ŽESTOKA REAKCIJA IZ KINE: Peking upozorio NATO - "Prestanite to da radite"

Novosti online

02. 07. 2024. u 12:16 >> 12:23

KINA poziva NATO da razmisli o svojoj ulozi u osiguravanju bezbednosti u Evropi i celom svetu i prestane da prebacuje odgovornost za pokretanje sukoba na druge, izjavila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

ЖЕСТОКА РЕАКЦИЈА ИЗ КИНЕ: Пекинг упозорио НАТО - Престаните то да радите

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ona je istakla da je Kina uvek bila posvećena promovisanju mirovnih pregovora i političkog rešenja.

- NATO treba da razmisli o osnovnim uzrocima ukrajinske krize i o tome šta je ta organizacija učinila za mir i bezbednost u Evropi i celom svetu, umesto da izbegava odgovornost prebacujući krivicu za sukobe na druge strane - naglasila je ona.

Portparolka je primetila da NATO faktički nastavlja da upućuje izazov Kini.

- Ne znam kakve su vrednosti NATO-a. Ako se one ogledaju u tome da se iskorišćavaju ideološke linije za stvaranje protivrečnosti, izazivanje konfrontacije i eskalaciju tenzija, onda Kina zaista ne može da se složi sa tim - rekla je diplomata.

Ona je navela da je, zapravo, NATO taj koji kontinuirano upućuje izazov Kini, meša se u unutrašnje poslove Kine, iskrivljuje i ocrnjuje unutrašnju i spoljnu politiku Kine i predstavlja ozbiljan izazov za interese i bezbednost Pekinga“.

Ranije je odlazeći generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da blok ne smatra Kinu protivnikom, ali da Peking „osporava vrednosti, interese i bezbednost“ Severnoatlantske alijanse. Stoltenberg je takođe tvrdio da Kina preti Tajvanu i njegovim susednim zemljama.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKI SUHOJ NA DELU: Akrobatski tim vitezova uzleće se u nebo kako bi demonstrirao umeće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor