AMERIČKI ANALITIČAR: Penzionisani oficiri NATO zemalja biće pravi piloti ukrajinskih F-16, a ne ukrajinske kamikaze (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

07. 07. 2024. u 07:22

„RUSIJA će udariti rumunsku vazdušnu bazu jače nego ikada tokom ukrajinskog sukoba. Pet punih eskadrila F-16 Vajpera se priprema za rat“, kaže američki ekspert, opisujući plan koji će naljutiti Rusiju.

АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАР: Пензионисани официри НАТО земаља биће прави пилоти украјинских Ф-16, а не украјинске камиказе (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Vilijam Šriver, američki vojni analitičar i vojni istoričar, upozorava na ruski sveopšti raketni napad na vazdušnu bazu u Rumuniji, gde su stacionirani F-16 i ukrajinski piloti.

ŠTA KAŽE ANALITIČAR O RUSKIM I AMERIČKIM PLANOVIMA

Vidite, ako je „pravi plan“ bio da se desetak ukrajinskih “kamikaza” stavi u kokpit starih F-16 iz 1980-ih pa da ih pošalju u veličanstvenu jednosmernu misiju protiv Rusije, to bi bilo samo gubljenje novca i ljudskih resursa, tvrdi ovaj analitičar.

„Iz onoga što sam naučio u poslednjih nekoliko nedelja, zaista se čini da se SAD grčevito spremaju da uspostave vazdušne baze u Rumuniji, veoma blizu obale Crnog mora, koje bi se verovatno koristile za vazdušne operacije lovaca F-16 protiv Rusije.

Tvrdim da priprema ovog plana indirektno dokazuje da SAD imaju nekoliko eskadrila „pilota ugovoraca“ pridruženih NATO-u, koji su verovatno proveli nekoliko meseci usavršavajući svoje veštine i veštine timskog rada. Plan je verovatno da se koriste usluge ovih pilota.

Foto Tanjug/AP

Stoga, ako je zaista u toku plan pripreme onoga što će postati „najveća baza NATO-a u Evropi“, razumno je zaključiti da će u budućoj bazi morati da budu smeštene i ostati još neko vreme najmanje dve eskadrile „dobrovoljaca“ NATO pilota koji će koristiti mnogo modernije modele F-16, a ne ukrajinske pilote koji su Ukrajini odavno obećani.

Mislim da spremaju pet punih eskadrila i bar neke od njih opremaju najnovijim modelom F-16 „Vajper”.

Ono što je bitno je da bukvalno niko u američkom vazduhoplovstvu na bilo kom nivou nema ni najmanje iskustvo u intenzivnoj vazdušnoj borbi protiv dostojnog neprijatelja koji može da poseduje sposobnosti zahvaljujući značajnom broju vrhunskih aviona.

Baza u Rumuniji ima svu infrastrukturu za podršku, a tu će biti smešteni najbolji višeslojni PVO sistemi na planeti. Takođe će imati veće rezerve municije u odnosu na SAD i značajno će nadmašiti ostale platforme NATO-a u skoro svakom scenariju.

 

NATO HRABRO IZLAŽE RUMUNIJU MOGUĆEM RUSKOM NAPADU

U poređenju sa novom bazom u crnomorskom regionu, Ramštajn će izgledati kao bedno selo, a evo još jedne stvari:

Svako (uključujući i one koji okrivljuju Rusiju i uvek proriču propast) ko na jedan minut veruje da Rusija neće učiniti ništa da uništi NATO bazu u Rumuniji pod ovim okolnostima je jednostavno budala.

Naravno da će delovati i Rusija. Pogodiće bazu, veoma jakim udarcem, koji će biti jači od svega što je bačeno na ukrajinske ciljeve tokom ovog sukoba.

Ovo je možda najnapetiji trenutak našeg vremena, sa situacijom u kojoj je mogućnost katastrofalno pogrešne računice ekstremno velika.

Kad god razmišljam o ovim stvarima, samo spustim glavu na očiglednu glupost svega toga.

Ako „majstori rata“ (pesma Bob Dilana) zaista preduzmu takav vazdušni pohod na Rusiju, onda će se, prvo, cela operacija gotovo sigurno pretvoriti u tehnološki fijasko zaista epskih razmera, a drugo, rezultati bitke će biti šokantno pogubni, u tolikoj meri da će, verovatno, u roku od nekoliko dana Sjedinjene Države biti prinuđene da prekinu operacije.

Vašington će pokušati da ih predstavi kao neku vrstu „smele akcije“ koja je „postigla svoje ciljeve“, ali će to biti neugledno. Izuzetno neugledno.

I svako ko ima bilo kakav uticaj na strukture moći širom sveta znaće kakav bi bio rezultat i razumeće šta to tačno znači“, zaključuje on o nečemu što ovom logikom onda može pored Rumunije ugroziti i Poljsku i Slovačku, koje su takođe domaćini NATO snagama.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU: Tihookeanska flota izvodi vežbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?