MELANŠON PROTIV LE PENOVE: Levičarska koalicija će povući kandidate u 2. krugu, ako u 1. bude treća

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 06. 2024. u 21:35

LEVIČARSKA koalicija Novi narodni front (NFP), koja se, prema izlaznim anketama, nalazi na drugom mestu po podršci birača u prvom krugu parlamentarnih izbora, povući će svoje kandidate u drugom krugu sledeće sedmice, ukoliko zauzme treću poziciju u prvom krugu prema konačnim rezultatima, izjavio je danas lider LFI Žan-Lik Melanšon.

МЕЛАНШОН ПРОТИВ ЛЕ ПЕНОВЕ: Левичарска коалиција ће повући кандидате у 2. кругу, ако у 1. буде трећа

Žan-Lik Melanšon / Foto AP

-Naša smernica je jednostavna i jasna: nijedan glas više za Nacionalno okupljanje, rekao je Melanšon, reagujući na rezultate izbornih anketa koje su pokazale da stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje vodi sa 34 odsto glasova u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora koji su održani danas, preneo je Rojters.

Prema anketama Ipsosa, Ifopa, OpinionWay i Elabea, levičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 29 odsto glasova, a centristička koalicija Zajedno, kojoj pripada i stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona, od 20,5 odsto do 23 odsto.

Drugi krug parlamentarnih izbora biće održan 7. jula.

U Francuskoj su u 20 sati zatvorena birališta u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora na kojima pravo glasa ima više od 49 miliona građana koji biraju 577 poslanika Nacionalne skupštine.

Na parlamentarne izbore do 17 sati izašlo je 59,39 odsto birača, što je rekordna izlaznost u prvom krugu od 1978. godine kada je izlaznost bila 68 odsto, prema podacima francuskog ministarstva unutrašnjih poslova.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ENGLESKA OVO UOPŠTE NIJE OČEKIVALA! Evo šta je Novak Đoković rekao na Centralnom terenu posle podviga na Vimbldonu