ALARM NA GRANICI SA UKRAJINOM: Lukašenko hitno rasporedio graničare i raketne sisteme

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

02. 07. 2024. u 19:23

SNAGE za specijalne operacije Belorusije i graničari obezbeđuju pravce mogućeg kretanja protivnika na južnoj i zapadnoj granici, saopštio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

АЛАРМ НА ГРАНИЦИ СА УКРАЈИНОМ: Лукашенко хитно распоредио граничаре и ракетне системе

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Graničari su prešli na pojačano obezbeđivanje državne granice. Raspoređene su snage za specijalne operacije. Ne samo graničari nego i vojska danas nadzire pravac mogućeg kretanja protivnika - rekao je Lukašenko.

Kako je dodao, Rusija i Belorusija koordinišu akcije u sferi vazduhoplovne odbrane.

- Na položaje su raspoređeni raketni sistemi 'polonez'. Ali garantujem vam da neće biti nikakvih sukoba na granici sa Ukrajinom - poručio je Lukašenko.

Istovremeno je upozorio da će beloruska vojska oštro odgovoriti u slučaju provokacija ukrajinske strane na granici.

- Pozvao bih Ukrajince da se ne igraju s vatrom. To je veoma opasno. Ni u kom slučaju ne treba da dopustimo bilo kakvu eskalaciju i pogoršanje situacije. Želim da to čuje ukrajinsko rukovodstvo - poručio je Lukašenko.

On je istakao da Zapad ne namerava da napusti Ukrajinu, potrebna mu je eskalacija kako bi uveo NATO trupe.

- Danas je u Ukrajinu uložen ogroman novac. Siguran sam da Amerikanci, pre svega, i Zapad ne nameravaju da se povuku iz Ukrajine. To je odlično uporište, dobra zemlja. Ko da ode? Ali nema ko da ratuje, zato im je potrebna ozbiljna eskalacija kako bi uveli NATO jedinice, NATO trupe. Plaćenici ne izlaze na kraj sa situacijom - rekao je Lukašenko.

On je ponovio da su „počela komešanja“ u Ukrajini kod granice sa Belorusijom.

- Želeli bi da uvuku Belorusiju u rat, ali neće uspeti. Ne nameravamo da se uplićemo u bilo kakve borbe jer znamo do čega će to da dovede. Ali zemljama NATO je potreban povod, situacija na frontu je po Ukrajince katastrofalna, veoma ozbiljna - konstatovao je Lukašenko.

Ranije je komandant snaga za specijalne operacije beloruske vojske Vadim Lukaševič rekao da postoje indicije da Ukrajina namerava da na granicu sa Belorusijom dovuče vojsku i vojnu tehniku, između ostalog, i američka oklopna vozila iz Žitomirske oblasti, kao i višecevne raketne sisteme i tešku artiljeriju. On je dodao da je Ukrajina rasporedila u blizini beloruske granice sisteme za radioelektronsko osmatranje, što podiže tenzije između dve zemlje.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: HUTI OBJAVILI SNIMAK - Novi bespilotni čamac koji cilja brod Transvorld Navigato

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO 2 SATA OD VAS: Evo zašto bi Tunis trebao da bude vaša sledeća destinacija za letovanje