"MOSKVA SMATRA DA JE PRAVO VREME" Drobinjin: Rusija vidi dobre izglede zbližavanja zemalja pod zapadnim sankcijama

Novosti online

01. 07. 2024. u 15:56

RUSIJA vidi dobre izglede u ideji ujedinjenja zemalja koje su pod pritiskom zapadnih sankcija, smatra direktor odeljenja za spoljnopolitičko planiranje ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksej Drobinjin.

МОСКВА СМАТРА ДА ЈЕ ПРАВО ВРЕМЕ Дробињин: Русија види добре изгледе зближавања земаља под западним санкцијама

Foto Tanjug

- Verujemo da ideja objedinjavanja napora zemalja koje su pod pritiskom zapadnih sankcija ima dobre izglede, jer su sankcije jedan od najrasprostranjenijih i najžešćih instrumenata... neokolonijalne prinude koje Zapad trenutno koristi - rekao je Drobinjin na okruglom stolu Komiteta za međunarodne poslove Saveta Federacije na temu „Uloga Rusije u procesu dekolonizacije i suprotstavljanja zapadnom neokolonijalizmu“.

Prema njegovim rečima, moglo bi se govoriti o stvaranju zajedničkih mehanizama neranjivih na sankcije u raznim oblastima, na primer, u oblasti finansijske saradnje, saobraćajnih komunikacija i industrijske saradnje.

On je dodao da Moskva smatra da je pravo vreme da se ponovo pokrene globalni projekat za završetak dekolonizacije na međunarodnim platformama, pre svega u UN.

Svi oblici idolopoklonstva zapada moraju biti potpuno iskorenjeni, a iluzije o mogućoj obnovi prethodnog modela svetskog poretka nisu održive, ocenio je on.

On je naglasio da danas „logiku suprotstavljanja neokolonijalizmu diktiraju objektivne okolnosti“.

- Što više Zapad greši, što više vrši pritisak na države, pokušava da ih natera da preduzmu neka dejstva, to sve više zemalja teži da ojača svoj suverenitet i traži alternative učešću u međunarodnim mehanizmima koje kontroliše Zapad - objasnio je Drobinjin.

S tim u vezi, Rusija smatra „blagovremenim da se iznese ideja o ujedinjenju pristalica borbe protiv modernih praksi neokolonijalizma - zaključio je on.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: BUKTE POŽARI U TURSKOJ: Vatrena stihija se ne smiruje nekoliko dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor