HITNA PORUKA LE PENOVE: Makron hoće da izvrši administrativni državni udar

Tanjug

02. 07. 2024. u 14:14

LIDERKA francuske krajnje desnice Marin le Pen optužila je danas francuskog predsednika Emanuela Makrona da žuri da imenuje najviše zvaničnike, što ona vidi, kako je navela, kao preotimanje vlasti.

ХИТНА ПОРУКА ЛЕ ПЕНОВЕ: Макрон хоће да изврши административни државни удар

Foto: AP i EPA

- To je neka vrsta administrativnog državnog udara - rekla je Le Penova za radio Frans Inter, pozivajući se na izveštaje u štampi u kojima se navodi da Makron žuri sa nekoliko ključnih imenovanja na visokom nivou u državnoj službi zemlje, uključujući i najviša mesta u Evropskoj uniji, prenosi Politiko.

- Kada želite da se suprotstavite rezultatima izbora tako što ćete postaviti svoje ljude, tako da vas onemoguće da u državi vodite politiku koju žele Francuzi... ja to nazivam administrativni državni udar - rekla je Le Penova.

Politiko navodi da je ovo samo najnovija epizoda u aktuelnoj borbi između Makronovog tabora i Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen oko predsednikovih ovlašćenja, pri čemu krajnje desničarska stranka tvrdi da bi trebalo da na sledećoj vladi imenuje ključne zvaničnike.

Proteklih dana Makron je imenovao nekoliko najviših zvaničnika u Francuskoj i zalagao se da njegovi saveznici dobiju ključna mesta u Briselu. Prošle nedelje Makron je predložio potvrđivanje Tijerija Bretona za francuskog evropskog komesara, što je izazvalo kritike Le Penove.

Francuski predsednik je takođe pregovarao sa drugim evropskim zvaničnicima da svog bivšeg savetnika za EU Aleksandra Adama pošalje u Brisel kao zamenika šefa kabineta predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja će najverovatnije ponovo biti na toj funkciji.

Makron je tokom sastanka vlade prošle nedelje, pre prvog kruga izbora, takođe imenovao nekoliko najviših zvaničnika, uključujući ambasadore, novog šefa kabineta francuskog vazduhoplovstva i novog direktora za EU u Ministarstvu spoljnih poslova.

Francuski birači će 7. jula glasati u drugom krugu vanrednih parlamentarnih izbora, a krajnje desničarska stranka Nacionalno okupljanje je u prvom krugu održanom u nedelju osvojila 33 odsto glasova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!