ČEKA LI NAS DIREKTAN SUKOB RUSIJE I AMERIKE? Rusija preti neutralisanjem dronova SAD koji navode VSU za udare na Krim (VIDEO/MAPA)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 06. 2024. u 18:00

U OŠTROM upozorenju, rusko Ministarstvo odbrane objavilo je 28. juna da je primetilo značajan porast aktivnosti američkih dronova iznad Crnog mora i da bi ovi letovi mogli da izazovu „direktnu konfrontaciju“.

ЧЕКА ЛИ НАС ДИРЕКТАН СУКОБ РУСИЈЕ И АМЕРИКЕ? Русија прети неутралисањем дронова САД који наводе ВСУ за ударе на Крим (ВИДЕО/МАПА)

Foto printskrin tviter USAF

Saopštenje ministarstva je izdato usred rastućih tenzija i tekućeg sukoba u Ukrajini, gde se precizno oružje dugog dometa koje isporučuje Zapad sve češće koristi protiv ruskih ciljeva uz pomoć američkih dronova.

Ministarstvo odbrane je detaljno opisalo nedavni porast intenziteta američkih operacija bespilotnih letelica, optužujući ih da sprovode obaveštajne podatke i ciljaju misije za pomoć ukrajinskoj vojsci.

-To pokazuje povećano učešće SAD i drugih zemalja NATO-a u sukobu u Ukrajini na strani kijevskog režima, navodi se u saopštenju.

Ovakve akcije, prema ministarstvu, povećale su verovatnoću incidenata u kojima su učestvovali ruski vojni avioni, povećavajući rizik od direktnog sukoba između NATO-a i Rusije. „Članice NATO-a snosiće odgovornost za to“, dodaje se, naglašavajući ozbiljnost situacije.

Foto YouTube/sevastopol_KP

Ruski ministar odbrane Andrej Belousov naložio je Generalštabu da izradi predloge za „operativni odgovor na provokacije“. Ovaj potez signalizira da je Moskva spremna da preduzme snažne mere za odvraćanje američkih izviđačkih letova.

Upozorenje je usledilo nakon optužbi Moskve da je američka vojska pomogla ukrajinskim snagama u navođenju raketa dugog dometa za napad na aneksirani Krim 23. juna.

Napad je rezultirao smrću četiri osobe, među kojima je i dete. Ruski zvaničnici su tvrdili da su SAD pružile ključnu obaveštajnu i ciljanu podršku za napad. Oni su obećali da će preduzeti mere odmazde.

Pentagon, međutim, tvrdi da ukrajinske snage samostalno odlučuju o svojim ciljevima udara.

Na pitanje o upozorenju ruskog Ministarstva odbrane, zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing je potvrdila da će američki avioni i dronovi nastaviti sa operacijama iznad međunarodnih voda.

-Nastavljamo da letimo, obavljamo pomorska putovanja i delujemo u međunarodnim vodama i međunarodnim vazdušnim prostorima, gde je to dozvoljeno zakonom, rekao je Sing na brifingu.

Ona je uvažila izveštaje o stavu Ministarstva odbrane Ruske Federacije o ovim letovima, ali se uzdržala od daljeg komentara.


AMERIČKI DRONOVI POMAŽU UKRAJINI DA UDARI RUSIJU

Otkako je Rusija počela svoju invaziju, često je optuživala SAD da postavljaju bespilotne letelice u blizini svojih granica da pomognu Ukrajini u napadima na ciljeve na Krimu. Ovo pitanje je bila tačka sporenja između Vašingtona i Moskve.

U martu 2023. došlo je do direktnog sukoba kada je ruski borbeni avion Su-27 oštetio američki dron MQ-9 Reaper, zbog čega se srušio u Crno more. Ovaj incident je označio prvi direktan susret ruskih i američkih snaga od Hladnog rata.

Ilustracija telegram rybar

Nakon incidenta, Pentagon i američka evropska komanda izvestili su da su dva ruska aviona Su-27 bacila gorivo na MQ-9, koji je obavljao rutinsku misiju osmatranja iznad Crnog mora u međunarodnom vazdušnom prostoru.

U suprotnosti sa tim, rusko Ministarstvo odbrane je tvrdilo da je američki dron leteo blizu ruske granice i da je ušao u zabranjenu zonu.

Rusija je proglasila velike oblasti u blizini Krima zabranjenim za letove. Moskva je optužila američke osmatračke avione da lete preblizu njenim granicama i ignorišu ograničenja, počevši od zauzimanja Krima 2014. pa sve do pre nego što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022.

Ponavljanje sukoba iz marta 2023. moglo bi da eskalira tenzije oko rata u Ukrajini. Tokom nedavnog napada ukrajinskih snaga na Sevastopolj 23. juna, američki Global Havk je primećen u blizini ruskih granica.

Ubrzo nakon toga, ruski Telegram kanali objavili su da je američki dron oboren iznad Crnog mora, međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je 25. juna da nema informacija o navodnom obaranje.

Iako se nijedan incident nije dogodio, stalno prisustvo američkih dronova u blizini ruskih granica izazvalo je zabrinutost za buduće nesreće koje bi mogle izazvati sukob. Američki dronovi igraju ključnu ulogu u gađanju ruskih vojnih sredstava.

U članku za EurAsian Times, Vijainder K Thakur, bivši pilot indijskog ratnog vazduhoplovstva i analitičar odbrane, primetio je da je u sukobu na moru aktivno učestvovalo na hiljade vojnog osoblja SAD stacionirano u SAD i drugim zemljama NATO-a. Oni analiziraju velike količine podataka sa američkih satelita i dronova.

Takur je objasnio da pre napada na Rusiju, američka vazdušna i kosmička sredstva ISR (obaveštajno, nadzorno i izviđačko) vrše intenzivan nadzor nad Krimom kako bi odabrali ciljeve i identifikovali sisteme protivvazdušne odbrane.

Ukrajinski dronovi sa fiksnim krilima ulaze Krimski vazdušni prostor za aktiviranje ruskih sistema PVO, dok američki avioni RC-135 Elint i bespilotne letelice RQ-4 i MQ-9 snimaju i analiziraju radarske signale.

Kroz ovaj intenzivan nadzor, SAD otkrivaju nedostatke u ruskoj odbrani zbog tehničkih problema ili preraspoređivanja, što Ukrajina zatim koristi koristeći oružje dugog dometa koje isporučuje Zapad.


AMERIČKI DRONOVI IZNAD CRNOG MORA

Rusija formuliše kontramere kao odgovor na kontinuirane letove dronovima Sjedinjenih Država iznad međunarodnih voda i vazdušnog prostora, koje doživljava kao značajnu pretnju.

Iako je tačna priroda ovih mera i dalje neizvesna, ruski stručnjaci sugerišu da bi mogli da rasporede borbene avione i sisteme protivvazdušne odbrane.

Igor Malikov, zaslužni test-pilot, objasnio je za Izvestija da bi brza reakcija podrazumevala momentalno raspoređivanje borbenih aviona i aktiviranje sistema protivvazdušne odbrane kada se otkrije dron.

-Da biste uticali na dron bez upotrebe oružja, potrebno je da letite pored njega da biste izvršili udar, na primer, repnom strujom. Ali ovo je opasno… Ako imate oružje, koja je svrha takvih manevara? izjavio je Malikov.

Foto USAF

On je objasnio da se bespilotne letelice bave izviđanjem i daju ciljanje raketa usmerenih na ruske položaje.

Valerij Gorbenko, bivši komandant 4. armije Vazduhoplovstva i PVO i heroj Rusije, ponovio je stav Malikova. On se zalagao za zatvaranje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda kao odgovor na neprijateljstva, slično američkim procedurama u takvim scenarijima.

-Ako se iznenada neko pojavi, morate ga oboriti, rekao je Gorbenko, napominjući da se mali dronovi mogu oboriti manevrima poput preletanja preko njih i ispuštanja kerozina.

Dmitrij Kornev, urednik portala MilitaryRussia, međutim, ukazao je na složenost obaranja dronova iznad neutralnih voda zbog ograničenja međunarodnog prava.

Foto: printskrin

-Nalaze se iznad neutralnih voda, a to što nam se to ne sviđa je naš problem sa stanovišta međunarodnog prava, dodao je Kornev. Umesto toga, predložio je beskontaktne metode, kao što su elektronske smetnje, kako bi se poremetile operacije dronova, uključujući ometanje radara i navigacije.

Kornev je istakao važnost ovih bespilotnih letelica za Sjedinjene Američke Države, ističući njihovu ulogu u praćenju čitavog južnog regiona specijalne vojne operacije i susednih ruskih teritorija, uključujući Krim.

-Oni prate komunikacije, radio emisiju, rad radio stanica i mogu da koriste radare da kontrolišu situaciju na zemlji, objasnio je Kornev. On je istakao da bespilotne letelice prikupljaju obimne informacije, koje, ako se podele sa ukrajinskim snagama, mogu predstavljati veliki izazov za Rusiju.

(eurasiantimes.com/ Ašiš Dangval)

BONUS VIDEO - NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor