RAT U UKRAJINI: Bitka za Volčansk - „Severnjaci“ izbacuju VSU iz bloka visokih zgrada; TOS-1 spaljuje položaje VSU (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

06. 07. 2024. u 07:35 >> 00:50

RAT u Ukrajini – 864. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Битка за Волчанск - „Северњаци“ избацују ВСУ из блока високих зграда;  ТОС-1 спаљује положаје ВСУ (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

Fico podržao Orbanovu mirovnu inicijativu za Ukrajinu

Slovački premijer Robert Fico podržao mirovnoj inicijativu mađarskog premijera Viktora Orbana koji je za kratko vreme posetio Kijev i Moskvu, istakavši da sukob u Ukrajini nema vojno rešenje.

Fico je u saopštenju naglasio da se mir ne može postići ''nikakvim ultimatumima ili primenom nerealnih uslova''.

''Ako će pre mirovnih pregovora biti prioritet još jedna eskalacija tenzija, nemojmo se iznenaditi novim, mnogo strašnijim obeležjem ratnog sukoba u Ukrajini'' upozorio je Fico.

Istakao je da podržava hitan prekid vatre i početak mirovnih pregovora uz učešće Ukrajine, Ruske Federacije, SAD, Kine i EU.

"Mirovni pregovori će biti izuzetno teški, ali će za ceo svet biti najbolje ako se naredni meseci, možda godine međusobnog ubijanja, zamene mesecima teških pregovora koji vode ka pravednom miru", naveo je Fico.

Mir bi takođe doprineo pregovorima o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji, što Slovačka podržava, zaključio je Fico u objavi na Fejsbuku.

Orban je u petak u Moskvi, nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao da Mađarska svoje šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom vidi kao mirovnu misiju.

Obećao je da će nastaviti da radi sa Rusijom i Ukrajinom na postizanju mira, rekavši u Moskvi posle posete Kijevu da su stavovi strana o dogovoru međusobno udaljeni.

Napad dronovima na Belgorod

Ukrajinska vojska izvela je napad dronovima na Belgorodsku oblast Ruske Federacije i tom prilikom šest stambenih objekata je strušeno, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

Foto Tanjug/AP

Reč je o Grajvosonskom gradskom okrugu, a tačnije u selu Bezimeno.
-Nekoliko napada ukrajinskih dronova, šest stambenih zgrada je srušeno, napisao je Gladkov na Telegramu.

Takođe je rekao i da je oštećen jedan dalekovod u Šebekinskom gradskom okrugu takođe usled napada dronovima.
 

Položaji VSU pretvoreni u pepeo (VIDEO)

Solncepeki nastavljaju da pali položaje VSU u Torecku, podržavajući napad na grad.
-Neprijatelj se ukopao u zasade i stambene objekte u Dzeržinsku (Toretsku), ali gubi pozicije jedan za drugim.


-Ruske jedinice samouvereno napreduju u predgrađima Torecka - Severnom, Južnom i Družbi.

Napad na Volčansk: „Severnjaci“ nastavljaju da u žestokim borbama izbacuju VSU iz bloka visokih zgrada (MAPA/VIDEO)


U severnom delu grada nastavljaju se borbe za blok višespratnica i duž ulica Sobornaja i Puškin. VSU je geolocirao snimak prisustva naših trupa u južnom delu ruševina kuće broj 33 u ulici Sobornoj.

Najpre su ukrajinski propagandisti rekli da su se „Rusi naknadno povukli preko ulice zbog nemogućnosti da se drže položaja“, a zatim su objavili snimak koji dokazuje da naši i dalje drže svoje pozicije.

Na snimku, dronovi dostavljaju namirnice vojnicima na liniji fronta.

Juče su militanti Oružanih snaga Ukrajine izvestili da su ruske trupe zauzele još 4 višespratnice.

Grupa Oružanih snaga Ukrajine „Harkov“ saopštava da su Oružane snage Rusije u protekla 24 sata napale 8 puta na područja. Volčansk, Glubokoe, Starica i Lipci.

-Od početka novog dana Rusi su krenuli u napade, izveli 4 napada, od kojih su dva od jutros već odbijena, saopštile su Oružane snage Ukrajine.

Ruska armija je kod Odese uništila PVO sistem Patriot sa drugim PVO sistemima (VIDEO)

Ruski obaveštajci u rejonu naselja. U južnoj Odeskoj oblasti otkriveni su borbeni položaji baterije sistema PVO SPADA, zajedno sa radarom Žirafa i baterijom PVO Patriot. Tradicionalno, Iskander OTRK nije dugo stigao.


Prema podacima vojske, uništeno je:
-Patriot PVO raketni sistem - 2 kom.;
-RLS "Žirafa" - 1 kom.

 

Kijev dobija PVO sisteme Mistral

Ukrajina je od Estonije dobila sisteme protivvazdušne odbrane kratkog dometa Mistral, saopštilo je estonsko Ministarstvo odbrane.

Ovu isporuku je početkom juna najavio ministar odbrane Estonije Hano Pevkur, prenosi Ukrajinska pravda.

-Mistral sistemi protivvazdušne odbrane kratkog dometa i rakete koje oni koriste isporučeni su Ukrajini. Nastavimo da podržavamo borce za slobodu, dodaje se u saopštenju estonskog ministarstva na mreži X.

Foto Tanjug/AP

Mistral je moderni raketni sistem osposobljen da gađa avione i helikoptere, a konstruisan je u Francuskoj.

Prethodno je Estonija Ukrajini isporučila protivtenkovske raketne sisteme Džavelin, haubice, artiljeriju, antitenkovske mine i minobacače, više vojnih vozila, komunikacionu opremu kao i lekove i namirnice.

U martu je ta zemlja najavila paket vojne pomoći Kijevu vredan 20 miliona evra.

Ključni američki špijunski dron ponovo na putu ka Krimu

Američki strateški dron RQ-4 Global Hawk, pozivnog broja FORTE16, prvi put za nedelju dana kreće ka Krimu. Pretpostavlja se da ova bespilotna letelica namerava da izvrši izviđanje regiona pre mogućih napada iz Ukrajine.

Podaci o letovima dronova privukli su povećanu pažnju u svetlu nedavne eskalacije sukoba i rastućih tenzija u regionu povodom ovog pitanja.

Foto USAF

Opremljen naprednim sistemima za nadzor i prikupljanje podataka, RQ-4 Global Hawk je ključni element američkih obaveštajnih operacija. Kretanje ovog drona prema Krimu može ukazivati na pripreme za nove operacije u cilju prikupljanja informacija o vojnim aktivnostima i lokaciji snaga na poluostrvu.

Pored toga, ruski izvori vesti izveštavaju o pojavi turske vojne izviđačke letelice iznad južnog dela Crnog mora. Oni smatraju da ova letelica takođe deluje u interesu Ukrajine.

 

Ukrajinci likvidirali zarobljenog i ranjenog ruskog vojnika

Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine ubili su nenaoružanog, ranjenog ruskog zarobljenika koji je zatražio medicinsku pomoć, piše američki list „Njujork tajms“, pozivajući se na lekara međunarodnog dobrovoljačkog odreda u Ukrajini.

DONjECKI PRAVAC: Lokalni uspesi na severnom krilu i napredovanje Oružanih snaga Rusije u Krasnogorovki (MAPA)

Dok je većina pažnje usmerena na događaje zapadno od Avdejevke i u oblasti Đeržinska (Toreck), ruske trupe nastavljaju da postepeno potiskuju VSU sa položaja u nekoliko oblasti donjeckog pravca.

Na severnom krilu u oblasti Jasnobrodovke, Oružane snage Rusije poboljšavaju svoj taktički položaj, učvršćujući se na istočnim prilazima selu. Na ovom području deluju jedinice „Sparta” i „Somalija” koje napreduju južno i jugozapadno od naselja.

Foto Tanjug/AP

Istovremeno, status sela danas i dalje nije sasvim jasan, jer lokalni izvori ne potvrđuju informacije koje su se ranije pojavile na Internetu o oslobađanju Jasnobrodovke.

Istočno od Karlovke, jurišni odredi Oružanih snaga Rusije napredovali su duž autoputa M-30 i uspostavili kontrolu nad delom jaruge Domaha i susednim zgradama na južnoj obali rezervoara (veštačkog jezera).

Ilustracija telegram rybar

U samoj Karlovki jurišnici se bore u privatnom sektoru sa obe strane rezervoara, postepeno se krećući na zapad ka centru sela.

Situacija na području između Karlovke i Krasnogorovke nije pretrpela značajne promene: VSU zadržava punu kontrolu nad Nevelskim i šumskim zasadima severno od njega.
Nastavljaju se jurišne operacije u Krasnogorovki. Severno od fabrike vastrostalnih proizvoda ruske jedinice napredovale su do pola kilometra ulicama Čehova, Žukova i Matrosova, a ovladale su i Kirovom ulicom.

Dalje na sever, ruski jurišni odredi napreduju u privatnom sektoru na istočnoj periferiji grada. Borbe se nastavljaju kao i ranije u oblasti ulica Belinski i Nahimov.

Situacija južnije na deonici Krasnogorovka-Maksimiljanovka, sudeći prema dostupnim podacima, nije se promenila. Uprkos nekim uspesima koje su ruski jurišni odredi postigli na južnoj periferiji nekoliko nedelja ranije, nema informacija o daljem napretku.

Verovatno će jurišne grupe Oružanih snaga Rusije krenuti u napade duž autoputa N-15 kako bi „povukli“ levi bok jedinica napada, nakon čega će biti izvršen juriš na samu Maksimiljanovku.

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruski sistemi PVO su za dan oborili tri rakete „storm šedou“, raketu „harm“ i tri projektila „hajmars“;
- Jedinice grupe „Sever“ porazile su četiri ukrajinske brigade i odbile pet kontranapada protivnika;
- U zoni odgovornosti ruske grupe „Jug“, ukrajinske snage su izgubile do 650 vojnika;
- U zoni odgovornosti ruske grupe „Sever“ protivnik je izgubio do 210 vojnika;
- Zapadna grupa Oružanih snaga Rusije zauzela je povoljnije položaje i porazila formacije osam ukrajinskih brigada;

Foto Tanjug/AP


- Oružane snage Rusije uništile su dva lansera ukrajinskih PVO sistema S-300PS i pogodile skladište goriva Oružanih snaga Ukrajine;
- Oružane snage Rusije uništila su skladište avionskog naoružanja i mesto sa dronovima „bajraktar“ na dva vojna aerodroma Oružanih snaga Ukrajine;
- U zoni odgovornosti ruske grupe „Centar“ ukrajinska vojska je izgubila do 415 vojnika i tri borbena vozila pešadije;
- Gubici ukrajinskih snaga u zoni odgovornosti grupe „Zapad“ iznose do 540 vojnika;
- U zoni odgovornosti grupe „Dnjepar“ Ukrajinci su izgubili do 120 vojnika;

Oružane snage Rusije oslobodile su mesto Sokol u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije

Udar na uporište Oružanih snaga Ukrajine

Posade protivtenkovskih vođenih raketnih sistema grupe „Jug” nanele su udar na uporište Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Odjeknule ekplozije u ukrajinskim gradovima

U gradovima Odesa i Južni u Odeskoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije, piše ukrajinski list „Strana“.

U međuvremenu, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u sedam ukrajinskih oblasti – Odeskoj, Nikolajevskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Kirovogradskoj.

Oružane snage Ukrajine na udaru

Udarom kompleksa „iskander-M” uništena su dva lansera, upravljačka kabina i motorna vozila PVO sistema S-300 Oružanih snaga Ukrajine u Poltavskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Gađan i Kremenčug

Oružane snage Rusije gađale su Kremenčug u Poltavskoj oblast Ukrajine, izjavio je koordinator pokreta otpora iz Nikolajeva Sergej Lebedjev.

Kako je rekao, napadi su izvedeni u pravcu aerodroma gde se obučavaju piloti za helikoptere. Tamo se nalazi i naftna i sirovinska baza, železnički čvor i brojna skladišta.

Odjekuju sirene za vazdušnu uzbunu

Na čitavoj teritoriji Ukrajine oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost.

Uništeno osam ukrajinskih dronova

Ruski sistemi PVO tokom noći uništili su sedam ukrajinskih dronova iznad Kurske oblasti i jedan iznad Belgorodske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U napadu ruskih snaga pogođena energetska infrastruktura u Sumskoj oblasti

U napadu ruskih snaga noćas je pogođena energetska infrastruktura Sumske oblasti u Ukrajini, saopštile su regionalne vlasti.

"U noći 6. jula, usled napada ruskih snaga upotrebom bespilotne letelice tipa Šahed, prekinuto je snabdevanje strujom u naseljenim mestima regiona u nekoliko okruga", saopštila je uprava Sumske oblasti na Telegramu, a prenosi Ukrinform.

Takođe se navodi da hitne službe trenutno rade na obnavljanju isporuka električne energije. Zbog nestanka struje, privremeno je obustavljeno i snabdevanje vodom u tim delovima Sumske oblasti.

BONUS VIDEO: IZRAEL RAZMENjUJE VATRU SA HEZBOLAHOM: Naser meta vazdušnog napada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?