BAJDEN TREBA DA PREDA BAKLJU: Ne stišava se bura posle debate, birači protiv DŽoove kandidature

A.Vojinović

02. 07. 2024. u 06:00

PRAŠINA posle nedavno održane debate pretendenata za najvišu funkciju u SAD Džozefa Bajdena i Donalda Trampa nije se stišala, štaviše, pretvorila se u peščanu oluju iz koje se izlaz - ne vidi.

БАЈДЕН ТРЕБА ДА ПРЕДА БАКЉУ: Не стишава се бура после дебате, бирачи против Џоове кандидатуре

Tanjug

Nastup lidera demokrata koji ne priliči jednom predsedničkom kandidatu i političkom veteranu izazvao je lavinu negativnih komenatara i pregršt tekstova punih poruka aktuelnom šefu Bele kuće da ode u penziju i da nominaciju prepusti mlađem i podobnijem kolegi. Koliko su se mediji i društvene mreže "usijale" od osuda upućenih Bajdenu, pokazala je i ljuta izjava lidera republikanaca koji je poručio da američka javnosti nije bila u stanju da ceni "njegov fantastičan uspeh" koji je postigao na debati od kritika na račun njegovog rivala.

Iako Bajdena njegovi najmiliji tapšu po ramenu i govore da ne treba da se povuče iz trke za drugi mandat uprkos kritikama, istraživanja javnog mnjenja pokazuju suprotno. Četiri meseca uoči izbora kod birača u Americi su se pojačala uverenja da aktuelni predsednik ne treba da bude u trci za sledećeg šefa Bele kuće, pokazala je anketa Si-Bi-Es-a. Na pitanje da li Bajden treba da se takmiči za predsednika SAD 72 odsto ispitanika je odgovorilo negativno, a samo 28 odsto pozitivno. Kao razloge birači su naveli da su nezadovoljni njegovom kampanjom, efikasnošću na funkciji, te godinama.

S druge strane, demokrate su, kako navodi američka TV, trenutno više zabrinute zbog njegove sposobnosti da vodi kampanju nego zbog njegovog donošenja odluka kao čoveka na najvišoj funkciji u zemlji. Republikanci, pak, stoje uz svog kanidata, pa je tako isto istraživanje pokazalo da Tramp treba da ostane u trci posle debate.

Prema izvorima američkih medija, demokrate su minulih dana bile maksimalno angažovane da na sve moguće načine umanje štetu koju je Bajden izazvao nezadovoljavajućim nastupom na prvoj predsedničkoj debati. Umirivali su zabrinute donatore, zakonodavce, saradnike unutar partije... Iako se zasad iz Bajdenovog najužeg kruga ne pominje da će predsednik odustati od kanidature, činjenica je da mu se sa svih zvučnika to sugeriše. Otvara se pitanje da li demokrate uopšte imaju keca kojeg bi mogle da izvuku iz rukava na konvenciji u avgustu gde bi i zvanično trebalo da predstave svog predsedničkog kandidata.

Mask: Ujedinili se Amerikanci

AMERIČKI milijarder i vlasnik "Tesle" i "Iksa" Ilon Mask izjavio je da je katastrofalan nastup aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena na televizijskoj debati sa bivšim kolegom Donaldom Trampom ujedinio Amerikance. Prema njegovim rečima, svest o kognitivnim problemima Bajdena ujedinila je američki narod. "Prvi put posle dugo vremena vidim da se i republikanci i demokrate oko nečega slažu", napisao je Mask na društvenim mrežama.

Tom Harkin, bivši demokratski senator iz Ajove, napisao je poruku prijateljima u kojoj je debatu opisao kao "katastrofu od koje se Bajden ne može oporaviti", prenosi "Vašington post" On je, navodno, pozvao demokrate da zajednički podstaknu aktuelnog predsednika da odustane od trke.

- Mislim da bi predsednik trebalo da se povuče i dozvoli konvenciji da izabere novog kandidata. On ima veliko nasleđe, a sada je vreme da predamo baklju - rekao je Harkin, koji je zajedno sa Bajdenom služio više od dve decenije u Senatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODMOR IZ SNOVA ZA SAMO 299 EVRA PO OSOBI! Ovu egzotičnu ponudu ne smete propustiti, CENE NIKAD MANJE!