NOVI PAKET POMOĆI SAD ZA UKRAJINU: Naoružanje i oprema u vrednosti 150 miliona dolara

Tanjug

04. 07. 2024. u 07:46

SJEDINjENE Američke Države izdvojile su za Ukrajinu značajan novi paket naoružanja i opreme za podršku ukrajinskoj vojsci, u vrednosti 150 miliona dolara, saopštio je danas Stejt department.

НОВИ ПАКЕТ ПОМОЋИ САД ЗА УКРАЈИНУ: Наоружање и опрема у вредности 150 милиона долара

Foto: Profimedia

Novi paket, obezbeđen na osnovu Predsedničkog ovlašćenja za povlačenje, uključuje rakete za PVO sisteme "hok" (Hawk), municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS), artiljerijske metke od 155 mm i 105 mm, minobacačke metke 81 mm, rakete TOW, protivoklopne sisteme "džavelin" i AT-4, municiju i granate za malokalibarsko oružje i drugo naoružanje i opremu.

Ova podrška će takođe pomoći u jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane od ruskih napada i jačanju ukrajinskih sposobnosti preko linija fronta, navodi Stejt department.

Ovo je sedmi paket bezbednosne pomoći koji se upućuje Ukrajini ovlašćenjem predsednika SAD od potpisivanja Dodatka o nacionalnoj bezbednosti pre dva meseca. Stejt department je saopštio da će novu pomoć obezbediti što je pre moguće kako bi se ojačala odbrana Ukrajine, njena teritorija i njen narod.

- Kao što je predsednik Bajden jasno rekao, Sjedinjene Države i međunarodna koalicija koju smo okupili nastaviće da stoje uz Ukrajinu - rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!