ZELENSKI IMA NOVI PLAN: U pregovorima sa Rusijom može se primeniti ovo

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

30. 06. 2024. u 17:44

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da se model posredovanja zemalja može koristiti u pregovorima sa Rusijom, kao i prilikom dogovora o „koridoru žita”.

ЗЕЛЕНСКИ ИМА НОВИ ПЛАН: У преговорима са Русијом може се применити ово

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Ovaj model je prvi put korišćen na primeru žitnog koridora, kada je Ukrajina pregovarala ne sa Rusijom, već smo mi pregovarali sa UN, a takođe i sa Turskom. Oni su, pak, preuzeli odgovornost sa nama u tripartitnom sporazumu, a zatim da potpišu sporazum sa ruskom stranom. I tako je uspelo. Postoje dva ogledala sporazuma između UN i Turske, potpis sa Ukrajinom i poseban potpis sa predstavnicima Rusije. Uspelo je. Ovaj žitni koridor radi već duže vreme - rekao je Zelenski u intervjuu za "Philadelphia inquirer", odgovarajući na pitanje da li je moguće da Ukrajina razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Prema njegovim rečima, odgovarajući model može da se koristi tokom pregovora o pitanjima teritorijalnog integriteta, energetike, slobodne plovidbe.

Pri tome, posrednici u takvim pregovorima mogu biti ne samo SAD i partnerske države iz zapadne Evrope, već i zemlje različitih kontinenata, uključujući Aziju, zemlje pacifičkog regiona, Afrike i Latinske Amerike.

- Posredovanjem niza država može se pripremiti dokument o ovoj ili onoj krizi...Za sada imamo samo takav model -  naglasio je predsednik.

Zelenski je rekao da će plan za okončanje rata biti gotov ove godine.

Od 15. do 16. juna održan je prvi samit mira u švajcarskom letovalištu Burgenštok. 

Razgovaralo se o tri tačke Formule mira ukrajinskog predsednika – nuklearna bezbednost, bezbednost hrane i humanitarna dimenzija – razmena zatvorenika i povratak otete ukrajinske dece. 
 

BONUS VIDEO: PUTIN DOPUTOVAO U PJONGJANG  - Na poziv KIm Džong Una, predsednik Rusije doputovao u Severnu Koreju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
(MAPA) OLUJA OPUSTOŠILA CRNU GORU, SADA IDE KA SRBIJI: Prva na udaru ova dva grada, evo kako će se kretati nevreme (FOTO)

(MAPA) OLUJA OPUSTOŠILA CRNU GORU, SADA IDE KA SRBIJI: Prva na udaru ova dva grada, evo kako će se kretati nevreme (FOTO)

SNAŽNO nevreme sinoć je pogodilo Srbiju. Oluja je prvo opustošila Sloveniju i Hrvatsku, a onda stigla i u našu zemlju. Trenutno novo nevreme pogodilo je Crnu Goru, a slike sa društvenih mreža svedoče o jačini oluje koja je nosila sve pred sobom. Sudeći po radarskim snimcima sa sajta "Vreme i radar", upravo ta oluja stići će u Srbiju u narednim satima.

02. 07. 2024. u 13:00

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor