MAKRON NA MALA VRATA PODELIO FUNKCIJE: Rascep u taboru predsednika Francuske

Šefica skupštinske grupe poslanika Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen optužila je predsednika Francuske Emanuela Makrona za izvođenje "administrativnog državnog udara", dok u taboru predsednika dolazi do rascepa.

МАКРОН НА МАЛА ВРАТА ПОДЕЛИО ФУНКЦИЈЕ: Расцеп у табору председника Француске

Foto: AP Photo/Michel Euler

Le Penova je reagovala na nezvanične informacije koje su se pojavile da šef države pokušava da izvrši ekspresne nominacije na različite važne pozicije u vrhu državnog aparata, posle teškog poraza predsedničke koalicije u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora održanih u nedelju.

- Predsednik republike namerava da na četiri dana do drugog kruga imenuje generalnog direktora nacionalne policije, direktora nacionalne žandarmerije, desetak prefekata i niz drugih osoba čiji će cilj da bude da blokiraju i u stvarnosti spreče Žordana Bardelu da vodi zemlju – kazala je Le Penova.

Ističe da je takođe, na predlog ministarstva vojske, general Belanže imenovan za šefa generalštaba vazdušnih snaga, a admiral Vandije za glavnog savezničkog komandanta za transformaciju NATO snaga. Prošle sedmice, Makron je predložio imenovanje Tijerija Bretona za francuskog evropskog komesara, što je takođe izazvalo velike kritike Marin Le Pen, imajući u vidu da se to sve događa usred izbornog procesa u zemlji.

- Kada želite da kontrirate rezultatima izbora imenujući vaše ljude koji će sprečavati da se unutar države vodi politika koju Francuzi žele, ja to zovem administrativnim državnim udarom. Nadam se da su sve to samo glasine, što je moguće – kazala je Le Penova.

Marin Le Pen je optužila Makrona da pokušava da se suprotstavi demokratskom procesu, dok se u zemlji umnožavaju pozivi da se u drugom krugu napravi blok protiv Nacionalnog okupljanja. Liderka ove stranke ističe da Makron na taj način namerava da spreči tu partiju da vlada i pored iskazane narodne volje.  

Istovremeno, pokušaj francuske aktuelne vlasti da sklapa pakt s "prihvatljivim" delom levice u nameri pravljenja brane za krajnju desnicu u drugom krugu vanrednih parlamentarnih izbora koji će se po većinskom sistemu održati u nedelju, nailazi na otpor. Došlo je i do prvih oštrijih neslaganja u predsedničkom taboru. Saznalo se da su se neki aktuleni ministri iz tehničke vlade pobunili protiv strategije predsednika Emanuela Makrona kako da se napravi što manje štete, sada, kada se već ušlo u izborni ciklus.

STRATEG S TREĆEG MESTA

Makron je, posle saopštavanja rezultata na osnovu kojih krajnja desnica ubedljivo vodi, sazvao u Jelisejsku palatu članove kabineta premijera Gabrijela Atala, da im izloži svoj plan. Ideja je da se svugde gde je dobar rezultat postigla "demokratska" levica, napravi pakt o "nenapadanju", odnosno da se slabije plasirani kandidat među centristima ili levičarima povuče u korist onog drugog, u sudaru s predstavnikom Nacionalnog okupljanja. Rezervni plan nemaju, jer su napravili dosta loš skor od svega 20 odsto i nalaze se na trećem mestu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!