POČELO MAĐARSKO PREDSEDAVANJE EU: Ovo je sedam prioriteta Budimpešte

Tanjug

01. 07. 2024. u 09:19

MAĐARSKA danas preuzima predsedavanje EU, a jedan od sedam prioriteta Budimpešte biće dosledna i na zaslugama zasnovana politika proširenja uz poruku da EU ne može da bude potpuna bez pristupanja Zapadnog Balkana tom bloku.

ПОЧЕЛО МАЂАРСКО ПРЕДСЕДАВАЊЕ ЕУ: Ово је седам приоритета Будимпеште

Foto AP

Pored proširenja, prioriteti mađarskog predsedavanja biće konkurentnost, odbrana, ilegalne migracije, regionalni razvoj, poljoprivredna politika i demografija, navodi se na sajtu predsedavanja.    

- EU je dugo bila angažovana na obezbeđivanju evropske perspektive za Zapadni Balkan, jer zajednica ne može biti potpuna bez pristupanja ovog regiona. Integracija regiona donosi korist Evropskoj uniji u ekonomskom, bezbednosnom i geopolitičkom smislu - navodi se u programu.

U cilju daljeg proširenja i produbljivanja saradnje, dodaje se, partneri će biti pozvani na konsultacije kako u okviru Samita EU - Zapadni Balkan, tako i u okviru Evropske političke zajednice.

Ostalih šest prioriteta mađarskog predsedavanja odnose se na novi evropski sporazum o konkurentnosti, jačanje evropske odbrambene politike, sprečavanje ilegalnih migracija, oblikovanje budućnosti kohezione politike EU, poljoprivrednu politiku EU orijentisanu na poljoprivrednike i rešavanje demografskih izazova.

U delu programa koji se odnosi na delovanje Saveta EU za spoljne poslove, navodi se da je stabilnost Zapadnog Balkana vitalni interes EU i poručuje da će zato mađarsko predsedavanje podržati produbljivanje konkretnih projekata saradnje sa regionom, posebno za unapređenje regionalne saradnje i stabilnosti.

Ukazuje se da Mađarska tokom predsedavanja planira da organizuje samit EU - Zapadni Balkan u regionu i da održi međuvladine konferencije sa zemljama kandidatima "kada je to prikladno".

U osnovnom interesu EU je, napominje se, da se zadrži stabilnost u neposrednom susedstvu i da se region pridruži EU u doglednoj budućnosti.

Mađarsko predsedavanje smatra i da je pitanje energije važan element integracije Zapadnog Balkana i navodi da će posebnu pažnju posvetiti olakšavanju interkonekcije sa energetskim sistemima regiona, promovisanju energetske tranzicije i saradnje, u cilju iskorišćavanja njegovog zelenog energetskog potencijala.

Kada je reč o zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici, navodi se da će Budimpešta tokom predsedavanja, u svetlu trenutne bezbednosne situacije, smatrati prioritetom da obezbedi stabilnost Zapadnog Balkana i regiona Sahela kroz vojne misije EU, saradnju i dijaloge fokusirane na bezbednost, kao i da pruži podršku preko evropskog instrumenta za mir.

- Za predsedavanje je takođe važno da se sveobuhvatne aktivnosti civilnih misija prošire i na zaštitu manjina i kulturnog nasleđa - poručuje se u programu.

Kada je reč o telekomunikacijama, navodi se da će biti uloženi napori da se Zapadni Balkan i Gruzija približe roming zoni EU, a u programu se, između ostalog, ukazuje i na značaj integracije Zapadnog Balkana u garantovanju bezbednosti Evrope.

Moto predstojećeg šestomesečnog predsedavanja Mađarske EU biće "Učinimo Evropu ponovo velikom", izjavio je ranije mađarski ministar za EU poslove Janoš Boka, predstavljajući prioritete i ambicije mađarskog predsedavanja.

Mađarsko predsedavanje Savetom EU dolazi u periodu konstituisanja novog rukovodstva u evropskim institucijama, i preuzima ga od Belgije koja je u proteklih šest meseci uspela da zatvori preko 60 zakonodavnih predloga.

Tokom belgijskog predsedavanja, EU je uspela da pronađe konsenzus o novoj finansijskoj podršci Ukrajini, uključujući i zamrznutu rusku imovinu.

Zvanično su otvoreni pristupni pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom, usvojeni 13. i 14. paket sankcija Rusiji.

Mađarska će, nakon Belgije, predsedavati EU od 1. jula do 31. decembra.

BONUS VIDEO: RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU: Tihookeanska flota izvodi vežbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Da li postoji mogućnost da se problemi sa venama ponovo pojave nakon tretmana i kako to možemo sprečiti? (VIDEO)