BRITANSKI KONZERVATIVCI PRED FIJASKOM: Posle 14 godina na vlasti partiji premijera Sunaka preti poraz od laburista

I. Stanojević

02. 07. 2024. u 15:12

VLADAJUĆA Konzervativna partija britanskog premijera Rišija Sunaka mogla bi da doživi istorijski fijasko na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji 4. jula. Kako ističu analitičari, visoka inflacija i mala javna ulaganja jesu razlozi zbog kojih će, po svoj prilici, posle 14 godina na vlasti, ova stranka, biti ubedljivo poražena.

БРИТАНСКИ КОНЗЕРВАТИВЦИ ПРЕД ФИЈАСКОМ: После 14 година на власти партији премијера Сунака прети пораз од лабуриста

Foto: Profimedia

Predizborne ankete ukazuju da je ovakav scenario i te kako verovatan, a da je Laburistička stranka spremna da se vrati u vladu i to sa ogromnom većinom biračkog tela koju će osvojiti. Dojče vele navodi da je glavni razlog za nezadovoljstvo Britanaca loše stanje ekonomije.

- Posle nekoliko teških godina kroz koje je zemlja prošla, sada stvari počinju da idu nabolje i vraća se poverenje u privredu - izjavio je u maju Sunak, podsećaju zapadni mediji.

Endrju Gudvin iz "Oksford ekonomiksa" potvrđuje da postoje znaci ekonomskog oporavka. U prvom kvartalu ove godine britanska ekonomija izašla je iz recesije sa čak nešto većim rastom nego što se očekivalo. Prvi put za poslednje tri godine, inflacija je pala na proklamovani cilj Banke Engleske od dva procenta.

- U svetlu poslednjih nekoliko godina, ekonomiji ide prilično dobro. Rast jeste održiv, iako to nije tempo koji se obično viđa u ranim fazama oporavka - rekao je Gudvin za Dojče vele. - Ekonomska politika, međutim, ne privlači mnogo naše birače, pa se stranke uglavnom fokusiraju na druga pitanja, ali da visoka inflacija i nedovoljno finansiranje javnih usluga predstavljaju dva ključna faktora zbog kojih birači žele da dođe do promene vlasti na predstojećim izborima.

Šef odeljenja za globalnu ekonomiju i finansije u Četam hausu Kreon Batler rekao je za nemački medij, da birači vide kakve su posledice lošeg stanja u privredi po javnu zdravstvenu službu, ali i niz drugih službi, od policije, preko lokalnih vlasti, do izdvajanja za infrastrukturu.

Mnogi analitičari ističu da se ekonomske politike Konzervativne i Laburističke stranke i ne razlikuju mnogo. Rejčel Rivis, koja će postati ministarka finansija ako laburisti pobede, ima uglavnom slične stavove kao i sadašnji ministar finansija Džeremi Hant po pitanju oporezivanja i fiskalne politike, što će biti presudno kada je u pitanju politika javne potrošnje.

Batler, međutim, ocenjuje da se Laburistička partija suštinski razlikuje od konzervativaca u tri oblasti ekonomske politike, a to su uloga javnog sektora, regulativa i odnos prema EU.

- "Bregzit" bi bio u opasnosti pod laburistima - rekao je nedavno i Sunak.

Batler kaže da će laburisti želeti da razviju produktivnije odnose sa EU nego što su bili poslednjih nekoliko godina. Studije su pokazale da je BDP Velike Britanije između dva i tri procenta niži nego što bi bio da je zemlja ostala u EU.

Građani nezadovoljni

NAJNOVIJE sondaže javnog mnjenja pokazuju da petina Britanaca smatra da je ekonomija zemlje u dobrom stanju. Dok je 2017. godine, 75 odsto pristalica Konzervativne stranke pozitivno ocenjivalo stanje u ekonomiji, sada takvo mišljenje ima samo 27 procenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NA TO SAM NAJPONOSNIJI: Andrija Milošević o kultnoj seriji zbog koje ga publika obožava (VIDEO)