i koja je od kraja osamdesetih podeljena u dve izborne jedinice, u jednoj od njih je, prvi put od 1986. godine, izabran pristalica nezavinsnosti ovog ostrva. Žan Mari Tžibau je osvojio je 57 odsto glasova. U prvoj izbornoj jedinici pobedio je lojalista Nikola Mecdorf za 52,41 odsto.   

Glasali su ranije i Francuzi u inostranstvu. Oni su to pravo mogli da ostvare elektronskim putem, od srede u podne do četvrtka u 18 sati, a za drugi krug prijavilo se 460.000 birača.

Veliki odziv objašnjavao se željom građana da učestvuju u donošenju važne odluke koja bi u potpunosti mogla da promeni političku realnost u Francuskoj, ali i u celoj EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTESNO Divna je umrla, a Karleuša ovo NIKAD VIŠE nije uradila: Kada smo je izneli iz kuće...