TRI KLJUČNA DOGAĐAJA U JULU: Rusija preuzela predsedavanje Savetu bezbednosti UN na mesec dana

Novosti online

01. 07. 2024. u 08:53

OD prvog jula Rusija postaje predsedavajuća Savetu bezbednosti UN na mesec dana. Kako je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja ranije saopštio, planirana su tri ključna događaja.

ТРИ КЉУЧНА ДОГАЂАЈА У ЈУЛУ: Русија преузела председавање Савету безбедности УН на месец дана

Foto: AP Photo/Richard Drew

Prva sednica Saveta bezbednosti pod rukovodstvom Rusije biće održana u ponedeljak u prvoj polovini dana po njujorškom vremenu. Na njoj će biti odobren program rada za predstojeći mesec. Nakon toga će Nebenzja održati konferenciju za novinare i zatvoreni brifing za države članice Generalne skupštine UN.

Očekuje se da će sredinom meseca biti održani glavni događaji ruskog predsedavanja.

Oni će biti posvećeni izgradnji pravednijeg, demokratskijeg i održivijeg svetskog poretka, regulisanju bliskoistočnog pitanja, kao i saradnji UN sa Organizacijom Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), Zajednicom nezavisnih država (ZND) i Šangajskom organizacijom za saradnju (ŠOS).

Osim toga, kako je Nebenzja ranije najavio, biće pokrenuta i tema ukrajinskog napada na Sevastopolj taktičkim raketama „atakams“ opremljenim kasetnim bojevim glavama.

Tokom mesec dana, Savet bezbednosti UN će održati dvadesetak otvorenih sednica i zatvorenih konsultacija.

Savet bezbednosti UN čini 15 članica, uključujući pet stalnih članica – Veliku Britaniju, Kinu, Rusiju, SAD i Francusku. Svaka od njih ima pravo veta. Deset privremenih članica SB UN su Alžir, Gvajana, Malta, Mozambik, Južna Koreja, Slovenija, Sijera Leone, Švajcarska, Ekvador i Japan. Prema Povelji svetske organizacije, Savet bezbednosti je odgovoran za održavanje mira i međunarodne bezbednosti, a sve zemlje članice UN dužne su da se povinuju njegovim odlukama.

Predsedavanje Savetu bezbednosti traje jedan mesec. U junu je tu funkciju obavljala je Južna Koreja, a u avgustu će predsedavati Sijera Leone. Poslednji put je Rusija kordinisala rad SB UN u aprilu 2023. godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: DžINOVSKE PANDE SE SPREMAJU ZA PUT: Crno-bela diplomatija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hirurg koji je laseru dao oči