ŠTA EVROPA TREBA DA URADI AKO TRAMP POBEDI? Orban - Mađarska ne može da odluči

Милица Шкорић
Milica Škorić

02. 07. 2024. u 08:58

U SLUČAJU pobede nekadašnjeg američkog lidera Donalda Trampa na predstojećim predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama doći će do prekida vatre u Ukrajini i počeće pregovori Moskve i Vašingtona, a Evropa treba da razmisli ko će i kako u tom slučaju zastupati njene interese, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

ШТА ЕВРОПА ТРЕБА ДА УРАДИ АКО ТРАМП ПОБЕДИ? Орбан - Мађарска не може да одлучи

Foto: Profimedia

Zvaničnik je ocenio da je neophodno da se Evropa brzo pripremi za situaciju da će pre ili kasnije SAD i Rusija otpočeti pregovore.

Takođe, prema njegovim rečima, Evropa treba da se zapita „gde je njeno mesto u toj raspodeli“, „ko će predstavljati njene interese i šta će oni podrazumevati“.

- Mađarska ne može na ovo da odgovori, jer naš metod rada kao predsedavajućeg Savetu Evropske unije nije da upravljamo Evropom ili donosimo odluke umesto Nemačke, Francuske i Italije. Ono što mi možemo da uradimo i što je zadatak aktuelnog predsedavajućeg jeste da predstavimo predloge. Znači, mi ne odlučujemo, već pomažemo da dvadeset sedam premijera donese odluku - istakao je Orban u intervjuu TV M1.

Nakon sastanka sa Trampom u martu, Orban je izjavio da je Tramp obećao da neće finansijski pomagati Ukrajini ako bude reizabran, a bez SAD Evropa ne može da finansira sukob i on će se završiti.

Orban je takođe ranije rekao da bi Budimpešta želela da na vlast u Americi ponovo dođe Tramp i uspostavi mir u Istočnoj Evropi.

Tramp je sa svoje strane više puta isticao da bi u slučaju njegovog reizbora rešio ukrajinski sukob za 24 časa.

BONUS VIDEO: RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU - Tihookeanska flota izvodi vežbe

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODMOR IZ SNOVA ZA SAMO 299 EVRA PO OSOBI! Ovu egzotičnu ponudu ne smete propustiti, CENE NIKAD MANJE!