BRITANSKA VOJSKA U RASPADU: Ne mogu ni da se brane, a kamoli da šalju ekspedicione snage

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 07. 2024. u 21:42

BRITANSKA vojska je u tako lošem stanju da možda neće biti u stanju da brani zemlju, a kamoli da angažuje bilo kakve značajne ekspedicione snage, kaže za "Fajnenšel tajms" doskorašnji šef Kancelarije za neto procenu i izazove Ministarstva odbrane ove zemlje.

БРИТАНСКА ВОЈСКА У РАСПАДУ: Не могу ни да се бране, а камоли да шаљу експедиционе снаге

Foto: EPA

Oružane snage Velike Britanije "ne mogu da brane britansku domovinu kako treba" i nisu spremne za "sukob bilo kakvog obima", upozorava on, dodajući da je vojska Ujedinjenog Kraljevstva delovala sa "golim minimumom", koji joj je omogućio da organizuje mirovne operacije i operacije humanitarne pomoći, evakuaciju civila iz ratnih zona i neke anti-diverzantske aktivnosti.

-U svakoj operaciji većeg obima, brzo bismo ostali bez municije... Naša odbrana je suviše tanka i nismo spremni da se borimo i pobedimo u oružanom sukobu bilo kog obima, rekao je Džonson za "Fajnenšel tajms".

Džonson otkriva da je britanska protivvazdušna odbrana "nedovoljna" da zaustavi raketne udare dugog dometa, Kraljevskoj mornarici nedostaje dovoljno brodova za patroliranje severnim Atlantikom kako bi nadgledala i odvraćala aktivnosti ruskih podmornica, a Kraljevskom vazduhoplovstvu neophodno je gotovo duplo više borbenih aviona nego što ih sada ima.

Što se tiče formiranja ekspedicionih snaga, uporedivih sa onima raspoređenim u ratovima na Foklandima ili u Iraku, britanske snage bi "bile nedovoljno opremljene, ostavljajući trupe u opasnosti", rekao je Džonson.

Stručnjak koji je na čelu Kancelarije za procenu bio dve godine, rešio je da svoja mračna saznanja podeli sa javnošću jer je "duboko zabrinut" zbog onoga što je otkrio. On je insistirao da je njegova procena realna, a ne alarmantna.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!