ŠTA JE ORBAN TRAŽIO OD ZELENSKOG? Svi se pitaju - Hoće li ukrajinski predsednik pristati? (FOTO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

02. 07. 2024. u 13:30

MAĐARSKI premijer Viktor Orban izjavio je danas, posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim tokom iznenadne posete Kijevu, da je zamolio Zelenskog da razmotri hitan prekid vatre i dodao da bi hitan prekid vatre doveo do ubrzavanja mirovnih pregovora sa Rusijom.

ШТА ЈЕ ОРБАН ТРАЖИО ОД ЗЕЛЕНСКОГ? Сви се питају - Хоће ли украјински председник пристати? (ФОТО)

Foto: Zoltan Fischer/Hungarian PM's Press Office/MTI via AP

Orban je dodao da Budimpešta želi da poboljša veze sa Ukrajinom i da potpiše bilateralni sporazum o saradnji, ali i da učestvuje u ekonomskom razvoju Ukrajine, prenosi Rojters.

Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da današnji razgovori sa Orbanom mogu da budu baza za buduće sporazume između Kijeva i Budimpešte.

Ovo je prva Orbanova poseta Ukrajini od početka rata Rusije i Ukrajine, a šef kabineta Zelenskog Andrij Jermak objavio je na svom Telegram kanalu da je Ukrajina mnogo učinila da bi došlo do te posete, prenosi agencija Ukrinform.

- Mnogo smo uradili da bi došlo do ove posete. Važni razgovori o budućnosti Evrope, bezbednosti, međunarodnom pravu i mirovnoj formuli - napisao je Jermak. Do Orbanove posete došlo je nakon što je Mađarska juče preuzela predsedavanje EU u narednih šest meseci.

BONUS VIDEO: RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU - Tihookeanska flota izvodi vežbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO 2 SATA OD VAS: Evo zašto bi Tunis trebao da bude vaša sledeća destinacija za letovanje