KO JE KIR STARMER, BUDUĆI PREMIJER VELIKE BRITANIJE: Zastupao Hrvatsku u slučaju protiv SRJ, proglašen za viteza i vatreni navijač Arsenala

Милица Шкорић
Milica Škorić

05. 07. 2024. u 08:25

LIDER Laburističke stranke, pravnik Kir Starmer (61), na putu je da postane sledeći britanskih premijer, nakon što je njegova stranka osvojila ogromnu većinu na jučerašnjim parlamentarnim izborima i tako okončala četrnaestogodišnju vladavinu konzervativaca.

КО ЈЕ КИР СТАРМЕР, БУДУЋИ ПРЕМИЈЕР ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ: Заступао Хрватску у случају против СРЈ, проглашен за витеза и ватрени навијач Арсенала

Foto: Tanjug/AP

Starmer je izabran za lidera stranke posle Džeremija Korbina 2020. godine, odmah nakon što je stranka pretrpela svoj najveći poraz na opštim izborima u poslednjih 85 godina.

Prethodno je bio na čelu Kraljevske tužilačke službe i direktor Javnog tužilaštva, preneo je Bi-Bi-Si.

Po završetku pravnog fakuteta, Starmer je radio kao advokat i specijalizovao se za ljudska prava.

Između ostalog, zastupao je Hrvatsku u tužbi koju je 1999. godine podneo zvanični Zagreb, tužeći vlasti u Beogradu za genocid koji su snage SFRJ i SR Jugoslavije navodno počinile na hrvatskoj teritoriji.

Kada je reč o odnosu prema ukrajinskoj krizi, tokom prošlogodišnje posete Kijevu Starmer se sastao sa ukrajinski predsednikom Vladimirom Zelenskim i rekao da ukoliko budu održani izbori i dođe do promene vlasti, stav o Ukrajini će ostati isti. Podsetimo, Velika Britanija je po pitanju sukoba u Ukrajini od početka zauzela antiruski stav.

Starmer bio protivnik invazije na Irak, čiji je možda i najglasniji zastupnik bio upravo nekadašnji šef britanske vlade i lider Laburističke stranke Toni Bler.

On je postavio za svoju misiju da Laburističku partiju povuče nazad u centar i učini je ponovo „izbornom“, u projektu koji mu je doneo i pohvale i kritike.

Četiri godine kasnije Starmer se sprema da preuzme najviši posao u Britaniji.

Kritikovali su ga zbog nedostatka harizme, ali su se njegovi napori da laburiste odvede nazad u centar britanske politike isplatili.

Tokom vođenja stranke, Starmer je metodično zamrzavao elemente krajnje levog krila laburista, socijalistički nastrojenog, koji je ojačao pod prethodnim liderom laburista Džeremijem Korbinom.

Iako su laburisti možda izgubili po kojeg levo orijentisanog glasača, u celini Starmer je imao pobedničku strategiju.

Proglašen je vitezom 2014. godine za zasluge u krivičnom pravosuđu.

Rođen je u južnom Londonu 2. septembra 1962. godine. Dok je radio kao advokat upoznao je svoju suprugu Viktoriju koja radi za britansku Nacionalnu zdravstvenu službu i kojom se oženio 2007. godine. Imaju dvoje dece.

Britanski mediji navode i da je Starmer navijač londonskog fudbalskog kluba Arsenal, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO: DVA BRODA PRISTAJU U VENECUELANSKU LUKU - Ruska pomorska flota završila vežbe na Atlantskom okeanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ DOBIO VELIKO POJAČANJE: Denver Nagets doveo hrvatskog reprezentativca