VOJSKA ŽELI PREKID VATRE SA HAMASOM: Najviši izraelski generali traže od Netanjahua primirje, čeka ih novi rat sa moćnim protivnikom

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 07. 2024. u 18:33

DESETINE visokih izraelskih generala žele da premijer Benjamin Netanjahu sklopi sporazum o primirju sa Hamasom kako bi se mogli pripremiti za potencijalni rat sa Hezbolahom u Libanu, izvestio je u utorak Njujork tajms.

ВОЈСКА ЖЕЛИ ПРЕКИД ВАТРЕ СА ХАМАСОМ: Највиши израелски генерали траже од Нетанјахуа примирје, чека их нови рат са моћним противником

Foto IDF

Pošto izraelski rat protiv Hamasa ulazi u svoj deveti mesec, Izraelske odbrambene snage (IDF) izgubile su najmanje 674 vojnika, zalihe artiljerijskih granata su male, a oko 120 Izraelaca – živih i mrtvih – ostaje držano kao taoci u Gazi. Hamasovi borci su se pojavili u oblastima enklave koje je prethodno očistila IDF, a Netanjahu je i dalje odbijao da javno izjavi da li Izrael namerava da okupira posleratnu Gazu ili da preda teritoriju palestinskoj vladi.

U tom kontekstu, 30 visokih generala koji čine forum izraelskog generalštaba žele da Netanjahu postigne prekid vatre sa Hamasom, čak i ako to znači da militante ostavi na vlasti u Gazi, piše Njujork tajms.

Prema rečima šest sadašnjih i bivših bezbednosnih zvaničnika, od kojih je petoro zatražilo anonimnost, generali žele vreme da odmore svoje trupe i naprave zalihe municije u slučaju da izbije kopneni rat sa Hezbolahom. Pored toga, generali takođe vide primirje kao najbolje sredstvo za oslobađanje preostalih talaca, što je u suprotnosti sa Netanjahuovim insistiranjem da bi samo „potpuna pobeda“ nad Hamasom vratila zarobljenike kući.

-Vojska u potpunosti podržava dogovor o taocima i prekid vatre, rekao je za novine bivši izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost Ejal Hulata.

-Oni veruju da se uvek mogu vratiti i vojno angažovati Hamas u budućnosti, nastavio je on. „Oni razumeju da pauza u Gazi čini deeskalaciju verovatnije u Libanu. I imaju manje municije, manje rezervnih delova, manje energije nego što su imali ranije – tako da takođe misle da nam pauza u Gazi daje više vremena da se pripremimo u slučaju da izbije veći rat sa Hezbolahom.

Hezbolah, moćni politički pokret i paravojna snaga koju podržava Iran, ušao je u sukob između Izraela i Hamasa prošlog oktobra. Međutim, grupa je vodila ograničenu kampanju dronova i raketnih udara na sever Izraela, za koje je vođa Hasan Nasralah rekao u novembru da ima za cilj vezivanje izraelskih snaga u blizini granice kako bi se sprečilo njihovo raspoređivanje u Gazi.

Netanjahu je prošlog meseca najavio da će povući neke jedinice ID iz Gaze i premestiti ih na libansku granicu, izazivajući strah od neposredne invazije na Liban. Napetost je dodatno pojačana prošle nedelje kada je izraelski ministar odbrane Joav Galan upozorio da se IDF „sprema za svaki scenario“ i da bi mogao da vrati „Liban u kameno doba“.

SAD su navodno upozorile protiv pokretanja čak i „ograničenog rata“ u Libanu, dok je Iran izjavio da će „podržati Hezbolah svim sredstvima“ u takvom sukobu.

Izraelska vojska nije javno podržala prekid vatre u Gazi. U izjavi za Njujork tajms, IDF je rekao da i dalje radi na uništavanju -Hamasovih vojnih i upravljačkih sposobnosti, povratku talaca i bezbednom povratku izraelskih civila sa juga i severa u svoje domove.

Netanijahuova kancelarija je odbila da komentariše izveštaj.

(rt.com)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!